Leiders begrijpen niet altijd wat hun teams nodig hebben om de prestaties te verbeteren. De meesten zijn wel bekend met executive coaching op individueel niveau, maar minder met de voordelen van groepscoaching. Deze hebben minstens zoveel impact.
Een gezonde cultuur is een basisvoorwaarde voor een gezonde organisatie. Ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie of intimidatie, leidt vaak tot stress en langdurig verzuim. CHRO’s vervullen een belangrijke rol bij het creëren van sociale veiligheid op de werkvloer. “In een veilige cultuur durven medewerkers af te wijken en sociaal risico te nemen”, stelt Anita Koops, expert sociale veiligheid bij Arbo Unie.
Racisme binnen de rijksoverheid blijft een zorgelijk probleem. Minister Uitermark reageert op de verontrustende bevindingen van focusgroepenonderzoek. Ze belooft concrete maatregelen, waaronder een handreiking voor leidinggevenden tegen racisme.
Polarisatie op de werkvloer is een groeiend probleem, zoals blijkt uit recent onderzoek. HR-managers merken steeds vaker dat verschillen tussen medewerkers de werksfeer negatief beïnvloeden. Het versterken van tegenstellingen kan zelfs leiden tot conflicten en vertrek van medewerkers.
Tien overnames in amper vijf jaar tijd met een focus op het behoud van cultuur na de acquisitie. In die groeistrategie speelt CHRO Karima van Zadelhoff een sleutelrol. Bij Team EIFFEL gaat het juist om het omarmen van de bestaande bedrijfscultuur. "Respect en vertrouwen vormen de basis voor een succesvolle samenvoeging."
De vermaarde denkers Thomas Piketty en Michael Sandel bespreken in hun nieuwe boek 'Gelijkheid' hoe de ongelijkheid in de samenleving kan worden tegengegaan. Hogere belastingen alleen voldoen niet. Ook het 'beledigende' meritocratische denken moet op de schop. "Er is meer erkenning en waardering voor laagopgeleiden nodig."
Bij AFAS zijn Finance en HR geen gescheiden werelden, maar nauw verweven disciplines die elkaar versterken. CFO Arnold Mars en CHRO Britt Breure werken al jaren samen aan een cultuur waarin menselijkheid, samenwerking en innovatie centraal staan. Hun gezamenlijke focus op eenvoud en productiviteit leidt tot verrassende initiatieven, zoals de vierdaagse werkweek.
De best gelezen blog van 2024 is Maarten van Beek's persoonlijke reflectie over herstel en de balans tussen werk en welzijn. Verder in de top 5 blogs over AI, de zzp-kwestie, zichtbaar leiderschap en meer.
Grote maatschappelijke veranderingen maken zelfs de beste leiders nerveus, terwijl dit juist het moment is om de invloed van leiderschap te tonen. Twee hoogleraren bieden leiders richtlijnen voor het navigeren door roerige tijden.
Bij veel schandalen lijkt de baas vaak onterecht buiten schot te blijven, terwijl fout gedrag vaak zijn oorsprong vindt op de werkvloer. Brits-Italiaans onderzoek toont echter aan dat gezaghebbende leiders onbewust de weg vrijmaken voor ongewenst gedrag lager in de organisatie.
Ze is de luis in de pels van leidinggevend Nederland en expert op terreinen die de HR-functionaris maar al te bekend zijn: werk en carrière, slechte leidinggevenden, oudere witte mannen, bescheiden vrouwen en – last but not least – jargon. Een gesprek met schrijver en journalist Japke-d. Bouma over haar nieuwste boek.
Slechts 1 op 4 topbestuurders van bedrijven met meer dan 250 medewerkers is zich volledig bewust van de impact van de nieuwe CSRD-wetgeving. Bij de overige blijft de regelgeving grotendeels onbekend, aldus een recente peiling van softwarebedrijf AFAS. Dat leidt tot veel vragen over de gevolgen voor hun organisatie.
In dit artikel reflecteert Maarten van Beek op twee thema’s die hem de laatste tijd bezighouden: ‘vertragen’ en het zoeken naar ‘vaste waarden’. Tegen de achtergrond van de snelheid en grootschaligheid van de huidige maatschappij, onderzoekt hij hoe meer menselijkheid en oprechtheid kunnen worden teruggebracht in ons werk en onze organisaties.
Het nieuwste Jaarboek Corporate Governance legt de nadruk minder op compliance-vraagstukken en meer op hoe bestuurders en commissarissen kunnen zorgen voor de juiste structuur en cultuur binnen hun onderneming. Verder is er veel aandacht voor het steward-ownershipmodel. En voor het concept liefde in de vorm van ethische verantwoordelijkheid nemen voor de ander als motief voor goede governance.
Op een ideale werkdag kom je vol enthousiasme je kantoor binnen, maar voor veel medewerkers is dit momenteel een utopie. Polarisatie uit de samenleving sijpelt door naar de werkvloer, waar debat vaak de norm is in plaats van dialoog. Het is cruciaal om deze overgang te maken voor meer verbinding en effectievere samenwerking.
Wat hebben John Lennon en Paul McCartney, de gebroeders Wright en de oprichters van Google met elkaar gemeen? Ze laten zien dat onenigheid niet het einde is, maar het begin van iets groots. Botsende ideeën brengen innovatie tot leven, zeker op de werkvloer.
Het cliché dat het eenzaam aan de top is, blijkt vaak te kloppen, doordat in organisaties met eenzame leiders ‘het ongezegde’ domineert. Dat is deels hun eigen schuld, maar ze kunnen hun eenzaamheid ook zelf doorbreken. Dat blijkt uit ‘Eenzaam aan de top’ van auteurs Marilieke Engbers en Pim Bouwman.
CHRO’s werden tijdens de gisteren gehouden CHRO Day herhaaldelijk opgeroepen om moreel leiderschap te tonen en zich empathisch op te stellen. De CHRO of the Year 2024 doet dat: Poléanne Vluggen, Chief People & Culture Officer bij facilitair dienstverlener Vebego, een HR-leider die mensgericht leiderschap combineert met een scherp oog voor bedrijfsresultaten.
De directeur van de Amerikaanse HR-beroepsorganisatie SHRM, Johnny Taylor, roept HR-leiders op te waken voor verdere polarisatie op de werkvloer na de verkiezingsuitslag.
Op papier onderschrijven organisaties normen, waarden en integriteit, maar de werkelijkheid wijkt vaak af. Dit komt vaak door een gebrek aan cultureel kapitaal, stelt Kevin Stiroh, een Amerikaanse toezichthouder op banken. Volgens hem werkt scherp toezicht op dit culturele kapitaal effectiever dan alleen regels en wetten om wangedrag te voorkomen.
Mediation vereist niet alleen vaardigheid in het faciliteren van gesprekken, maar ook creativiteit en humor om conflicten te ontrafelen. Daan Breukhoven over wat maakt dat de mediator bij uitstek kan bijdragen aan effectieve oplossingen.
Onderzoek onder Nederlandse CEO's toont aan dat 75 procent geen prioriteit geeft aan dagelijkse kantoorbezoeken en hybride werken omarmt. Dit staat in sterk contrast met de wens van buitenlandse bestuursvoorzitters voor een terugkeer naar kantoor binnen drie jaar.
In de ontslagpraktijk is een mogelijk ontslag op staande voet vaak aanleiding voor interessante discussies. Vooral als het om invulling van het (ruime) begrip ‘diefstal’ gaat, lopen de meningen uiteen. Vaak wordt gedacht dat als hetgeen wat is weggenomen beperkt in waarde is, een ontslag op staande voet geen optie is. Dat dit in de praktijk genuanceerder ligt, blijkt maar weer uit de volgende uitspraak.
Wat bepaalt in de huidige tijd de rol van de HR-leider en hoe kan deze het beste op de voorgrond treden, of niet? En hoe heb je als HR-leider impact? We vragen het in de aanloop naar CHRO Day 2024 aan Caroline Tervoort, jurylid van de CHRO Award 2024 en zelf verkozen tot CHRO of the Year 2023.
Videogames worden vaak gezien als een taboe op de werkvloer, maar steeds meer onderzoeken tonen aan dat ze waardevolle vaardigheden kunnen ontwikkelen die essentieel zijn voor het succes van organisaties. Van sociale interactie tot creativiteit en teamwork, gamen kan bijdragen aan de mentale gezondheid en de productiviteit van werknemers.
HR heeft zich de afgelopen 30 jaar tot een volwaardige functie ontwikkeld. Maar in het toezicht staat HR vaak nog in de kinderschoenen, ziet Maarten van Beek. De rol van commissies evolueert, waarbij HR-expertise steeds belangrijker wordt.
Per 1 oktober is dr. Brenda Vermeeren, bestuurskundige, benoemd tot hoogleraar op de leerstoel ‘Strategisch HRM, Leiderschap en Publieke Prestaties’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Een sterke purpose is voor organisaties steeds belangrijker geworden. Leiders die deze purpose weten te verbinden met de doelen van hun medewerkers, creëren betrokken teams en stimuleren betere prestaties en groei. Zo wordt purpose een essentieel element voor duurzaam succes.
Leidinggevenden die ongevraagd advies afwimpelen, kunnen kansen missen. Zo veegde Nestlé het 'oninteressante' idee voor de Nespresso-machine aanvankelijk van tafel. Maar ideeën van medewerkers die meedenken, zijn vaak sterk, schrijft Simone van Neerven.
Zoals tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer hun sporthelden de politiek scherp verdeelde Fransen samenbrachten, kunnen ook organisaties succesverhalen inzetten om de toenemende verschillen op de werkvloer te overbruggen, ziet Jancees van Westering.
Steeds meer organisaties zetten hun 'purpose' in binnen hun HR-strategie. Dat is niet geheel zonder risico. Esther Overmars belicht ze in haar onderzoek 'Purpose Oriëntatie' voor het Swocc. In deze serie deelt ze haar belangrijkste inzichten. Deel 1: De ene purpose is de andere niet.
Alleen al door non-verbale reacties van medewerkers nestelen zich ook bij leiders onbewust vooroordelen, aldus onderzoeker David Amodio. Dit kan ook de organisatiecultuur gestaag ombuigen.
Maakt de vakbeweging haar bijzondere rechtspositie eigenlijk nog wel waar? De vraag stellen is hem beantwoorden, ziet Joost van Ladesteijn.
De gemeente Enschede heeft in 2023 zeker 1,7 miljoen euro verloren als gevolg van een te lang genegeerde angstcultuur. Een aanzienlijk deel hiervan ging naar vaststellingsovereenkomsten voor ambtenaren die langdurig ziek waren door een ongezonde werkomgeving.
Hebben werkgevers het lastig om aan personeel te komen? Dat hebben ze grotendeels aan zichzelf te wijten, stelt Lidewey van der Sluis in haar nieuwe boek 'De make mindset'. Ze hebben te zeer een 'take mindset', die het talent van vandaag niet meer boeit.
In een competitieve omgeving werken medewerkers graag onder een regelbuiger. Regelbrekers daarentegen, houden ze niet van. Maar in een coöperatieve omgeving geeft men de voorkeur aan de leider die de regels netjes volgt.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl