The future of HR bepaal je zelf, als je tenminste een visie hebt…

Om een visie voor de toekomst van je bedrijf te ontwikkelen, moet je er écht zelf een hebben, zegt Topvrouw 2021 Janine Vos tegen Anne Jaakke.

Door: Anne Jaakke

Vandaag wordt een feestje. Ik interview Janine vanochtend voor mijn HR ChangeMakers podcastserie. Als ik van iemand blij van word dan is het wel van haar. Ze is gekozen tot Topvrouw van het jaar 2021, is CHRO en Executive Board Member bij Rabobank, zit in de supervisory board van KLM en is voorzitter van de jury van CHRO of the year nadat ze dit zelf werd in 2017. Een rolmodel.

“Ik wil de champagnefles pakken als ik dit allemaal hoor”

In mijn ogen is ze een HR-goeroe en captain of industry pur sang, maar ook nog gewoon Janine. Gek op gezin, vintage Chanel-jasjes en altijd tijd vol passie en energie. Als wij elkaar zien worden we altijd een beetje ondeugend, we moeten onszelf vooral niet te serieus nemen toch? Maar vandaag halen we geen kattenkwaad uit en hebben we het over onze gezamenlijke passie. Een toekomst vol HR-transformatie en innovatie.

Welke lessen heeft Janine met onze community te delen? Ik stelde haar een reeks vragen en licht er hierna drie uit om jou te inspireren. Food for thought om je eigen HR-visie mee te verrijken of om er een andere mening over te vormen. (Beluister hier het volledige podcastinterview met Janine).

1. Wat vind jij de grootste (HR-)uitdaging voor de future of work?

Janine: “De menselijke transformation die nodig is om je te kunnen aanpassen aan digitalisatie en continue verandering is enorm, en vaak iets waar we niet genoeg bij stilstaan.”

Inderdaad, vandaag de dag ben je met het HR-team vaak druk bezig met de implementatie van een nieuw softwaresysteem of met nieuwe HR-techtools welke het leven zouden moeten vergemakkelijken. Adoptie ervan is wel onderdeel van de implementatie, maar is niet een apart focusonderwerp op de HR-agenda. Het klinkt allemaal nog zover weg….

Ik ben Janine vergeten te vragen wat je het beste kan doen om in je bedrijf die menselijke transformatie te ondersteunen. Maar als ik er zelf over nadenk lijkt het ergens toch het meest op: het aanbieden van changeprogramma’s, het creëren van awareness over het onderwerp en interne acceptatie dat transformatiesnelheid niet bij iedereen hetzelfde is.

2. Hoe ontwikkel je een HR-visie voor de toekomst?

Janine: “Om een visie voor de toekomst van je bedrijf te ontwikkelen, moet je er echt zelf een hebben. Kopieer geen andere mensen. Lees, denk, reflecteer en internaliseer informatie en inzichten. Kijk naar je bedrijf, je branche, global trends, de menselijke factor en denk dan: wat moet ik doen om de toekomst mogelijk te maken?”

Een HR-visie en de toekomst; ik vraag me daarbij altijd af hoe ver in de toekomst bedoelen we daar nou eigenlijk mee. Twee jaar? Vijf jaar? Wat ik in mijn coachingspraktijk merk is dat de meeste van ons maar een HR-horizon hebben van twee tot drie jaar max. De ontwikkelingen in de wereld gaan snel, maar in HR staat mijns inziens de tijd nog vaak stil.

Zeg nou zelf, hoe vaak gaat het bijvoorbeeld in managementmeetings over performance-reviews, talentprogramma’s en hoe de vacatures te vullen versus welke skills we over viif jaar nodig hebben, welke taken er over drie jaar door automatisering komen te vervallen en welke externe diensten we vanaf wanneer gaan uitbesteden c.q. inkopen?

3. Wat is de grootste wijziging die je zelf in HR hebt doorgevoerd de afgelopen 2 jaar?

Janine: “Ik ben mensen uit verschillende disciplines en met andere expertise gaan binnenhalen in mijn HR-team om meer verscheidenheid aan vaardigheden te krijgen. IT, facilities, data-analisten et cetera. Daarnaast halen wij tijdens Quarterly Business Reviews rechtstreeks bij de business de behoefte op aan diensten/producten en services die er moeten komen of die verbetering behoeven in het komende kwartaal. Wij hebben een Happy People Tribe van 250 HR-medewerkers die fulltime in verschillende squads op een agile manier werken aan bepaalde thema’s. In deze squads zijn allerlei verschillende disciplines vertegenwoordigd.”

Ik wil de champagnefles pakken als ik dit allemaal hoor. Wie had een paar jaar geleden kunnen vermoeden dat IT een onderdeel van het HR-team zou gaan uitmaken net zoals facilities? Of dat HR zou werken in agile sprints om innovatie in HR te kunnen versnellen?

Benader je het vanuit het creëren van de ultieme employee journey dan is het echter super logisch. Geen heilige huisjes, maar echt samenwerken om bijvoorbeeld die eerste werkdag zo te kunnen laten ervaren zoals we hem allemaal zouden willen hebben. Enne… een HR-projectplanner die gebaseerd is op de wensen vanuit de business. Chapeau!

Be a ChangeMaker! Join the HR (r)evolution :-) #HRChangeMaker #Innovation #leadership

In deze blog-serie inspireert Anne Jaakke, voormalig CHRO of the Year, oprichter van #Fantistics en gepassioneerd HR ChangeMaker, HR-professionals met haar inzichten en moedigt ze aan om in hun organisatie een innovatierevolutie in HR te starten. Als HR ChangeMaker heb je de (extra) verantwoordelijkheid je steentje bij te dragen aan het innoveren, moderniseren en transformeren van HR. Maar waar en hoe te beginnen? Volg Anne Jaakke direct via linkedin, instagram of bezoek haar website