Directiebenoeming: “Overmars had door de wasstraat gemoeten”

Overmars had door de wasstraat gemoeten
Een leider die in opspraak komt, kan zich op termijn misschien rehabiliteren. Maar dan moet hij het anders aanpakken dan Marc Overmars, zegt sportfilosoof Sandra Meeuwsen.

Voor veel vrouwen is de benoeming van Marc Overmars als technisch directeur bij het Belgische Royal Antwerp FC een klap in het gezicht. Op de klok af is het slechts zes weken geleden nadat hij Ajax via de achterdeur verliet. Gevraagd naar zijn aftocht wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag verzekerde Overmars dat het niet opnieuw zal gebeuren. 

Duidelijk is dat een leider die in opspraak komt, op termijn vaak een rentree in de publieke arena kan maken. Denk aan Patrick Kluivert, die ooit is veroordeeld omdat hij iemand had doodgereden (‘dood door schuld’, 1995) en werd hij verdacht van verkrachting (maar niet veroordeeld, 1997). De publieke opinie keerde zich zo sterk tegen Kluivert dat hij Nederland moest ontvluchten. Maar later keerde hij terug en slaagde hij erin zich op te werken tot assistent bondcoach (2012).

Therapie of een retraite, of afkicken of …you name it

Jaren later, dus. Overmars is daarentegen slechts een paar weken ondergedoken. Niet verstandig, zegt Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van het ‘Erasmus Centre for Sport Integrity & Transition’ aan de Erasmus School of Philosophy. “Je kunt niet iemand cancelen. Maar het had Overmars gesierd als hij langer onder de radar was gebleven en door de wasstraat was gegaan”, zegt ze in het dagblad Het Parool. “Overmars had er ook voor kunnen kiezen in een later stadium bij een bescheidener club aan de slag te gaan. Hij en Antwerp stralen nu iets uit van: we gaan gewoon door op de oude voet.”

Let wel, zegt ze, het is niet haar bedoeling om te belerend over te komen: “Ik koos juist voor de metafoor ‘wasstraat’ om niet voor te schrijven wat Marc zou moeten doen. Het is aan ieder mens zelf – met de nodige steun – om op dit soort momenten te bedenken welke interventie geboden is. Het kan gaan om therapie of een retraite, of afkicken of … you name it!” Neemt niet weg dat Overmars het volgens haar anders had moeten aanpakken.