Hoe groot is de krapte op de arbeidsmarkt nu echt? Deze is vooral ongelijk verdeeld

Atlas Research analyseerde op basis van cijfers van het CBS de krapte op de arbeidsmarkt. Hoe groot is die krapte nu echt? En hoe kunnen organisaties de openstaande vacatures misschien toch vullen?

Het totale aantal openstaande vacatures ligt nu ruim anderhalf keer zo hoog als in het laatste kwartaal van 2019 (pre-corona). Maar de verschillen per sector zijn groot. Het aantal openstaande vacatures in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten is ten opzichte van vijf jaar geleden bijvoorbeeld meer dan verdubbeld. In 2017 waren dat er gemiddeld ruim 10.000 tegenover zo’n 22.000 in het tweede kwartaal van 2022. Bij waterbedrijven en afvalbeheer is de nood nog hoger. Daar steeg het aantal vacatures zelfs met 250 procent. De energievoorziening heeft met de sterkst gestegen krapte te maken: een meer dan verviervoudiging.

Zet je het aantal vacatures in het openbaar bestuur en overheidsdiensten af tegen het aantal mensen dat er al werkt, dan is de schaarste relatief beperkt. Tegenover elke duizend werkzame ambtenaren staan 39 openstaande vacatures, terwijl er voor alle economische activiteiten 54 vacatures beschikbaar zijn per duizend banen. In meer conjunctuurgevoelige sectoren ligt die verhouding veel scherper, zoals bij informatie en communicatie (89) of de financiële dienstverlening (58).

Meer vrouwen fulltime?

Op veel openstaande vacatures komen door de schaarste op de arbeidsmarkt nauwelijks reacties binnen. Hoe krijg je de betreffende werkzaamheden dan toch gedaan?

Op basis van de cijfers van Atlas Research ligt een mogelijke oplossing voor de hand. Veel hoogopgeleide vrouwen die nu een aanstelling hebben voor minder dan 35 uur, willen in de praktijk graag meer werken. In totaal geldt dat in Nederland voor meer dan 100.000 hoogopgeleide vrouwen. Bij zulke aantallen wordt interessant daar in eigen gelederen onderzoek naar te doen, zeker als er nu al veel vrouwen werkzaam zijn. Blijkens de laatste cijfers zouden ook 50.000 mannen willen overwegen op korte termijn meer te gaan werken, beduidend minder dan het aantal vrouwen. Vermoedelijk speelt hier een rol dat veel meer mannen al fulltime werken.

Speciale online uitgave met trends, analyses en oplossingen voor de personeelskrapte

Bron: Werk in overvloed, artikel in de Arbeidsmarktspecial van Sijthoff Media door Martin Hendriksma, redacteur Binnenlands Bestuur. 

Gerelateerde artikelen