Tech-investering strookt niet met ambities

Investeringen in HR-tech zijn groot. Of ze ook overeenkomen met de ambities van de organisatie, dat is de vraag.

HR-digitalisering gaat gepaard met grote investeringen. En het aantal bedrijven dat dit jaar meer investeert in HR-technologie dan vorig jaar, groeit. Het is dan ook logisch dat de eigen verwachtingen van deze investeringen navenant hoog zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om kostenbesparingen of klanttevredenheid.

De realiteit blijkt echter anders, zo blijkt uit het HR Digitaliserings-onderzoek 2018. Dit terugkerende, onafhankelijke en representatieve onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door de CHRO Community en Berenschot. 

En, tevreden?

Zo vroegen we u in hoeverre de HR-digitalisering aansluit bij de ambities van uw organisatie. Maar uw tevredenheid hierover is matigjes. In reactie geeft HR deze tevredenheid een 6,2. 

We hebben niet uitgebreid doorgevraagd naar de redenen hiervoor. Wel merkt een respondent op dat er toch veel tijd gaat zitten in het onderhouden en innoveren van systemen. Ook kost de opleiding van het management veel tijd. Leidt HR-digitalisering dus wel tot meer efficiëntie, een van de belangrijkste redenen voor deze investeringen?

Oude wijn, nieuwe zakken

Hans van der Spek, senior managing consultant van Berenschot, waarschuwt voor oude wijn in nieuwe zakken. Oftewel: het digitaliseren van verouderde processen. Volgens hem kun je in plaats daarvan beter de huidige processen herontwerpen en kijken hoe je deze met HR-technologie efficiënter kunt laten verlopen.

Maar ook al loopt alles efficiënter, dan wil dat nog niet zeggen dat de tevredenheid stijgt. ‘Het gaat vooral om efficiency, maar scoor je daar ook punten mee? Werkzaamheden van een HR-afdeling kun je bijvoorbeeld door een medewerker of manager laten doen. Als leek beleven zij deze werkzaamheden echter heel anders dan een HR-professional.’ Stof tot nadenken dus. 

Verantwoording
Doel van het HR Digitaliserings-onderzoek 2018 is het in kaart brengen van ontwikkelingen op het gebied van HR-technologie; beleid, werkzaamheden en ervaringen van HR-professionals. In de zomer 2018 zijn de uitnodigingen tot deelname aan het onderzoek per e-mail verstuurd. Ook hebben we gebruik gemaakt van diverse internetsites en internetcommunities om de respons te vergroten. 
Deelname heeft op anonieme basis plaatsgevonden. De resultaten zijn niet te herleiden tot individuele respondenten. 101 respondenten hebben via het internet de vragenlijst ingevuld. Alle gegevens zijn gevalideerd en uitschieters geëlimineerd. De omvang van de steekproeven van alle in dit artikel gepubliceerde onderzoeken zijn voldoende groot om uitspraken te doen over gemiddelden van sectoren en/of functies in Nederland.

Zoekt u een totale oplossing met uw HR software of een HR tool voor een deel van uw HR? Ontdek nu de HRTech 100, dé HR Software & Technologie-database op CHRO.nl. Vind bij elke HR-technologievraag een passende HR software partner.