Grote maatschappelijke veranderingen maken zelfs de beste leiders nerveus, terwijl dit juist het moment is om de invloed van leiderschap te tonen. Twee hoogleraren bieden leiders richtlijnen voor het navigeren door roerige tijden.
Suzanne Jungjohann is de eerste CHRO in de 125-jarige geschiedenis van agrarische coöperatie Royal Cosun. Sinds eind 2021 bouwt ze vanuit HR met succes aan de transformatie naar een nieuw bedrijfsmodel. Het bracht haar een nominatie voor de CHRO of the Year Award 2024. “We hebben alles helder uitgelegd, maar het duurt wel even voordat iedereen aan boord is."
De top 5 van best gelezen interviews met HR-leiders in 2024 tot op heden is qua sector en organisatietype tamelijk gevarieerd. Het interview met Nadine Beister, Groepsdirecteur HR bij Achmea, gaat aan kop met als nipte tweede het interview met Carla van Lingen, Managing Director People & Culture bij ALDI Nederland.
Waar staan we eind 2024 in het HR-vakgebied en waar moeten we ons zorgen over maken én samen ‘onze tanden inzetten’? Er is genoeg voor HR te doen en het momentum is er om de grote impact te gaan hebben die we ambiëren, schrijft Jan Tjerk Boonstra.
Vijftien jaar onderzoek leidt tot de conclusie dat mislukking vaak te wijten is aan onduidelijkheid over het type verandering, een standaardstrategie en het negeren van de motivatiestijlen van werknemers. Hun vijfstappen-proces werd succesvol getest in een financiële dienstverlener.
In dit artikel reflecteert Maarten van Beek op twee thema’s die hem de laatste tijd bezighouden: ‘vertragen’ en het zoeken naar ‘vaste waarden’. Tegen de achtergrond van de snelheid en grootschaligheid van de huidige maatschappij, onderzoekt hij hoe meer menselijkheid en oprechtheid kunnen worden teruggebracht in ons werk en onze organisaties.
Uit onderzoek blijkt dat intuïtie een belangrijke rol speelt in zowel werkgeluk als prestaties. Toch ervaren veel mensen, en vooral leidinggevenden, een drempel om op hun gevoel te vertrouwen. Angst voor kritiek of het stempel *zweverig* weerhoudt hen hiervan, terwijl juist intuïtieve keuzes vaak succesvol blijken. Hoe kunnen we intuïtie normaliseren en inzetten als krachtig instrument in het werk?
Veranderinitiatieven falen vaak niet door technische of operationele oorzaken, maar door weerstand binnen de organisatie zelf. In feite is dat bijna twee keer zo vaak de belangrijkste oorzaak van mislukking. Zo wordt verandermoeheid een steeds groter probleem voor organisaties die snel moeten veranderen om competitief te blijven. HR kan een sleutelrol spelen in het voorkomen daarvan, schrijft Debra Cadman.
Wat hebben John Lennon en Paul McCartney, de gebroeders Wright en de oprichters van Google met elkaar gemeen? Ze laten zien dat onenigheid niet het einde is, maar het begin van iets groots. Botsende ideeën brengen innovatie tot leven, zeker op de werkvloer.
Veel leiders ontwikkelen een strategie die te abstract is, waardoor hun teams die moeilijk kunnen begrijpen. De Amerikaanse leiderschapsspecialist Luis Velasquez geeft drie tips om strategie helder en concreet te maken, zodat iedereen deze begrijpt en ondersteunt.
Mediation vereist niet alleen vaardigheid in het faciliteren van gesprekken, maar ook creativiteit en humor om conflicten te ontrafelen. Daan Breukhoven over wat maakt dat de mediator bij uitstek kan bijdragen aan effectieve oplossingen.
Om de groei- en HR-ambities beter waar te kunnen maken, stapte Technische Unie begin dit jaar over naar SAP SuccessFactors voor één HR- en payroll-systeem. Het bedrijf schakelde SD Worx in voor de implementatie en integratie binnen het IT-landschap, trainingen, payroll-dienstverlening en het beheer. De focus op best practices en aandacht voor change en adoptie zorgde voor een soepele go-live, waardoor het bedrijf klaar is voor de toekomst.
HR-technologie biedt enorme kansen voor vooruitgang, maar de sleutel ligt in de juiste implementatie. Als jurylid van de HR Tech Awards deelt Anne Jaakke haar inzichten over hoe organisaties technologische en datagedreven innovaties effectief kunnen benutten en vooruitgang kunnen boeken.
Leidinggevenden die ongevraagd advies afwimpelen, kunnen kansen missen. Zo veegde Nestlé het 'oninteressante' idee voor de Nespresso-machine aanvankelijk van tafel. Maar ideeën van medewerkers die meedenken, zijn vaak sterk, schrijft Simone van Neerven.
Sabine Kroesemeijer is de nieuwe HR Country Manager van Athlon BeNeLux en International, een rol die ze sinds januari op interim-basis vervult. Ze is lid van het Management Team van Athlon BeNeLux en rapporteert aan Esther Westerhof, Head of HR en ExCom-lid.
Een gezamenlijke visie en plan zijn cruciaal om de vergrijzing effectief aan te pakken, stelden ActiZ, MKB-Nederland en VNO-NCW tijdens een recente werkconferentie. In de Malietoren waren bestuurders en ondernemers uit ouderenzorg en bedrijfsleven samen om praktische oplossingen te verkennen.
Zoals tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer hun sporthelden de politiek scherp verdeelde Fransen samenbrachten, kunnen ook organisaties succesverhalen inzetten om de toenemende verschillen op de werkvloer te overbruggen, ziet Jancees van Westering.
Leidinggeven aan remote teams vereist niet alleen nieuwe vaardigheden, ook traditionele vaardigheden blijven wel degelijk van belang. Neurowetenschapper Marcia Goddard legt uit hoe.
Volgens Marco Burelli van TomTom is het tijd om traditionele HR-modellen achter te laten en een nieuwe manier van organiseren door te voeren. Burelli legt in dit interview uit hoe HR onder zijn leiding is getransformeerd naar een klantgerichte afdeling met principes uit productmanagement en agile werken.
Achter de schermen bij het Rijksmuseum, een van de populairste musea ter wereld, is een verandering gaande. Dit betekent ook voor HR een forse transformatie: van een reactieve naar een strategische rol, essentieel voor de toekomst van het museum. "De sterke groei vroeg om verbeterde processen, structuren en systemen."
De Raad voor de Kinderbescherming en de Belastingdienst liepen stuk op de invoering van zelfsturende teams. Vreemd is dat niet, blijkt uit de visie van consultant en organisatiespecialist Jesse Segers. Invoeren van zelfsturing vraagt jaren en heeft een hoog afbreukrisico.
Davy van Iersel neemt zijn voorbeeldfunctie als leider serieus en wil weten wat er leeft onder de medewerkers. Zijn overtuiging: een goede employee experience maakt de business succesvoller. Bij Fujitsu Nederland gebruikte hij ook zijn sportverleden om de prestatiecultuur te bevorderen. Een terugblik.
Veel leiders hebben moeite om in de prestatiemodus te blijven, wat een verhoogd risico op burn-out geeft, aldus onderzoeker Susan Goldsworthy, businessschool IMD. Om dit te doorbreken moeten organisaties een gezondere werkomgeving creëren.
Onderzoeker Ray Bodok ontwikkelde een model voor het vormgeven van ambtelijk leiderschap om verandering te bewerkstelligen in organisaties. Balanceren tussen bepalen, dienen en beschermen. Daar draait het om voor ambtelijk leiders die verandertrajecten in organisaties moeten uitvoeren.
Aan verklaringen voor ongewenst gedrag op de werkvloer is geen gebrek. Er is juist meer kennis nodig om dit gedrag effectief te voorkomen. Daarop zou gedragsonderzoek zich nu vooral moeten richten, schrijft hoogleraar HRM Karin Sanders.
Wil je verandertrajecten tot een goed einde brengen en werkelijk de cultuur veranderen? Richt je dan op de positieve consequenties van gewenst gedrag van medewerkers en blijf dit bekrachtigen. Het C-level, inclusief de CHRO, moet die aanpak wel begrijpen en faciliteren. Aldus Joost Kerkhofs over de OBM-methode, gebaseerd op gedragswetenschappen, bedrijfskunde en neurowetenschap.
Suzanne Verzijden keert terug naar Nederland om per 1 juni in de rol van Chief People & Culture Officer te starten bij Aalberts. Daarmee neemt ze afscheid van het Zwitserse verpakkingsconcern SIG.
Amper was de commotie over de werkcultuur bij de publieke omroep geluwd of het volgende geval verscheen in de media. Krijgen organisaties ooit grip op ongewenst gedrag? De oplossing moeten we zoeken in het leiderschap, concludeert prof. dr. Naomi Ellemers, lid van de commissie Van Rijn die grensoverschrijdend gedrag onderzocht bij de publieke omroep.
CHRO's staan voor de uitdaging om de toekomst van werk vorm te geven in een wereld die voortdurend wordt getransformeerd door technologie en automatisering. Dat betekent ook een andere perceptie van tijd en hoe we deze toewijzen aan werk. Managing Director Elif Boorn van Workday over de relatie tussen tijd en technologie – en hoe deze de toekomst van werk bepaalt en de rol van de CHRO hierin.
Het Rijk zet een historische stap een neemt afscheid van het New Public Management als sturingsfilosofie op de Haagse burelen. Het Rijk werkt aan 'een nieuwe overheid', schrijft Binnenlands Bestuur.
Om te overleven moeten bedrijven uitgroeien tot 'dynamische organisaties' en zich snel en voortdurend aanpassen aan veranderingen in de wereld. Volgens HR-analisten Josh Bersin en Kathi Enderes zijn er zes belangrijke aspecten waar bedrijven op moeten letten om dit voor elkaar te krijgen.
‘Vertragen om te versnellen.’ Bij verandertrajecten komt deze uitspraak maar al te vaak voor. Op dat gebied liggen er kansen. Want we hebben wel geleerd hoe te vertragen, maar onvoldoende geleerd wat ervoor nodig is om te versnellen.
Een ongemakkelijke waarheid, maar eigenlijk maakt grofweg de helft van de fusies en overnames de verwachtingen niet waar. De factor mens wordt daarbij vaak onderschat, terwijl die uiteindelijk het succes bepaalt. Dit vraagt nauwe betrokkenheid van de CHRO in het vroegste stadium, zoals de fusie Jumbo-C1000 na 11 jaar nog altijd bewijst.
Susanne Hamelink maakte de overstap van de rauwe havenwereld naar de dynamische, jonge uitzendbranche. Bij HR-dienstverlener ManpowerGroup Nederland draagt ze haar functietitel met overtuiging uit: mensen en cultuur zijn de leidraad.
Bij een bedrijfstransformatie draait het niet om technologie maar om mensen. En het bouwen van de organisatie van de toekomst vereist heel andere vaardigheden dan veelal wordt gedacht. Dit blijkt uit een recent artikel van de bekende HR-analist Josh Bershin en zijn collega Kathi Enderes.
Volgens moderne opvattingen moet HR zich bekommeren om het geluk van medewerkers. Geldt die ‘zorgplicht’ ook voor moeilijk te rechtvaardigen verschillen in waardering en inkomen? Het antwoord op die vraag valt niet zomaar te geven. Maar hij moet wel worden gesteld, vindt Jancees van Westering.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl