Thomas Mulder, VodafoneZiggo, wint de CHRO of the Year Award 2022!

fallback
Thomas Mulder van VodafoneZiggo is CHRO of the Year geworden. Mulder wordt door de jury een innovatieve CHRO genoemd, met een sterke visie die hij weet te vertalen naar een krachtige HR-strategie, en die met zijn gedrevenheid mensen goed weet te motiveren.

Mulder kreeg de CHRO Award toegekend door een jury die bestond uit winnaars van voorgaande jaren: Janine Vos, CHRO van de Rabobank (winnaar 2017), Abbe Luersman, toenmalig CHRO Ahold Delhaize (2018, voorzitter), Maryjo Chabonnier, toenmalig CHRO Wolters Kluwer (2019) en Tjahny Bercx CHRO Leaseplan (2021). De CHRO of the Year Award werd dit keer op 16 november uitgereikt tijdens de CHRO Day in Kasteel De Wittenburg in Wassenaar.

De drie kandidaten voor de Award waren Meike Salvadó (tot voor kort CHRO Royal HaskoningDHV), Ellen Coopmans (CHRO Bol.com) en Thomas Mulder (CHRO Vodafone Ziggo).

Innovatieve methoden

Zij werden vooral beoordeeld op de volgende drie criteria: innovatie, inspiratie en impact, ‘drie i’s’ dus. Denk aan HR-leiders die hun beleid baseren op innovatieve methoden, ideeën, instrumenten en samenwerkingsvormen, met hun aanpak hun omgeving, de organisatie en externe stakeholders weten te inspireren en met dit innovatieve en inspirerende HR-beleid aantoonbare positieve impact hebben op de organisatiedoelstellingen.

Van links naar rechts. Ellen Coopmans genomineerde, Janine Vos Jury, Thomas Mulder CHRO Of the year 2022, Meike Salvadó genomineerde, Anna-Bo Bouwens CHRO community manager

De jury over Ellen Coopmans:
‘Je kunt niet anders dan van haar houden’

De jury prees Ellen Coopmans (foto, links) vooral vanwege haar ‘persoonlijke impact’ op mensen en de organisatie. “Bovendien heeft ze sinds haar aantreden in 2019 geholpen om te definiëren wat het precies betekent om een leider bij Bol.com te zijn, zodat Bol.com in de toekomst sterk kan leunen op vakmanschap, vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Ook heeft ze van de sterk operationeel ingestelde HR-afdeling een volwaardige strategische partner voor de rest van het bedrijf te maken. Ze heeft overduidelijk een groot hart voor het bedrijf. Ze is een ongelooflijk authentieke, evenwichtige en oprechte leider die in de COVID-tijd bekend stond om haar uitspraak: ‘Zorg voor jezelf, je geliefden en voor bol.com” . Je kunt niet anders dan houden van haar en haar prijzen om haar sterk verbindende leiderschap.”

De jury over Meike Salvadó:
‘Ze heeft de basis voor de transformatie gelegd’

Meike Salvadó (foto, rechts) is sinds kort CHRO van baggeraar Van Oord, maar was door haar vorige werknemer Royal HaskoningDHV genomineerd als CHRO of the Year wegens haar verdiensten bij dit advies- en ingenieursbureau. Die verdiensten zijn inderdaad aanzienlijk, oordeelde de jury. Toen Salvadó in 2019 CHRO van Royal HaskoningDHV werd, was er geen systeem voor HR-service delivery, geen recruitment system, geen global service center, geen centers of expertise en was de HR-functie erg gericht op Nederland terwijl Royal HaskoningDHV toch een internationaal bedrijf is.

In de afgelopen drie-en-een-half jaar heeft Salvadó de HR-afdeling diverse HR-systemen geïmplementeerd en processen gestandaardiseerd. Er is een wereldwijd shared service center gekomen, werknemers kunnen veel HR-zaken zelf regelen en hebben meer inzicht in hun eigen HR-data gekregen. Learning & development zijn ook op een hoger plan getild onder leiding van Salvadó. “Zij heeft met dit alles basis gelegd voor veranderingen in cultuur, gedrag en processen en heeft belangrijke stappen gezet in de digitale transformatie. En dat terwijl ze nog heel vroeg in haar carrière zit. Dat belooft veel. We zijn benieuwd wat ze gaat brengen bij Van Oord.”

De jury over winnaar Thomas Mulder:
‘Hij streeft naar het beste’

Thomas Mulder – sinds juli 2018 Executive Director HR van Vodafone Nederland – probeert met zijn team de business te ondersteunen door drie dingen te doen. In zijn woorden: ‘inspireren, challengen en supporten van de business’. “We inspireren en dagen de business uit om ook moedige beslissingen te nemen op het gebied van talenten of mensen kansen te geven of om organisatieverandering in te zetten. En we steunen ze uitvoering ervan.”

Dat doet hij met verve, aldus de jury. “Hij is een innovatieve HR-leider met een sterke visie die hij weet te vertalen naar een krachtige HR-strategie, en die met zijn gedrevenheid mensen goed weet te motiveren”, constateerde Abbe Luersman. Zij prees ook de ‘ethos, pathos en logos’ in alles wat hij doet, gaf hoog op over zijn ‘geloofwaardigheid’ en ‘autoriteit’. “Hij overtreft de verwachtingen van wat een CHRO kan betekenen”, vond zij.

Luersman gaf namens de jury enkele voorbeelden van hoe Mulder ertoe bijdraagt dat de business gaat presteren. Zo heeft VodafoneZiggo onder leiding van Mulder een Netflix-achtig leerplatform, met meer dan 10.000 online en klassikale trainingen. Het team van Mulder heeft een zogeheten Agile Target operating model geïntroduceerd, waarin staat vastgelegd hoe VodafoneZiggo haar organisatie agile in kan richten.

Maar ook de cultuur, leiderschapsstijl en governance is aangepast op agile werken. Eens per kwartaal bespreken werknemers hun persoonlijke ontwikkeling met hun leidinggevende. Ook teams krijgen kwartaalrapportages op het gebied van engagement en teameffectiviteit. Al met al is Mulder iemand die ‘ernaar streeft de beste te zijn en het beste te bereiken’.

Overdonderd

Mulder zelf moest alle lofuitingen nog even laten bezinken, zei hij. “Ik ben overdonderd.” Maar ook voelde hij een nederigheid in zich neerdalen, zei hij. “Ik zie deze Award toch vooral als een prijs voor mijn HR-team en vooral het managementteam van VodafoneZiggo. Want in je eentje kun je niets, als je iets presteert is dat altijd samen met anderen.”

Natuurlijk heeft Mulder wel wat gedaan om deze Award te verdienen, maar toch: “Ik heb mijn positie in het bedrijf te danken aan mensen die wat in mij zagen. Zij hebben me in het diepe gegooid en hebben me nieuwe dingen laten doen, waardoor ik me heb kunnen ontwikkelen. Ik ben hen ongelofelijk dankbaar daarvoor.”

En misschien schuilt daar ook wel een les in voor andere organisaties: “Er zijn zoveel talenten, alleen moeten anderen hen tot bloei laten komen. Ik hoop dat dat gebeurt, en dat de volgende generatie leiders zich daardoor kunnen ontwikkelen tot krachtige professionals.”

Save the date voor CHRO Day 2023!

Op donderdag 16 november 2023 vindt de eerstvolgende CHRO Day plaats. Leg deze datum nu al vast in de agenda om er volgend jaar zelf bij te zijn.