Het voorbije jaar heeft menigeen geëxperimenteerd met ChatGPT, Bing of Midjourney. Maar wat kan Generatieve AI nu echt betekenen voor het werk van kenniswerkers? Onderzoekers sprongen op dit onderwerp en hun eerste bevindingen zijn verrassend.
Techniek is een goede knecht maar een slechte meester, wordt vaak gezegd. Door de snelheid waarin technologische ontwikkelingen zich in organisaties voltrekken, krijgt die ‘slechte meester’ te weinig tegenspel. Dat kan bijvoorbeeld voor medewerkers tot onbedoelde neveneffecten leiden en de vraag is hoe je daarop anticipeert. Daarover spreekt Hilary Richters, director van het Digital Ethics-team van consultancyorganisatie Deloitte op de komende CHRO Day.
Hette Mollema is bij Workday verantwoordelijk voor de Benelux organisatie van het Amerikaanse bedrijf. Hij bedient de HR-leiders van productiebedrijven in de Benelux met technologische oplossingen, en alle bijkomende strategische adviezen. Hij benoemt een aantal belangrijke trends en uitdagingen voor deze sector en geeft waardevolle tips over de ideale HR-focus voor 2024.
Directies van bedrijven doen er van alles aan om te begrijpen wat ze aan moeten met generatieve kunstmatige intelligentie (AI). Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar veel deskundigen zijn overtuigd van de enorme kracht ervan. Bestuurders staan voor de uitdaging om hun organisaties voor te bereiden op alle waarschijnlijke veranderingen en de bijbehorende kansen en risico's. Vier vragen zouden daarbij centraal moeten staan, aldus topadviseurs van McKinsey & Co.
Ook HR-professionals kunnen inmiddels niet meer om ChatGPT heen. Alle HR-werkzaamheden zijn in principe te optimaliseren met de AI-tool, van het ontwerpen van recruitmentprotocollen tot vacatureteksten en van het uitwerken van onboardingprogramma’s tot arbeidsvoorwaarden. Vincent Roders laat HR-professionals kennismaken met de mogelijkheden.
Elke organisatie zou een Chief AI Officer (CAIO) moeten aanstellen, zegt Bernard Marr, expert op het gebied van AI en bedrijfsstrategie.
Oud HR-adviseur Erwin Vink is tegenwoordig manager Data & Analytics. Op de komende HR Day spreekt hij over de impact van kunstmatige intelligentie. Met zijn achtergrond als HRM Adviseur bij Zorggroep Sirjon ziet hij het belang in van het concept The Circle of Influence voor HR, het thema van de dag.
'Diversity of thought' wakkert het kritisch denken van medewerkers aan. Als je dit structureert voor jezelf, anderen in je team en organisatie, vergroot je het lerend vermogen van medewerkers. AI bewijst hierbij goede diensten.
Sollicitanten vinden dat AI-gestuurde werving minder eerlijk en betrouwbaar is dan wanneer mensen kandidaten kiezen. Terecht volgens onderzoekers.
De afgelopen zes maanden hebben veel HR professionals kennis gemaakt met generatieve AI – oftewel computersystemen die nieuwe output genereren. Nu de eerste rage voorbij is en het stof enigszins aan het neerdalen is moeten we bezien wat de hype was en wat er door het gebruik van AI blijvend verandert voor HR.
AI-systemen voor HR zijn flexibeler en intelligenter dan traditionele systemen, stelt Josh Bersin. Het wachten is nu op disruptie van de HR-softwaremarkt.
Eén van de grote angsten wereldwijd is dat AI (Artificial Intelligence) banen gaat kosten, massawerkloosheid zal veroorzaken en op het punt staat de beroepsbevolking wereldwijd te ontwrichten. Die angst is onterecht, volgens HR -analist, auteur en opiniemaker Josh Bersin.
Nu het er steeds op lijkt dat kunstmatige intelligentie (AI) extreme risico's voor de mensheid kan opleveren, moeten leiders in het bedrijfsleven zich inzetten om de gevaren te beperken. Dat schrijven Michael Watkins (IMD) en Ralf Weissbeck (Adecco).
In de top 13 van landen die zich het meeste zorgen maken over de impact van AI op het werk, staat Nederland bovenaan.
Bijna een kwart van alle banen verandert structureel in de komende vijf jaar. Dit blijkt uit het nieuwe Future of Jobs-rapport van het World Economic Forum (WEF). Nieuwe vaardigheden zijn hard nodig, zegt Henk Volberda, die leiding geeft aan het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de UvA, dat de gegevens voor Nederland verzorgde.
AI kan helpen bij het automatiseren en verbeteren van HR-activiteiten, maar kan AI ook bijdragen aan een humane benadering? Dat vraagt Maarten Renkema zich af.
Steeds meer bedrijven hopen de werknemerstevredenheid te peilen door kunstmatige intelligentie los te laten op de interne communicatie.
Veel taken van bestuurders kunnen door kunstmatige intelligentie worden overgenomen. Dat stelt journalist Zachary Crockett in The Hustle, een nieuwsbrief van softwarebedrijf Hubspot.
Onderzoek laat zien dat het mislukken van verandering primair komt door disengagement van medewerkers. Je moet ze dus áánzetten door ze serieus te nemen. En wel elke dag, ziet Maurik Dippel.
Met de komst van ChatGPT worden de mogelijkheden die data-analyse HR-professionals te bieden heeft nog interessanter én komen ze makkelijker binnen handbereik, schrijft Irma Doze.
HR-professionals hebben er een nieuwe collega bij: ChatGPT. Vier van hen delen hun eerste ervaringen met de bot. Nu al kan de HR-afdeling profiteren van de vele vaardigheden van ChatGPT, vinden zij. Die zullen de komende tijd alleen maar krachtiger worden. “Dit is de toekomst.”
Mede door de introductie van chatbot “ChatGPT” aan het brede publiek heeft het onderwerp Artificiële Intelligentie (AI) de laatste tijd een vlucht genomen. Wat betekent een instrument als ChatGPT voor het HR-vakgebied? Deze en andere ontwikkelingen van AI zouden ook de alarmbellen van CHRO’s moeten laten rinkelen.
De afgelopen Dutch HRM Network Conferentie heeft laten zien dat voor een veerkrachtige omgang met uitdagingen in de samenleving (zoals digitaal werk, ongelijkheid, duurzaamheid), HRM een meer mensgerichte benadering nodig heeft. Zeker wanneer het gaat om de consequenties van geavanceerde technologie. Dit vergt meer samenwerking tussen wetenschap en praktijk.
AI kon routinetaken al (deels) vervangen. Inmiddels lijkt AI ook kenniswerk, complexe en zelfs creatieve taken aan te kunnen. Mogelijk kan AI helpen bij productontwikkeling en innovatie. Hoe moet HR zichzelf en de organisatie hierop voorbereiden?
Wat te doen tegen de enorme krapte op de arbeidsmarkt door vergrijzing? Arbeidssocioloog Fabian Dekker pleit voor verregaande robotisering.
Door macro-economische en politieke ontwikkelingen hebben we de komende decennia te maken met een ongekend krappe arbeidsmarkt. Organisaties zullen moeten nadenken over het anders organiseren van arbeid. Technologie geldt als mogelijke oplossing. Maar dat vraagt van de CHRO wel om een langetermijnvisie.
Hoe laten organisaties hun personeel het beste meegroeien in de moderne werkomgeving? Cornerstone biedt een nieuwe visie.
Het Ratheneu Instituut stelt de kritische vraag of surveillancesoftware überhaupt de prijs waard is.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl