NOW 1: opnieuw ruimere regels groepswerkmaatschappijen

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) versoepelt nogmaals de NOW 1-regeling voor bedrijven die deel uitmaken van een groep.

Door een wijziging van de NOW 1 konden per 5 mei 2020 ook werkmaatschappijen van een concern voor de NOW-subsidie in aanmerking komen. Voorwaarde was dat de werkmaatschappij zelf een omzetdaling van ten minste 20% had, terwijl de omzetdaling van de groep minder dan 20% zal bedragen.

Gebleken is nu dat groepswerkmaatschappijen in maart en april aanvragen voor subsidie hebben gedaan, zonder dat zij zich daarbij realiseerden deel uit te maken van een groep, meldt AWVN. Aangezien de aanvraag in die gevallen werd gedaan voordat de gunstigere regeling voor werkmaatschappijen werd ingevoerd, kunnen deze werkmaatschappijen geen beroep doen op die regeling. AWVN had dit probleem al eerder bij het ministerie van SZW gesignaleerd.

Alsnog op basis van eigen omzetdaling

De minister vindt dit nu toch onwenselijk, en gaat het mogelijk maken dat bedrijven die een NOW-subsidie hebben aangevraagd vóór 5 mei, bij de aanvraag om subsidievaststelling toch kunnen verzoeken de subsidie vast te stellen op grond van de eigen omzetdaling. Voorwaarde blijft wel dat de omzetdaling van de groep als geheel minder is dan 20%.

Het komt erop neer dat aan twee voorwaarden pas hoeft te worden voldaan bij de aanvraag tot vaststelling van de subsidie, in plaats van bij de initiële aanvraag. Het betreft de voorwaarden: 

  • dat er een verklaring van het groepshoofd moet zijn dat geen dividenden aan aandeelhouders of bonussen worden uitgekeerd aan de Raad van Bestuur en de directie van het concern en de rechtspersoon die het betreft. 
  • dat er een overeenkomst over werkbehoud moet zijn met de belanghebbende verenigingen van werknemers. 

Aan de overige voorwaarden voor de aanvraag op werkmaatschappijniveau (zie artikel 6a van de NOW-1) moet wel al bij de initiële aanvraag worden voldaan.