Waar bevindt jouw bedrijf zich in de HR-evolutie á la Darwin?

Waar bevindt jouw bedrijf zich in de HR-evolutie á la Darwin?
Innovatie van HR is noodzakelijk om competitief te worden én te blijven. Toch lijkt het gros van de bedrijven dit idee niet te omarmen. Waarom niet?

Door Anne Jaakke

Enkele weken geleden faciliteerde ik op eigen initiatief een paar HR ChangeMakers-bijeenkomsten bij de Groene Afslag in Laren. Ik had een sponsor gevonden en het plan opgevat om een dertigtal vooraanstaande en succesvolle CHRO’s van multinationals uit te nodigen om met mij in groepsverband te sparren over het vraagstuk: Hoe kunnen we HR innoveren?

Praten met HR-directeuren over innovatie is als praten met een kalkoen over kerst

Praten als Brugman

Het is me namelijk het afgelopen jaar in mijn coachingspraktijk opgevallen dat in het gros van de organisaties de HR-teams zich nog steeds bezighouden met onderwerpen, systemen en methodes waarvan ik persoonlijk dacht dat elk bedrijf ze al lang had geïmplementeerd. Zo zijn er nog altijd organisaties die geen centraal HR-systeem hebben en nog steeds geen pre-boarding hebben. De HR-leiders van deze bedrijven moeten vaak praten als Brugman om hun managementteam te overtuigen van de return on investment van in mijn ogen absolute HR-nobrainers, zoals een referralprogramma.

Om competitief te kunnen zijn in de huidige arbeidsmarkt en het in de organisatie aanwezige talent optimaal te blijven ontwikkelen en te laten bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie, is de transformatie van verouderde praktijken naar modern werkgeverschap anno 2021 niet een nice to have, maar een absolute must.

Daarnaast is een continue HR-evolutie op het gebied van werkcultuur, werkomgeving, leiderschap, HR-methodieken, HR-techlandschap et cetera, noodzakelijk om als bedrijf bij zowel de klant als bij de medewerker geliefd te zijn en te blijven. Je zou denken: dat weet inmiddels toch iedereen? Maar het tegendeel blijkt waar.

Minimale standaard

Ik merkte ook op dat er nog steeds legio senior HR-executives elke dag opnieuw strijd moeten leveren om intern support te krijgen voor ‘nieuwe’ HR-initiatieven. Dezelfde initiatieven die in de succesvolle bedrijven al jaren geleden zijn geïmplementeerd en daar als de minimale standaard worden beschouwd. In deze bedrijven is HR juist volop bezig met de vraagstukken rondom The future of Work. Dus besloot ik CHRO’s en HR-suppliers met een succesvolle trackrecord te vragen wat zij precies hebben gedaan om HR naar het juiste niveau in de organisatie te krijgen en welke lessen zij kunnen delen over het innoveren van HR. Ik ben begonnen de HR-captains van de grote multinationals om input te vragen.

Eén van de dingen die ik inzichtelijk wilde krijgen, waren de typische onderwerpen welke een bepaald HR-stadium kenmerken waaraan je als HR-professionals gelijk kunt herkennen in welke fase van HR-ontwikkeling jouw organisatie zich bevindt ten opzichte van andere organisaties.
Ik wilde namelijk een hulpmiddel creëren – een soort van simpel ‘HR-evolutiemodel van Darwin’, dat onder andere kan helpen bij het opstellen van het HR-strategisch plan en bij het bouwen van een businesscase voor urgentie, investment en extra HR-budget.

Aantrekkelijke werkgever

Dit overzicht helpt je te bepalen in welk stadium van haar HR-evolutie de organisatie zich bevindt. Hiermee kan je je HR-team en CEO eenvoudig uitleggen welke volgende stappen er gezet kunnen worden in de verdere ontwikkeling van de organisatie op het gebied van HR om zodoende people & culture naar een volgend niveau te krijgen. Iedere organisatie wil toch een aantrekkelijke werkgever zijn voor de medewerkers van vandaag en het talent van morgen?

Het innoveren van HR is echt noodzakelijk om competitief te kunnen worden en blijven. Hoe komt het dat het lijkt alsof alleen de succesvolle multinationals, startups en scaleups dit gedachtengoed omarmen en niet het gros van de bedrijven? Naast de 30 HR-captains van grote multinationals legde ik de vraag ook voor aan 15 CEO’s van bedrijven die HR de nieuwste services en producten aanbieden. Eén van hun reacties is me het meeste bijgebleven: “Praten met HR-directeuren over innovatie is als praten met een kalkoen over kerst”….

Ik zeg: laten we ieder geval die kalkoen dit jaar op het menu zetten :-), en serieus kijken naar de vraag: waar bevindt jouw bedrijf zich in het “HR-evolutiemodel van Darwin”? Ik weet zeker dat als wij als CHRO’s op regelmatige basis ons verdiepen in wat er allemaal al voor moois ontwikkeld is en onszelf laten ‘bijscholen’ door onze leveranciers we samen heel mooie dingen kunnen realiseren. Dingen waar de medewerker van morgen heel blij van wordt.

Be a ChangeMaker! Join the HR (r)evolution :-) #HRChangeMaker

Het HR-evolutiemodel in dit artikel is ‘work in progress’ en gemaakt met de intentie om HR-leiders te helpen bij het bepalen van de status quo van hun HR-organisatie en te inspireren met nieuwe onderwerpen om een interne HR-evolutie mogelijk te maken. Heb je input, feedback, en/of kritiek stuur me alsjeblieft een PM zodat ik het model verder kan verbeteren.

Join the revolution, Be an HR ChangeMaker!
In deze blog-serie inspireert Anne Jaakke, voormalig CHRO of the Year, oprichter van #Fantistics en gepassioneerd HR ChangeMaker, HR-professionals met haar inzichten en moedigt ze aan om in hun organisatie een innovatierevolutie in HR te starten. Als HR ChangeMaker heb je de (extra) verantwoordelijkheid je steentje bij te dragen aan het innoveren, moderniseren en transformeren van HR. Maar waar en hoe te beginnen? 

Volg Anne Jaakke direct via facebook en instagram of bezoek haar website.