Ultramodern kantoor van de toekomst: thuisbasis medewerker, ontmoetingsplek én conferentie-oord

Midden in New York verrijst een nieuw gebouw van JPMorgan Chase. Het kantoor van de toekomst, volgens David Arena, hoofd vastgoed van de bank. En een voorbeeld voor bedrijven die werknemers willen verleiden om naar kantoor te komen.

JPMorgan Chase bouwt een nieuw, ultramodern, 60 verdiepingen tellend wereldwijd hoofdkantoor aan 270 Park Avenue in Midtown Manhattan. In een interview met David Arena (hoofd vastgoed van JPMC) spreekt McKinsey-partner John Means over de nieuwe toren. Het tweegesprek is onlangs gepubliceerd op de site van het adviesbureau. 

Het kantoor is bedoeld als een thuisbasis voor werknemers, een plek om zaken te doen en een manifestatie van het merk in de fysieke omgeving. Het is ook een plek voor senior executives om hun teams te leiden en voor mensen om samen te werken, cultuur te delen en kennis te delen.

En het is bedoeld om werknemers te verleiden om naar kantoor te komen – wat allerminst vanzelfsprekend is sinds de coronacrisis. “Werknemers willen een persoonlijke ervaring”, zegt Arena. “Net zoals wanneer ze een geweldig restaurant of hotel binnengaan.”

Ontmoetingen en bijeenkomsten

Het kantoor heeft vele ‘vervoersknooppunten’, met plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten om even een kop koffie te drinken en bij te praten. Bovenin zijn er zalen voor bijeenkomsten met gastsprekers, voor evenementen met klanten en voor colleges.

Uiteraard zijn er ook werkplekken, maar minder dan in een traditioneel ingericht kantoor aangezien er rekening mee is gehouden dat mensen vaak op afstand zullen werken. De werkplekken die er zijn, onderscheiden zich doordat het er zo prettig toeven is.

“Dat is onze taak: werkplekken creëren die creativiteit en productiviteit, misschien zelfs geluk, mogelijk maken.”