Werkgevers opteren voor een ‘race naar de top’

Werkgevers zeggen samen met de bonden te willen werken aan een situatie van volledige werkgelegenheid en met kansen voor iedereen.

‘Die kans is er nu meer dan ooit,’ aldus VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer tegen vakbonden CNV, FNV en VCP. Hij legde een verklaring af bij het overhandigen van een brief aan hem en SER-voorzitter Hamer, waarin de bonden waarschuwen voor een race naar de bodem in verschillende sectoren.

Een situatie van volledige werkgelegenheid 
Met het programma NL Next Level willen MKB-Nederland, VNO-NCW, LTO Nederland extra investeringen in de economie realiseren. Ook willen zij nieuwe investeringen om te zorgen dat er een situatie van volledige werkgelegenheid ontstaat.

De komende periode willen de ondernemersorganisaties binnen de SER met de vakbonden een bijbehorende sociale agenda ontwikkelen, die ervoor zorgt dat mensen zich kunnen blijven scholen en ontwikkelen. Doel is werkzekerheid in plaats van baanzekerheid. En het creëren van nieuw werk zodat iedereen zijn of haar talent kan inzetten. 

Mensen in dienst nemen zonder hoge risico’s en kosten 
MKB-Nederland, VNO-NCW, LTO Nederland willen naar een sociale en goed werkende arbeidsmarkt. Volgens de ondernemersorganisaties zorgt concurrentie voor innovatie en vernieuwing waardoor nieuwe bedrijven en banen ontstaan. De arbeidsmarkt moet daarbij wel zo zijn ingericht dat werkgevers weer sneller mensen in dienst nemen ‘zonder allerlei hoge risico's en kosten’.