Medewerkersbetrokkenheid in teams op afstand

Naast de vele voordelen van remote werken zoals autonomie, verantwoordelijkheid en het tonen van leiderschapskwaliteiten zijn er ook genoeg uitdagingen aan remote werken. Uitdagingen die veelal niet worden besproken, ook niet wanneer je elkaar digitaal of live spreekt.

Al is het uitdagend om binnen remote of distributed teams een sterke, positieve cultuur en een gevoel van verbondenheid te creëren, het is absoluut mogelijk. Hierbij zijn de aspecten van verbinding, betrokkenheid en psychologische veiligheid cruciaal voor het succes van een bedrijf en vereisen deze speciale aandacht wanneer teams niet fysiek samen zijn.

Uitdagingen voor team die op afstand met elkaar samenwerken:

Lagere betrokkenheid: Zonder dagelijkse fysieke interacties kunnen medewerkers zich geïsoleerd voelen, wat kan leiden tot lagere betrokkenheid.
Communicatieproblemen: Miscommunicatie kan vaker voorkomen als gevolg van overmatig gebruik van digitale communicatiemiddelen zonder non-verbale cues.
Cultuuropbouw: Het ontwikkelen en onderhouden van een bedrijfscultuur is complexer dan wanneer medewerkers verspreid zijn over verschillende locaties.

De uitdaging van eenzaamheid

Door remote werken zonderen medewerkers zichzelf vaak af van collega’s en de (warme) organisatiecultuur die hen juist met elkaar verbindt. Het ontbreken van menselijk contact is een grote factor wat invloed heeft op eenzaamheid binnen een werkdag. Met weinig menselijk contact zijn medewerkers van zichzelf afhankelijk om uitdagingen aan te pakken. Uitdagingen waar juist een gevoel van trots en waardering door wordt ervaren bij afronding. Op den duur drukt eenzaam motivatie de kop in en wordt de drang op te presteren lager, evenals de betrokkenheid wat leidt tot minder productiviteit en de kans dat medewerkers wegglijden in een ongezonde leefstijl.

Het belang van psychologische veiligheid

Een term die we al ruim 2 jaar veelvuldig horen in de wandelgangen, maar vaak onderaan het lijstje beland, is psychologische veiligheid. Cruciaal in elk team, maar nog belangrijker in een remote setting. Hierbij is een omgeving waar medewerkers zich vrij voelen om meningen en ideeën te delen zonder oordeel essentieel. Het stimuleert werknemers om risico’s te nemen, fouten te durven maken en uit deze ervaringen te leren. Daarbij draagt het niet alleen bij aan het welzijn en werknemersgeluk, maar voorkomt het ook personeelsverloop.

Cultuur en verbondenheid

Een sterke bedrijfscultuur en een gevoel van verbondenheid zijn van onschatbare waarde voor de betrokkenheid van remote werknemers. Het bevorderen van een cultuur waarin erkenning en waardering centraal staan, heeft dan ook grote impact op het welzijn en de betrokkenheid van medewerkers. Door het regelmatig tonen van waardering, zowel in één-op-één situaties als in bredere teamsettings, versterk je de banden binnen teams en bevorder je een positieve werkomgeving.

Een strategische aanpak van erkenning, waarbij consistentie, originaliteit en oprechtheid worden gecombineerd, kan een cultuur van waardering en positiviteit cultiveren. Dit bevordert niet alleen een fijne werkcultuur, maar stimuleert ook:

  • Motivatie: Lof en erkenning zijn krachtige motivatoren. Wanneer medewerkers zich gewaardeerd voelen voor hun inspanningen, zijn ze meer gemotiveerd zich in te zetten binnen hun rol.
  • Betere prestaties: Medewerkers die regelmatig lof en erkenning ontvangen, leveren betere prestaties. Ze voelen zich aangemoedigd om zichzelf te overtreffen en streven naar succes.
  • Sterke teams: Lof versterkt de teamgeest. Wanneer teamleden elkaars successen erkennen en vieren, bouwen ze een positieve en ondersteunende werkomgeving op.

Succesverhalen en strategieën

Wil je meer inspiratie over het bevorderen van medewerkersbetrokkenheid? Op 23 april duiken we samen met experts van Nmbrs en Deel in de uitdagingen, succesverhalen en bewezen strategieën voor verbinding binnen global teams. Aan de hand van gamification ervaar je live hoe Locus Quest met creatieve oplossingen de betrokkenheid en het gevoel van verbondenheid onder medewerkers vergroot.

  • Wanneer: Dinsdag, 23 april
  • Interactieve elementen: Discussier mee via polls en ervaar zelf hoe gamification betrokkenheid vergroot.

Schrijf je nu in en neem deel aan deze unieke webinar:
https://www.deel.com/nl/evenementen/webinar-verbonden-op-afstand-23-april-2024/