De Belastingdienst heeft een document gepubliceerd om zzp'ers en opdrachtgevers te helpen bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie. Het legt uit wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst, met de holistische toets uit het Deliveroo-arrest als leidraad.
In de ontslagpraktijk is een mogelijk ontslag op staande voet vaak aanleiding voor interessante discussies. Vooral als het om invulling van het (ruime) begrip ‘diefstal’ gaat, lopen de meningen uiteen. Vaak wordt gedacht dat als hetgeen wat is weggenomen beperkt in waarde is, een ontslag op staande voet geen optie is. Dat dit in de praktijk genuanceerder ligt, blijkt maar weer uit de volgende uitspraak.
Met het Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) wil het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan. Mr Joost van Ladesteijn schetst vijf grote misverstanden over schijnzelfstandigheid. Om de verwachtingen te temperen.
Nu de belastingsdienst weer volledig gaat handhaven op de Wet DBA en de aankomende Wet VBAR, moeten HR-managers de risico's op schijnzelfstandigheid goed begrijpen. Juriste en arbeidsrechtexpert Petra Kroon legt de veranderingen en de fiscale risico's uit. "De aangekondigde zachte landing, zal de handhaving niet verzachten."
Recente uitspraken van het Hof van Justitie over deeltijdwerkers benadrukken dat vol- en deeltijders gelijk behandeld moeten worden per arbeidsvoorwaarde. Dit kan voltijdwerk minder aantrekkelijk maken en deeltijdwerk lucratiever, waardoor werkgevers hun arbeidsvoorwaarden kritisch moeten herzien.
Werkgever en werknemer kunnen afspreken dat het loon ook omvat het kwartiertje extra eerder openen van kantoor of werkoverleg tijdens de vrije middagpauze. Door dat niet te doen, neemt de werkgever onnodig risico.
Is het echt zo'n briljant idee om via wetgeving te regelen dat medewerkers na werktijd onbereikbaar mogen zijn? Het klinkt mooi: het recht op rust. Maar de praktijk? Die is vaak veel complexer. Denk aan organisaties die in verschillende tijdszones actief zijn, of een urgente kwestie waarbij je even snel moet schakelen.
HR-professionals kunnen zich opmaken voor een rustig jaar, want grote ingrepen in het sociaal beleid blijven uit in het op Prinsjesdag gepresenteerde beleid. Twee details: werken gaat een beetje meer lonen en met ouderen werken wordt minder aantrekkelijk.
Nog altijd probeert zo'n 30 procent van de werkgevers onder de verplichting uit te komen om een OR in te stellen, bijkt uit onderzoek. Waarom leven werkgevers de WOR niet na?
Nederlandse HR-professionals staan op het punt een grote verandering tegemoet te zien: het recht op onbereikbaarheid buiten werktijd lijkt nu serieus op de agenda te staan. Wat eerst een sluimerend voorstel was, krijgt plotseling nieuwe aandacht, met mogelijke impact voor alle werkenden in Nederland.
Het is essentieel voor werkgevers om ontslag op staande voet zorgvuldig te onderbouwen en gedetailleerd te formuleren. Mr. Petra Willems toont aan met een recente uitspraak hoe belangrijk het is om alle verwijten duidelijk in de ontslagbrief te zetten en goed te bewijzen.
Als werkgever moet je je personeel regelmatig voorlichten over hun rechten en plichten. In deze blog bespreekt arbeidsrechtadvocaat Astrid Zuidinga de kracht van herhaling in het arbeidsrecht aan de hand van drie belangrijke onderwerpen.
Het inhuren van buitenlands personeel ligt maatschappelijk en politiek gevoelig en lijkt gemakkelijker dan het is. Het Europese Hof heeft nu de randvoorwaarden bepaald en die maken het ook niet eenvoudiger.
Maakt de vakbeweging haar bijzondere rechtspositie eigenlijk nog wel waar? De vraag stellen is hem beantwoorden, ziet Joost van Ladesteijn.
De gemeente Enschede heeft in 2023 zeker 1,7 miljoen euro verloren als gevolg van een te lang genegeerde angstcultuur. Een aanzienlijk deel hiervan ging naar vaststellingsovereenkomsten voor ambtenaren die langdurig ziek waren door een ongezonde werkomgeving.
De markt voor interimprofessionals staat onder druk door onzekerheden rond de wet DBA, en toont een opmerkelijke afname in opdrachten. Terwijl de vraag naar HR-interimmers juist toeneemt en opdrachtgevers stijgende tarieven zien.
Voor iedereen in de organisatie duidelijk en krachtig overkomen met zerotolerancebeleid? Dat kan voor de werkgever in de praktijk zure en dure consequenties hebben, ziet mr Marcus Draaisma.
Wat als een werknemer tijdens een gezellig uitje schade lijdt of een ongeluk krijgt? Kun je dan als werkgever aansprakelijk zijn? Mr Willemijn Jansma over de bijbehorende risico’s en hoe deze te beperken.
Heeft een uitzendkracht dan toch een arbeidscontract voor onbepaalde tijd met de inlener na een aaneengesloten inleenperiode van bijna dertien jaar? Volgens de uitzendkracht in kwestie wel degelijk…
De onderhandelaars in Den Haag van PVV, BBB, NSC en VVD zijn eruit: er is een akkoord op hoofdlijnen om Nederland te besturen in 2024-2028. In deze rechtse coalitie zijn migratie en bestaanszekerheid belangrijke speerpunten. De relevantie van het akkoord voor HR op een rijtje.
Werken in een ziekenhuis en alcoholgebruik staan op gespannen voet met elkaar, blijkt ook uit een zaak die speelde bij de kantonrechter Tilburg. De betreffende werkgever acht een werkneemster ongeschikt voor haar functie door haar alcoholprobleem en ontslaat haar. De kantonrechter denkt daar echter anders over.
Bij de werving en selectie van medewerkers moet je rekening houden met een aantal wettelijke regels. Denk bijvoorbeeld aan de gelijkebehandelingswetgeving. Welke selectiecriteria mag je gebruiken en welke criteria zijn verboden? Ook de aanstellingskeuring is aan wettelijke regels gebonden. Het is niet toegestaan bij alle functies een aanstellingskeuring uit te voeren. Wanneer mag dat dan wel? En hoe kun je erachter komen of de sollicitant een medische beperking heeft?
CAO’s beslaan tegenwoordig gemakkelijk honderd pagina’s. Frequent is onbegrijpelijk wat er in een CAO-artikel staat. Joost van Ladesteijn zet op een rij hoe werkgevers zich hier enigszins tegen kunnen beschermen.
Kunnen we het niet klein houden, is de standaard reactie van de leiding na een melding van grensoverschrijdend gedrag. Het goede antwoord is: eerst een quickscan doen voor een passende reactie, schrijft mr. Marcus Draaisma.
Moet het concurrentiebeding écht in elk contract staan? Werkgevers doen er goed aan hier nu al kritisch mee om te gaan. Aankomende wetgeving doet dat namelijk ook, legt mr Willemijn Jansma uit.
Een werkgever die een dringende reden voor ontslag op staande voet ziet, doet er toch verstandig aan twee keer na te denken, legt mr. Petra Willems uit. Zelfs als het gaat om duidelijk grensoverschrijdend gedrag, is toch de hamvraag of dit een dringende reden is voor een ontslag op staande voet.
Wat kan en mag je nu eigenlijk met een sociaal plan en met welke verplichtingen moet je rekening houden? Een goed sociaal plan, vraagt kennis van zaken. Astrid Zuidinga benoemt 10 aandachtspunten.
Arbeidsmediation kan organisaties en hun medewerkers vaak veel gedoe, kosten en (reputatie)schade besparen. Wanneer heeft arbeidsmediation kans van slagen en wanneer is een juridisch geschil onvermijdelijk? Mediator Daan Breukhoven legt uit waar je als werkgever op moet letten.
Het moet inderdaad anders. Maar niet zoals het demissionaire kabinet voorstelt in haar plannen voor de arbeidsmarkt, stelt Joost van Ladesteijn. Er is een brede weerstand ten aanzien van diverse maatregelen. Enkele suggesties voor hoe het beter kan.
De rechter kijkt ook bij een leer-arbeidsovereenkomst naar de elementen van de overeenkomst: gezag, arbeid en loon. Benoem het leerelement duidelijk contractueel én 'promoveer' leerlingen niet onbedoeld tot werknemer, waarschuwt Petra Willems.
Een medewerker die vervolgd wordt of veroordeeld is vanwege een misdrijf beschadigt niet alleen de eigen reputatie, maar ook die van de werkgever en zelfs van de collega's. Hoe beperk je de schade?
Of een situatie kan leiden tot een ontslag op staande voet, kan niet los gezien worden van eventuele bijzondere persoonlijke omstandigheden. De rechter kijkt hier in elk geval wél naar...
Van Gennip werkt aan invoering van de Europese richtlijn loontransparantie.
Zo eenvoudig als ontslag op staande voet bij bewezen fraude door een medewerker is, zo lastig is het om de geleden schade door de medewerker vergoed te krijgen. Een recente uitspraak geeft de mogelijkheid naast schade, betaald loon terug te vorderen, schrijft mr Marcus Draaisma.
Als een werkgever een vertrekkende werknemer wil houden aan het concurrentiebeding, dan moet deze een vergoeding betalen aan de werknemer. Dit wordt een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris.
Fusies en overnames horen bij een markt die volop in beweging is en zorgen voor nieuwe kansen. Maar veel werkgevers met een rijke historie van fusies en overnames ervaren ook nadelige gevolgen. Zo staat de – begrijpelijke - wens om arbeidsvoorwaardenpakketten gelijk te trekken op gespannen voet met wet en rechtspraak.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl