1 op de 8 werknemers zou zijn wachtwoord verkopen

Werknemers zijn desgevraagd bereid wachtwoorden van het netwerk van hun werkgever te verkopen, soms voor minder dan 100 euro.

Behalve een paar nieuwe schoenen, een spijkerbroek, of een diner kun je voor minder dan 100 euro ook een wachtwoord krijgen. 1 op de 8 Nederlandse werknemers zou het wachtwoord van het netwerk van zijn werkgever aan een derde verkopen. Dat meldt de Amerikaanse SHRM (Society of Human Resource Management).
De cijfers zijn afkomstig uit een recent onderzoek door SailPoint Market Pulse uit Austin (Texas). Het bedrijf biedt diensten aan op het gebied van online identiteits- en toegangsbeheer. Zo’n 1000 kantoormedewerkers uit grotere organisaties in Australië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, GB en de VS werden ondervraagd.
Nederland en Australië
Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van de respondenten zijn wachtwoord zou verkopen voor minder dan 1000 euro. Een kleiner percentage zou dit zelfs voor minder dan 100 euro doen. In de VS bleek het percentage respondenten dat zijn wachtwoord zou verkopen het hoogst met 27 procent. In Australië en Nederland waren de minste respondenten hiertoe bereid, namelijk 12 procent.
 
Afgezien van de morele en ethische bezwaren, kan een medewerker met de verkoop van wachtwoorden in de VS online privacyregels overtreden dan wel handelen in strijd met de identiteitswetgeving in verschillende staten. In Nederland zijn de juridische consequenties van de verkoop van wachtwoorden minder duidelijk.
Datadiefstal en inbreken op systemen
‘Sommige respondenten zien geen probleem in de verkoop van hun wachtwoord, omdat ze dit de volgende dag zouden veranderen,’ zegt SailPoint-directeur Kevin Cunningham. Het risico op datadiefstal en inbreken op systemen is volgens hem echter onvermijdelijk, zodra een derde over deze gegevens beschikt.
‘HR-afdelingen moeten dit voor zijn door medewerkers te trainen in het veilig omgaan met gegevens en hen bewust te maken van de risico’s. Ook zouden medewerkers elke vorm van phishing of een voorstel om een wachtwoord te kopen direct moeten melden aan de werkgever,’ aldus Cunningham.
 
Lees het hele artikel op: SHRM