De Nederlandse accountancysector maakt een ongekende consolidatiegolf mee. En achter elke fusie en overname schuilt een fundamentele vraag: hoe integreer je organisatieculturen? Die vraag staat in elk geval centraal bij de ‘aansluitingen’ van andere kantoren bij de Jong & Laan, zegt Head of People & Culture Anne-Barbara Lemmens. Nu weer, nu JAN© Accountants zich bij de Jong & Laan voegt.
"Je wordt aangenomen om wat je kunt en ontslagen om wie je bent. Zou het niet verstandig zijn als we mensen om beide redenen aannemen?", schrijft executive coach Henk Breukink in zijn nieuwe boek Drijfveren & Gedrag. Zoals de titel al aangeeft, hecht hij vooral belang aan de kennis van menselijke drijfveren. "Mensen die weten wat hun drijfveer is en daarnaar handelen, zijn het gelukkigst en ervaren meer voldoening en presteren vaak ook beter."
Een continue stroom van informatie en nieuws die aangeeft dat het slecht gaat met de wereld en niet beter wordt. Die negativiteit heeft op de meeste mensen een verlammende invloed en leidt tot gevoelens van onmacht en verdriet maar ook boosheid. En juist die emoties staan veranderingen in de weg die voor organisaties zo ontzettend nodig zijn. Leidinggevenden moeten daarin hun eigen weg vinden en anderen daarin leiden. Maar kunnen we dat verwachten en wat is daarvoor nodig?
De meeste bedrijven hebben nog geen talentstrategie om zich voor te bereiden op de snelle transformatie die kunstmatige intelligentie teweegbrengt. Hoewel steeds meer bedrijfsleiders in AI investeren, blijkt uit onderzoek van de Adecco Groep dat slechts 10 procent van de bedrijven wereldwijd als ‘toekomstklaar’ kan worden beschouwd. Nederland steekt hier met 19 procent opvallend goed bovenuit.
Wie de geschiedenis van een organisatie niet kent, begrijpt haar niet. En wie een organisatie niet begrijpt, verandert niets. Of erger nog: verandert het verkeerde aldus HR-directeur Maarten van Beek.
Het stijgend verzuim door stress en de langere duur van dit soort verzuim heeft grote gevolgen voor werkgevers op het gebied van kosten, productiviteit en personeelsbehoud. Akkie Lansberg, directeur Inkomensverzekeringen bij a.s.r., vertelt hoe bedrijven hun personeel duurzamer kunnen ondersteunen. Kortom: hoe duurzaam werkgeverschap verzuim beperkt of zelfs voorkomt.
Organisaties hebben steeds meer moeite zich aan te passen aan de snel veranderende wereld. De sleutel om toekomstproof te blijven is skill-based leren. “Organisaties weten dit vaak wel, maar de kloof tussen ambitie en daadwerkelijke actie is nog altijd te groot”, stelt Homam Karimi, CEO van Studytube. En laat de CHRO nou een essentiële rol vervullen bij het te lijf gaan van de skill-gap-crisis. In dit artikel lees je waarom en hoe.
Het aantal freelanceopdrachten in de kennismarkt neemt weer toe. Tot veler verrassing kunnen opdrachtgevers goed uit de voeten met de hervatte handhaving van de Wet DBA. Wel stagneert de tariefgroei ondanks de stijgende vraag.
In deze podcast staat de vraag 'Hoe zorgen we voor maximale impact binnen onze organisatie?' centraal. Klaas Schouwstra weet daar alles van. Hij werkt op het kruispunt van HR, Bedrijfskunde en IT samen met HR-professionals aan het steeds verder doorontwikkelen van de HR-functie.
IBM heeft AI-agents ingezet om het werk van ‘een paar honderd’ HR-medewerkers over te nemen. Door deze besparingen kan het automatiseringsbedrijf meer programmeurs en salesmensen aannemen.
Recruiters in de Benelux besparen dankzij AI niet alleen tot een werkdag per week aan tijd, maar vinden ook sneller gekwalificeerde kandidaten. Maar liefst 62% van de gebruikers vindt sneller geschikt talent, terwijl 68% aangeeft minder tijd kwijt te zijn aan repetitieve taken.
Uitgaande van de strategie en missie van organisaties en het bijbehorende HR-beleid proberen we als (top-)management en HR-functie het gedrag van werknemers te sturen en te beïnvloeden. Maar vaak geven we hierbij tegenstrijdige signalen af, stelt Jaap Paauwe, emeritus-hoogleraar Organisatie en HRM aan Tilburg University.
Sinds zijn aantreden bij AkzoNobel in juli 2023 heeft Armand Sohet, Chief Sustainability, HR and Communications Officer, een duidelijke missie: het complexe ‘besturingsysteem’ van de organisatie vereenvoudigen en de ‘business’ een leidende rol geven. Hoe doet hij dat? En welke rol speelt HR daarin?
De gemeente Amsterdam heeft een eigen AI-tool ontwikkeld: ChatAmsterdam. Ambtenaren gebruiken de chatbot onder meer voor tekstproductie en documentanalyse. Het systeem is veilig en privacyvriendelijk, omdat alle data binnen de gemeente blijft.
De opvolging van pausen is een van de meest gestructureerde, maar zeker niet voorspelbare machtswisselingen ter wereld. Voor leiders van nu biedt het Vaticaan nuttige lessen over leiderschapsoverdracht.
Sinds 1 augustus 2024 zijn LeasePlan en ALD Automotive wereldwijd samen verdergegaan als Ayvens. Madelein van Acker leidde als HR Director het integratietraject in Nederland. Het smeden van een nieuwe, gezamenlijke cultuur was haar grootste uitdaging.
Helene Banner, voormalig topmanager binnen de EU, weet hoe vrouwen zich op de werkvloer vaak anders voordoen dan ze zijn. Emoties wegstoppen, krachtig overkomen, vooral niet ‘te zacht’ lijken – het is gedrag dat ze jarenlang van dichtbij zag. Nu pleit ze juist voor een nieuw soort leiderschap, waarin authenticiteit en menselijkheid centraal staan.
Mourik heeft Jolinda Wissink benoemd tot HR-directeur. Met deze nieuwe functie onderstreept het familiebedrijf het belang van een organisatiebreed HR-beleid en een sterke employer branding-strategie. Mourik, met ruim 2.000 medewerkers wereldwijd, is een toonaangevende multidisciplinaire aannemer in infrastructuur, industrie, bouw en milieutechniek.
Een werknemer is meestal niet aansprakelijk voor schade die tijdens het werk ontstaat. Tenzij er opzettelijk of bewust roekeloos is gehandeld. Dat geldt ook voor uitzendkrachten, blijkt uit recente rechtspraak. Wanneer moet een werknemer wél zelf voor de schade opdraaien? Arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma legt het uit aan de hand van twee opvallende voorbeelden.
Leren en ontwikkelen zijn niet langer ondersteunende activiteiten, maar een strategische noodzaak voor werkgevers die toekomstproof willen zijn. Een slimme L&D-strategie is nodig voor duurzame inzetbaarheid van talent, het realiseren van organisatieambities en de financiering van grote maatschappelijke uitdagingen. CHRO’s spelen een cruciale rol bij het dichten van de skills gap. Prof. dr. Nick van Dam vertelt hoe technologie CHRO’s hierbij kan helpen.
Tijd om eerlijk te zijn: om burn-outs tegen te gaan moet HR fundamentele keuzes faciliteren die raken aan hoe werk georganiseerd is — op organisatieniveau, niet alleen op individueel niveau.
Nog voor de zomer komt staatssecretaris Nobel met een zo concreet mogelijk uitgewerkt plan voor de vereenvoudigde banenafspraak. Die moet grotendeels in 2026 ingaan.
Drie dagen per week op kantoor werken komt de medewerkersbetrokkenheid het meest ten goede. Tot die bevinding komt de Britse tak van het advies- en accountantsbureau PwC.
Veel organisaties schuiven verzuim naar HR en leidinggevenden, terwijl het vraagt om sturing vanuit de top. Door eigenaarschap, activering en gedrag centraal te stellen, ontstaat een duurzame aanpak die verder gaat dan verzuim alleen.
In Medisch Spectrum Twente staat de medewerker centraal. Hans van Leeuwen heeft deze visie sinds januari 2023 in de strategie van het ziekenhuis opgenomen.
In een tijd waarin per 1 januari 2025 weer volledig wordt gehandhaafd op schijnzelfstandigheid, kan het wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) een waterbedeffect richting zzp-schap hebben. Advocaat Joost van Ladesteijn bespreekt wat de WTTA voor ondernemingen kan gaan betekenen en zet aan juridisch én strategisch na te denken over de inhuur van uitzendkrachten versus zzp’ers.
De Belastingdienst handhaaft sinds januari 2025 bij werkgevers die werken met schijnzelfstandigen: mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Er worden over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd, maar de schrik bij opdrachtgevers en zzp’ers zit er goed in. Is dat terecht en wanneer zit je als werkgever aan de veilige kant?
'Doen we de goede dingen?', 'Waarom veranderen we (niet)?', 'Nemen we wel voldoende tijd voor verandering?', en 'Vinden we elkaar nog, of is de kloof te groot?'. Deze vier vragen staan centraal in De Veranderfilosoof van Daniël Wolfs. Het boek leest als een zoektocht naar de kern van organisatieveranderingen. Wolfs stelt veel vragen, geeft enkele antwoorden en maakt hier en daar een Kierkegaardiaanse sprong in het diepe.
Ruim zes op de tien HR-professionals hebben onlangs te maken gehad met een organisatie, zitten er midden in of speelt het bij in de nabije toekomst. Daarbij zijn transparante communicatie, behoud van cultuur en de moraal voor hen prioriteiten.
AI-tools worden in toenemende mate gebruikt om zelfevaluaties bij werknemers over hun prestaties af te nemen. Ook kunnen ze helpen bij het aanpakken van vooroordelen en subjectiviteit bij traditionele functioneringsgesprekken. Daarbij is menselijk toezicht nog steeds cruciaal, stellen experts, opgetekend door Business Insider.
Jaap Haasnoot is van FedEx Express overgestapt naar Loyens Loeff.
Het Nederlandse Rode Kruis werkt aan een strategische heroriëntatie. Anna-Vera van Tubergen, sinds drie jaar Hoofd Mens & Organisatie en MT-lid, schetst de complexe situatie waarin de organisatie zich bevindt. "We moeten een evenwicht zien te vinden tussen alle individuele ideeën en het collectieve belang van de organisatie."
Mensen willen heus wel veranderen mits ze de ruimte krijgen om mee te denken. Een simpele maar zeer effectieve methode is om te werken met een visie en kaders.
Wees authentiek, consistent en onderscheidend in je merkcommunicatie, benadrukt universitair hoofddocent HRM, Greet Van Hoye. Zij doet al jaren onderzoek naar employer branding en haar conclusies zijn tevens concrete tips voor organisaties.
Koppen tellen en vinkjes zetten zijn verouderde manieren om meer diversiteit en inclusie te realiseren. Opgelegde quota hebben eraan bijgedragen dat weerzin is ontstaan tegen de doelstellingen van DEI. Op naar nieuwe en vooral flexibele strategieën en modellen, schrijft een groep management- en diversiteitsexperts in Harvard Business Review.
Waarom is employer branding essentieel? De spanning op de arbeidsmarkt is nog nooit zo hoog geweest, en het aantrekken (en behouden!) van talent nog nooit zo complex.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl