Ook jij neemt als leider elke dag je familie mee naar je werk! Maak er je kracht van…

Ook jij neemt als leider je familie elke dag mee naar je werk! Maak er je kracht van…
Systemisch werken geeft leiders inzicht in hun eigen plek in een systeem en hun verhouding met de anderen in dat systeem. Om een betere leider te worden, is inzicht hierin onmisbaar, weet Anne Jaakke.

Door: Anne Jaakke

Executives worden vaak gezien als rationeel en objectief, en zouden zogenaamd in de boardroom alleen beslissingen nemen op basis van feiten en data. Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat elke leider zijn of haar eigen persoonlijke ervaringen en zijn of haar familiesysteem meeneemt naar de vergadertafel. Ook jij! Beide kunnen een grote invloed hebben op hoe je als leider beslissingen neemt en met anderen samenwerkt.

Als ik deze inzichten eerder had gehad, weet ik zeker dat ik een betere CHRO was geweest

Als executive coach heb ik de afgelopen jaren veel CEO’s en CHRO’s op eigen wijze mogen begeleiden naar meer geluk en succes. Daarbij zie ik zes verschillende dimensies die elke keer super relevant zijn om op in te zoomen: competenties, belemmerende overtuigingen, relaties, energie, familiesystemen en organisatiesystemen.

Het familiesysteem is daarvan waarschijnlijk de minst bekende en misschien wel de meest invloedrijke. Zo weten we allemaal dat de omgeving, situatie, normen en waarden waarmee we zijn opgegroeid in ons volwassen leven nog steeds een belangrijke rol (kunnen) spelen, maar er zijn ook hardnekkige eigenschappen en gevoelens die soms onverklaarbaar lijken…

Daarom besloot ik vorig jaar de beroepsopleiding familie-opstellingen te gaan doen om ook over deze as mijn coachees te helpen begrijpen waarom sommige van hun patronen en dynamieken zich blijven herhalen, ook op hun werk. Inzicht in de wijze waarop je deze voorgoed kunt veranderen heeft niet alleen grote impact op jezelf maar ook op je (werk)omgeving. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem

Confrontaties in de boardroom

Een voorbeeld: een vrouwelijke CHRO die is opgegroeid in een gezin waar conflicten vermeden werden, kan moeite hebben met confrontaties in de boardroom. Ze vindt het moeilijk om zichzelf te laten gelden en effectief te communiceren in stressvolle situaties. Door de patronen en dynamiek van haar familiesysteem te begrijpen en verantwoordelijkheid te nemen voor haar situatie kan ze werken aan haar zwakke punten en een effectievere HR-leider worden.

Een van de belangrijkste voordelen van systemisch werken, is mijns inziens dat het leiders in staat stelt hun eigen blinde vlekken en vooroordelen te herkennen. Immers kritische feedback krijgt men op dit niveau nog amper onder het motto “Don’t bite the hand that feeds you”.

Nieuwe persoonlijke inzichten gekregen

Het afgelopen jaar heb ik zelf meer dan 50 opstellingen gedaan als onderdeel van mijn opleiding en heb ik daardoor een ongekend aantal nieuwe persoonlijke inzichten gekregen. Als ik deze inzichten eerder had gehad en kunnen verwerken weet ik zeker dat ik een betere CHRO was geweest. Systemisch werken geeft een nieuw perspectief en kan zeker helpen het geluk en succes van leiders te vergroten.

Naast het onderzoeken van het familiesysteem, kan systemisch werken ook meer inzicht bieden in het organisatiesysteem waarin een leider werkt. Elke organisatie heeft zijn eigen unieke cultuur en set van waarden. Het is belangrijk voor leiders om te begrijpen hoe zij zelf in dit systeem passen.

Meer dan 100 jaar

Mijn eerste nieuwe inzicht tijdens de beroepsopleiding organisatiesystemen welke ik dit jaar volg was dit: de oorspronkelijke founder en zijn/haar gedachtegoed-missie zit nog steeds in een organisatiesysteem verankerd. Ook al bestaat het bedrijf al meer dan 100 jaar en hebben er vele wissels en cultuurprogramma’s plaatsgevonden. Interessant!

Over het algemeen is systemisch werk een krachtig instrument voor elke executive die zijn leiderschapsvaardigheden wil verbeteren en zijn eigen denk- en gedragspatronen beter wil begrijpen.

Wil jij je als leider verder ontwikkelen of gun je dat je managementteam? Stuur me voor meer info gerust een DM.

In deze blog-serie inspireert Anne Jaakke, voormalig CHRO of the Year, oprichter van Fanployer en gepassioneerd HR ChangeMaker, HR-professionals met haar inzichten en moedigt ze aan om in hun organisatie een innovatie revolutie in HR te starten. Als HR ChangeMaker heb je de (extra) verantwoordelijkheid je steentje bij te dragen aan het innoveren, moderniseren en transformeren van HR. Maar waar en hoe te beginnen?
Volg Anne Jaakke direct via LinkedIn, instagram of bezoek haar website
Gerelateerde artikelen