Tool helpt werkgever tegen stress op de werkvloer

Met een nieuwe online zelfinspectietool van de Inspectie SZW kunnen werkgevers checken of zij werknemers voldoende beschermen.

Ruim een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress, onder andere door werkdruk en ongewenst gedrag van collega’s. Dit kost werkgevers veel geld. Daarom lanceerde de Inspectie SZW op 27 juni de online zelfinspectietool. Hiermee kunnen werkgevers door de bril van de inspectie naar hun eigen organisatie kijken.
TNO berekende dat ruim een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Die is onder andere het gevolg van een te hoge werkdruk. Daarnaast hebben werknemers vaak last van agressie en geweld door klanten, cliënten of publiek. Ook ander ongewenst gedrag komt veel voor: één op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of (seksueel) geïntimideerd.
Eerder herkennen en durven ingrijpen
Werkstress heeft een grote invloed op de gezondheid en het functioneren van medewerkers. De strijd tegen ongewenst gedrag staat volop in de belangstelling. Met de campagne ‘Ongewenst gedrag op het werk’ wil het ministerie van SZW het onderwerp bespreekbaar maken, zodat collega’s en leidinggevenden het eerder herkennen en durven ingrijpen.
Om werkstress op de werkvloer te voorkomen, moeten werkgevers volgens de Arbowet beleid hebben en maatregelen nemen. De zelfinspectietool Werkdruk en Ongewenst gedrag is hierbij een goed hulpmiddel. Met deze tool kunnen zij gemakkelijk zelf checken of zij voldoen aan de regels.
Actiepunten en achtergrondinformatie
De tool heeft betrekking op de factoren die kunnen leiden tot werkstress: werkdruk, agressie en geweld, pesten op het werk, (seksuele) intimidatie en discriminatie op de werkvloer. Na gebruik van de tool beschikt de werkgever over een lijst met actiepunten en achtergrondinformatie.
De tool is te gebruiken via computer, tablet en smartphone op: werkdrukenongewenstgedrag.zelfinspectie.nl of via inspectieszw.nl.