Dresscode voor personeel raakt steeds meer uit de gratie

De dresscode voor personeel raakt steeds meer uit de gratie
'Casual friday' is passé; op kantoor kleden werknemers zich de de hele week door losjes. Werkgevers doen er goed aan hierin mee te gaan.

Het pak, de das en het mantelpakje zijn op kantoor steeds zeldzamere verschijningen. Het Amerikaanse verschijnsel casual friday is in Nederland nooit een succes geworden. Tegenwoordig zijn wij vrijwel de hele week door al casual. Mede dankzij de coronacrisis, waardoor we eraan gewend zijn geraakt dat we zelfs in trainingspak vergaderingen kunnen bijwonen, al is het dan virtueel.

Ongetwijfeld zijn er werkgevers die dit jammer vinden. Maar in plaats van een ‘dresscode’ op te leggen omdat werknemers er ‘representatief’ moeten uitzien, doen ze er goed aan om informele kleding op het werk tegen te gaan. Dat betoogt journalist Vivian Rook in het vakblad HR Zone.

Casual kleding belangrijke factor voor werknemer

“Uit onderzoek van online kledingverkoper Very blijkt dat 28 procent van de Britten een baan niet zou accepteren als ze zich formeel moeten kleden voor het werk – in Londen loopt dit cijfer op tot 40 procent. Uit het Very-onderzoek bleek dat 48 procent van de werknemers het eens is met de stelling dat pakken een overblijfsel uit het verleden zijn – terwijl 30 procent van de kantoormedewerkers zei dat de mogelijkheid om zich casual te kleden een belangrijke factor is bij het al dan niet accepteren van een baanaanbieding. En toch moet 15 procent van de Britse kantoorpersoneel zich nog steeds in formele kleding tooien voor het werk.”

Dom natuurlijk, gezien de huidige schaarste aan goed personeel: “Iedere weldenkende werkgever moet weten dat een formele dresscode in zijn nadeel werkt.”

Formal wear is a relic of the past – HR Zone, https://www.hrzone.com/community/blogs/vivian-rook/formal-wear-is-a-relic-of-the-past

Gerelateerde artikelen