Generatieve AI kan de efficiëntie in de publieke sector met 15 tot 20 procent verhogen, en daarmee het personeelstekort wat verlichten. Dat stelt een recent rapport van Boston Consulting Group, dat ook waarschuwt dat Nederland achterop dreigt te raken bij andere Europese landen. Tegelijkertijd blijkt dat Nederlandse gemeenten nog niet voldoen aan de Europese AI Act.
Door personeelstekorten en vergrijzing speelt kunstmatige intelligentie (AI) nu al een onmisbare rol in de zorgsector. Maar zorgmedewerkers zelf ervaren de integratie van AI in hun dagelijkse werkzaamheden nog niet als optimaal, stellen onderzoekers.
AI zal de grootste verandering in HR brengen, zegt de expert in aanloop naar het People Analytics-congres 2025, waar hij zal spreken. Wat ziet hij als de belangrijkste kansen en uitdagingen van AI binnen HR?
Amerikaans onderzoek door Heidrick & Struggles onder meer dan vijftig CHRO’s van Fortune 500 en FTSE-bedrijven toont dat de corporate CHRO grote uitdagingen wacht, om op strategisch en operationeel niveau te blijven presteren. In 2030 ziet de rol van een CHRO er heel anders uit dan nu, komt ook naar buiten in het rapport.
Sinds 2 februari 2025 verplicht de AI Act gebruikers van AI-systemen - zoals recruitmentsystemen en L&D-platforms - dat hun medewerkers AI-geletterd zijn. Welke kennis hebben HR-medewerkers en hun leidinggevenden nodig?
GenAI maakt de slimste medewerkers nog slimmer en kan de achterstand van andere medewerkers snel vergroten, blijkt uit onderzoek. Werkgevers moeten daarom het collectief gebruik van AI-tools actief stimuleren, ziet Maurik Dippel.
HR-medewerkers die werken met AI-gestuurde HR-tools - zoals recruitmentsystemen - en hun leidinggevenden moeten sinds 2 februari 'AI-geletterd' zijn volgens de Europese AI Act. In de praktijk laat de kennis over AI-toepassingen echter nog te wensen over, blijkt uit cijfers.
Creativiteit is een eigenschap die organisaties graag zien bij hun medewerkers. Tegelijkertijd neemt generatieve kunstmatige intelligentie een deel van het creatieve proces over. Hoe is de relatie tussen AI en menselijke creativiteit en neemt de behoefte aan creativiteit in organisaties nu juist toe of niet? Vier deskundigen laten hun licht schijnen over deze kwesties. “Het gaat om de samenwerking.”
Op weg naar datagedreven HR komen organisaties uitdagingen en kansen tegen. AI is zo’n kans, mits we hiervoor ook onze eigen data gaan gebruiken, want die maken het echte verschil, ziet Irma Doze.
Steeds meer organisaties ontwikkelen toepassingen rond AI-tools zoals ChatGPT en Microsoft Copilot, waardoor routinematige taken geautomatiseerd kunnen worden. Hoewel dit de efficiëntie kan verhogen, kan het ook de werkdruk veranderen, waarbij de overgebleven taken complexer zijn. Dit kan leiden tot een toename in mentale belasting en stress voor werknemers.
Terwijl diversiteits- en inclusiviteitsbeleid onder druk staat wordt er steeds meer geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. Ogenschijnlijk hebben deze zaken weinig met elkaar te maken, maar toch zou er een verband kunnen zijn dat ook voor CHRO's relevant is.
De opmars van Artificiële Intelligentie (AI) lijkt niet te stuiten. Maar de invoering en het gebruik ervan kan wel in goede banen worden geleid. In hoeverre kan HR daarbij een sleutelrol spelen? “HR zit in de cockpit.”
In 2030 zal slechts een derde van het werk nog volledig door mensen worden uitgevoerd, voorspelt het World Economic Forum. Technologie zal banen creëren en verdringen, met een focus op specialistische functies. De verwachte veranderingen in de arbeidsmarkt, automatisering en de noodzaak van bijscholing, vooral in Nederland, komen hier aan bod.
Volgens HR-opinieleider Josh Bersin zal 2025 het jaar zijn waarin HR- en recruitmentteams zich moeten verdiepen in nieuwe technologieën. AI zal werknemers 'superkrachten' geven, maar bedrijven moeten snel en flexibel reageren om de nieuwe mogelijkheden te benutten. Dit is een bewerkte versie van Bersins essay over de vooruitzichten voor 2025.
AI is geen toekomstvisioen, maar een praktische tool waarmee HR vandaag al impact kan maken. De uitdaging ligt niet in de technologie zelf, maar in onze bereidheid om ermee te experimenteren binnen HR, ervan te leren en de mogelijkheden stapsgewijs in de praktijk te brengen, ziet Anne Jaakke.
Met het nieuwe jaar in aantocht is het tijd om vooruit te kijken. Welke ontwikkelingen tekenen zich af op de arbeidsmarkt? Welke HR-trends komen op je organisatie en medewerkers af en hoe speel je hierop in? Willem van Rhenen, bedrijfsarts en bestuurder bij Arbo Unie, deelt zijn inzichten en aanbevelingen.
Naarmate AI steeds meer routinematige en zelfs creatieve taken overneemt, verandert de rol van de manager. Van uitvoerder naar dirigent, van specialist naar strateeg. Bovenal wordt de manager de bewaker van het menselijke element binnen de organisatie.
Sollicitanten gebruiken steeds vaker taalmodellen zoals ChatGPT, Copilot en Gemini voor het opstellen van hun sollicitatiebrieven en cv's. Organisaties maken zich zorgen over de nauwkeurigheid van deze documenten, maar de meeste werkgevers ondernemen nog geen stappen en staan sollicitanten toe om dergelijke taalmodellen te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van Tilburg University.
Deze maand vindt viert ChatGPT zijn tweede verjaardag. In de afgelopen twee jaar hebben we veel ontwikkelingen gezien op het gebied van AI, ook voor HR. Voor CHRO’s rijst dan ook de vraag: wat zijn de AI-trends voor het komende jaar?
Wie denkt dat kunstmatige intelligentie (AI) alleen draait om chatbots en automatische vertalingen, heeft het mis. "AI moet geen doel op zich zijn, maar een middel om bedrijfsprocessen te verbeteren", stelt Koen Verschuren, mede-oprichter van advies- en implementatie-bedrijf NxtPhase.AI. Het bedrijf helpt organisaties om AI praktisch en winstgevend in te zetten. Een verkenning van de mogelijkheden voor HR-professionals.
De recente HR summits Engage Employee in Londen en Unleash in Parijs boden een unieke gelegenheid om te leren over de integratie van AI in HR en de noodzaak van een mensgerichte aanpak bij organisatieverandering. Belangrijke thema's zoals productiviteit, transformatie en de rol van technologie kwamen aan bod, met de conclusie dat het centraal stellen van medewerkers van groot belang is voor succes in 2025.
AI is steeds meer aanwezig, maar er blijft een gevoel van ongemak en bezorgdheid rond deze technologie bestaan. Terwijl sommigen AI als een fundamenteel risico voor de mensheid zien, beschouwen anderen het als de volgende fase in technologische ontwikkeling. Zo lijkt AI door menselijke angsten en misvattingen steeds vaker de rol van moderne "boeman" aan te nemen.
Alexander Klöpping brengt het boek 'Co-intelligentie: Slimmer werken met AI' van Ethan Mollick uit in Nederland, over het integreren van AI in het dagelijks werk. "Het is zinloos om over AI te praten als je het niet op een individueel niveau doorvoelt."
Werkgevers moeten meer innovatieve oplossingen overwegen om de schaarste aan personeel te ondervangen. Zo lijken veel HR-professionals nog amper voorbereid op de impact van AI en robotisering op het personeelsbeleid, blijkt uit het HR-Trendonderzoek van Berenschot.
Leiders moeten sneller leren uit een ander vaatje te tappen. Drie Amerikaanse experts in leiderschap brengen zes eigenschappen in kaart die elke leider nodig heeft in deze tijd van snel veranderende omgevingen.
AI heeft onlangs bewezen betere strategische beslissingen te kunnen nemen dan menselijke bestuurders, zo blijkt uit een simulatie gebaseerd op de Amerikaanse auto-industrie. Hoewel AI indrukwekkende resultaten behaalt, zijn er ook risico's en beperkingen die het gebruik ervan in de boardroom uitdagend maken.
Kan AI het werk van ambtenaren niet alleen efficiënter en effectiever maken, maar ook leuker? Dit is het doel van een pilot die de gemeente Breda in december vorig jaar is gestart met de AI-tool Copilot van Microsoft. “In deze tijden van personeelstekorten hopen we op deze manier ambtenaren te ontlasten.”
AI kan organisaties efficiënter en innovatiever maken, maar zonder duidelijk beleid voor verantwoordelijk gebruik kunnen de risico's groter zijn dan de voordelen. Advocaten Willemijn Jansma en Robin Verhoeven leggen uit wat werkgevers in een AI Code of Conduct zouden kunnen regelen.
AI-technologie biedt krachtige voordelen, maar incidenten laten zien dat de menselijke factor onmisbaar blijft. Nieuwe managementconcepten kunnen leiders helpen AI zodanig in te zetten dat medewerkers de balans vinden tussen vertrouwen op technologie én de eigen intuïtie.
Op donderdag 29 augustus betoogde arbeidseconoom David Autor van het Massachusetts Institute of Technology tijdens de Schumpeter-lezing op het congres van de European Economic Association en Econometric Society dat de opkomst van kunstmatige intelligentie en vergrijzing de kloof tussen de hoogopgeleide elite en de rest van de bevolking zal verkleinen.
De laatste tijd verschijnen er berichten over vertragende ontwikkelingen op AI-gebied. Hoewel alom gezien als technologische doorbraak, worden er inmiddels ook vraagtekens gesteld bij de daadwerkelijke gevolgen van AI voor onder meer werk. Dit voedt de vraag of de AI-hype wellicht al voorbij is?
Door AI maakt personeelsselectie via algoritmen een snelle opmars. Maar hoe kiezen HR-professionals betrouwbare tools? Psychologen Rinie Ariëns en Reinout de Vries schreven vuistregels om het enorme aanbod te schiften.
Arbeidsmigratie beperken leidt op korte termijn tot flinke economische schade, zeggen economen. Arbeid van buiten blijft onmisbaar. Ongewenste uitwassen zijn het best te bestrijden door verbetering van de arbeidsomstandigheden af te dwingen.
Effectieve training in AI moet verder gaan dan prompt engineering en werknemers helpen de echte mogelijkheden en beperkingen van grote taalmodellen (LLM's) te begrijpen, schrijft Enrique Dans, professor informatietechnologie en -systemen.
Mits de HR-professional hierin keuzes maakt, kan diens rol in de organisatie die van de 'geloofwaardige activist' worden: gevoelige thema’s benoemen en verantwoordelijkheid nemen voor verbetering van processen. Ook kan het de HR-professional helpen meer bij te dragen aan het empoweren van de organisatie, zien Jan Tjerk Boonstra en Marijke van de Scheur.
Van CHRO’s mag worden verwacht dat ze het herontwerp van banen waarvoor medewerkers AI gebruiken actief ondersteunen. Zeker nu steeds meer kenniswerkers AI-tools gebruiken. Casestudy's laten zien hoe HR de samenwerking tussen kenniswerker en AI in goede banen leidt.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl