Nu in CHRO Magazine: Leiderschap en werkgeluk in 2022

CHRO Magazine: Leiderschap en werkgeluk in 2022
Hij is er: de nieuwste editie van CHRO Magazine! Over HR-leiderschap, -strategie én de impact van werkgeluk. Hoogst actuele thema’s. Naast interviews met CHRO’s en experts in leiderschap, ook aandacht voor de impact van AI op HR, corporate recruitment, HR-analytics en veel meer.

In de zojuist verschenen nieuwste editie van CHRO Magazine wacht de lezer onder andere de volgende onderwerpen:

• Interview met Gerard Penning, CHRO ABN AMRO: “We moeten waken voor change fatigue”
• HR en digitale transformatie: Hoe groot wordt de impact van AI op de werkvloer?
• Interview Paul van Tongeren, Denker des Vaderlands: Wat is werkgeluk?
• Interview Yolande van der Linden, Directeur HR Amsterdam UMC: “Hybride werken laten we nooit meer los”
• Column: De overtreffende trap van medewerkerstevredenheid
• Interview met Alice Diels, CHRO Louwman Groep: “Transformatie of niet, het draait om mensen”
• Gabriël Anthonio over de kunst van persoonlijk leiderschap
• en meer…

Zoals wij allemaal heeft ook de BV Nederland de wereld in 2022 in hoog tempo zien veranderen. Wíj́ konden een paar weken geleden ons democratisch stemrecht uitoefenen. Verderop in Europa moet datzelfde recht – en veel meer – met bloed en tranen verdedigd worden. Democratie is niet vanzelfsprekend. Je moet er samen alles aan doen, wil je het voor zoveel mogelijk mensen laten werken.

“Organisaties hebben zo hun ambities en moeten domweg overleven”

Ook werkgeluk is niet vanzelfsprekend, maar wel elke inspanning waard om het voor zoveel mogelijk mensen te bereiken. Aangezien we een groot deel van ons leven werken – in onze meest productieve en gezonde jaren soms wel een derde van onze tijd – is werkgeluk van vitaal belang. Dat het geen extraatje is, merk je vooral als het langere tijd ontbreekt. Wie in zijn werk ongelukkig is, maakt het meestal ook persoonlijk niet goed.

Voor de BV Nederland is dit al lang geen geheim meer. In een onderzoek onder 1055 ondernemers en HR-managers in 2021 zei ruim 80 procent werkgeluk te beschouwen als de belangrijkste voorwaarde voor bedrijfsgroei. Maar wat is werkgeluk eigenlijk? Kunnen werkgevers erop sturen? Ja en nee. Denker des Vaderlands Paul van Tongeren heeft zijn bedenkingen en geeft praktische tips.

Basis voor werkgeluk

De HR-leiders in deze editie zien ook een link tussen het succes van hun organisatie en het welbevinden van hun medewerkers. Maar zaken zo organiseren dat er een basis is voor werkgeluk is nog niet eenvoudig. Organisaties hebben zo hun ambities en moeten domweg overleven. Dat maakt de HR-agenda zacht gezegd uitdagend. Gerard Penning, CHRO van ABN AMRO, zette vorig jaar in een interview met CHRO.nl de nieuwe people-strategie van de bank uiteen. In deze editie maakt hij de tussenbalans op.

Aan uitdagingen ook bepaald geen gebrek bij Amsterdam UMC, dat zowel regionaal als internationaal een toonaangevende speler wil zijn. HR-directeur Yolande van der Linden spreekt over ‘een onthutsend grote opgave’. Bij TNO staat het welbevinden van medewerkers inmiddels op de eerste plaats.

Volgens HR-directeur Irene van den Broek is mensgericht HR-beleid niet minder effectief dan resultaatgericht HR-beleid. Bij Louwman Groep ziet CHRO Alice Diels aandacht voor de langere termijn én de menselijke maat als een voorwaarde voor de grote klantgerichtheid waarmee het bedrijf klanten helpt aan mobiliteitsoplossingen.

Informeel leiderschap

Dit alles staat of valt met persoonlijk leiderschap, legt hoogleraar Leiderschap Gabriël Anthonio uit. Oók van HR-professionals. En dan er is nóg iets waar complexe organisaties anno 2022 niet genoeg van kunnen hebben en dat is informeel leiderschap. Volgens Peter van Lonkhuyzen het ‘meest pure leiderschap dat er bestaat’. Werkgeluk en leiderschap: broodnodige ingrediënten voor tijden als deze.

Toine Al,
Hoofdredacteur CHRO Magazine