2020 AI@Work Study: Volume Two

10 februari 2021
Oracle

Weet u welke groepen werknemers het meest lijden onder de pandemie? 

De impact van de COVID-19 pandemie op de mentale gezondheid van werknemers loopt uiteen en is afhankelijk van factoren als leeftijd, functie en locatie. Dat blijkt uit onderzoek van Oracle en Workplace Intelligence, een HR-onderzoeks- en adviesbureau. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 12.000 werknemers, managers, HR-leiders en C-level managers uit 11 landen waaronder ook Nederland.
 

Generatie Z en Millennials lijden het meest onder de pandemie 
Jonge werknemers ervaren het vaakst een burnout als gevolg van de effecten die de pandemie heeft op hun mentale gezondheid. 
•    Generatie Z (Gen Z), de generatie geboren aan het einde van de jaren ’90, zal waarschijnlijk meer negatieve gevolgen van de pandemie ondervinden dan andere generaties. Bijna 90% van de Gen Z-werknemers zegt dat de coronapandemie een negatieve invloed heeft gehad op hun geestelijke gezondheid en 94% merkte op dat stress op het werk ook gevolgen heeft voor hun gezinsleven.
•    Gen Z-werknemers maken twee keer zoveel kans als babyboomers om tijdens de pandemie extra uren te werken. Millennials hebben 130% meer kans om een burn-out te krijgen dan babyboomers.
•    Jongere generaties zijn het meest geneigd om robots in te schakelen voor support: werknemers uit Gen Z praten 105% eerder over stress en angsten op het werk met een robot dan babyboomers. 84% van de Gen Z en 77% van de Millennials verkiezen robots boven collega’s als ze hulp nodig hebben bij mentale problemen.
Tijd voor actie: mensen vragen hulp van hun werkgevers
•    78% van de werknemers zegt dat de pandemie negatieve invloed heeft gehad op hun mentale gezondheid.
•    83% zou graag zien dat hun bedrijf technologie aanbiedt om de mentale gezondheid te ondersteunen.
De pandemie zette de mentale gezondheid van werknemers wereldwijd in de schijnwerpers, maar onze bevindingen laten ook zien dat werkgevers ondersteuning willen bieden, onder andere door de inzet van technologische oplossingen, zoals Artificial Intelligence (AI). Download (gratis) het onderzoek.