Werving van talent zorgt voor ‘opgejaagde’ HR-professionals

Een kwart van de HR-medewerkers voelt zich opgejaagd bij de zoektocht naar personeel. Veel HR-afdelingen missen kennis van zaken.

Eén op de vier HR-medewerkers voelt zich opgejaagd door collega’s in de zoektocht naar geschikt personeel. Veel respondenten zeggen dat zij zich opgejaagd te voelen, mede door de spanning die het verantwoordelijkheidsgevoel geeft. Bij ruim één op de drie organisaties (35%) ligt de verantwoordelijkheid voor het vinden van talent volledig bij de HR-afdeling. Een even groot deel van de HR-professionals geeft aan dat hun HR-afdeling niet over voldoende vaardigheden beschikt om op alle vlakken succesvol te zijn. Met name ontbreekt de ervaring met online marketing

Dit blijkt uit onderzoek van HR & payroll dienstverlener Visma YouServe onder 519 Nederlandse HR-professionals. Uit eerder onderzoek van YouServe was al naar voren gekomen dat de grootste zorg van HR-professionals het vinden van nieuw talent was.

Voldoende steun vanuit directie

Ondanks hun zorgen ervaren de meest HR-professionals support vanuit de directie. Ruim twee derde (70%) van de ondervraagden geeft aan vanuit de directie voldoende gesteund te worden met middelen om goed personeel te vinden. Hierbij mag gebruik gemaakt worden van voldoende advertentiebudget, ruimere arbeidsvoorwaarden of een groter salarisbudget.

Veel HR-professionals geven aan gebruik te maken van de geboden ruimte. Ruim de helft van de respondenten (56%) geeft aan nieuwe manieren van werving toe te passen. Met name open hiring, waarbij iedereen kans heeft op een baan zonder sollicitatiegesprek, ongeacht verleden, opleiding of ervaring.

“Het is begrijpelijk dat de werving van talent een grote zorg is voor veel HR-professionals”, aldus Simon Kornblum, director portfolio bij Visma YouServe. “Zij zijn in veel gevallen verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuw, getalenteerd personeel en dragen de zorg dat de organisatie met gekwalificeerde mensen blijft draaien. Het is belangrijk om de druk die HR-professionals voelen, weg te nemen, en hen zo goed als mogelijk te ontzorgen.”

Gerelateerde artikelen