Rechtspositie ambtenaren en werknemers in 2020 gelijk

De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is zes jaar na indiening door de Eerste Kamer aangenomen.

Het van kracht worden van de wet betekent dat het private arbeidsrecht van toepassing wordt op de rechtspositie van verreweg de meeste ambtenaren. 

Zes jaar na het indienen van het oorspronkelijke initiatiefwetsvoorstel door de initiatiefnemers Koşer Kaya (D66) en Van Hijum (CDA), is op 8 november het voorstel voor de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) door de Eerste Kamer aangenomen. De wet zal alleen niet gelden voor de ambtenaren bij defensie, politie en rechterlijke macht.

Privaat ontslagrecht en transitievergoeding 
Met invoering van de WNRA wordt de eenzijdige ambtelijke aanstelling vervangen door de (tweezijdige) arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht, waardoor bijvoorbeeld ook het private ontslagrecht (en de transitievergoeding) voor ambtenaren gaat gelden. 

Invoering van de wet zal nog wel de nodige voeten in de aarde hebben, omdat veel regelingen en wetten hiervoor moeten worden aangepast. Daarom zal invoering zeker niet plaatsvinden voor 1 januari 2020. 

Kort geding tegen minister Plasterk 
Overigens hebben de Samenwerkende Centrales Overheidspersoneel (SCO) vorige week een kort geding aangespannen tegen minister Plasterk waarin zij nader overleg over het wetsvoorstel eisen. De rechter doet hierover op 17 november uitspraak.