Vraag naar hoogopgeleide starters sterk gestegen

In een jaar tijd is de vraag naar hoogopgeleide starters op de Nederlandse arbeidsmarkt met 19 procent toegenomen.

Aan het eind van het tweede kwartaal stond de teller op 29.000 vacatures. In absolute aantallen is met name de vraag naar trainees en het aanbod van traineeships explosief gestegen met 46%. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group op basis van Jobfeed en het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder 1.266 laatstejaars HBO- en WO-studenten.

Eerste baan meest gezocht via vacaturesites
De belangrijkste manieren waarop hoogopgeleide starters zoeken naar hun eerste baan is via vacaturesites. Andere populaire zoekmanieren die laatstejaars studenten inzetten zijn bekenden/netwerk en sociale media. Voor academici is de universiteit ook erg belangrijk, zeker in vergelijking tot afstuderende hbo’ers.

De top 3 van meest populaire oriëntatiesites onder laatstejaars studenten zijn LinkedIn, Facebook (als oriëntatiesite) en Nationalevacaturebank.nl. Onder WO-studenten is sinds het tweede kwartaal van 2016, Indeed de meest favoriete vacaturesite, die LinkedIn van de eerste plaats heeft verdrongen.

Studenten nemen steeds meer eigen regie

Andere opvallende resultaten uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder laatstejaarsstudenten:

  • 1 op de 5 afstudeerders aan het HBO en 1 op de 10 afstudeerders van de universiteit vindt zijn baan via het uitzendbureau.

  • Academici gebruiken gemiddeld 7,9 kanalen om zich te oriënteren op een nieuwe baan. Onder hbo’ers is dat 6,1. Het verschil kan deels verklaard worden doordat veel laatstejaars hbo’ers nog gaan doorstuderen en daardoor minder actief zijn op de arbeidsmarkt.

  • Studenten nemen steeds meer eigen regie op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld zelf zichtbaar te worden, CV te uploaden in CV databanken, open te solliciteren en actief op bedrijvensites te kijken

Top-10 startersfuncties op HBO/WO niveau
De groei van traineeships met 46% in een jaar is explosief te noemen. Daarmee is de vraag naar trainees ruim 4 keer zo groot als naar de nummer twee van meest gevraagde startersfuncties. Deze liggen vooral binnen de IT, sales en finance.

Top-10 startersfuncties HBO/WO:

  1. Trainee

  2. Software-engineer

  3. Accountmanager

  4. Assistent-accountant

  5. Medewerker klantenservice

  6. Programmeur .net

  7. Programmeur PHP

  8. Java-ontwikkelaar

  9. Financial controller

  10. Recruiter