Worden finance en HR één functie?

Meer dan een derde van de bedrijven is van plan om binnen een jaar een gedeelde finance en HR-functie in te voeren.

Dat blijkt uit onderzoek van softwareproducent Oracle.

42 procent van deze groep zegt voor een gedeelde functie te gaan vanwege de boost in productiviteit en dus efficiency. Verder geven ze aan dat een dergelijke verandering een strategische noodzaak is om de afdelingen beter te laten presteren en interne innovatie te stimuleren.

Oracle signaleert dat finance en HR meer invloed krijgen op de bedrijfsstrategie, en dat de cloud hierbij een belangrijke rol speelt. Werken in de cloud levert volgens het bedrijf verschillende voordelen op. Ook zou het de afdelingen helpen beter samen te werken. 

Finance en HR hebben veel baat hebben bij samenwerking, is omdat hun verantwoordelijkheden zo nauw verbonden zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om talenten werven en managen: “Dit is een tijdrovend proces met vaak een aanzienlijk kostenplaatje, dat lang niet altijd goed van te voren in te schatten is. Door met een enkel online systeem te werken, kunnen allerlei bewerkelijke processen worden geautomatiseerd. En doordat talenten en HR-medewerkers alles met hetzelfde flexibele systeem kunnen doen, wordt de data completer en betrouwbaarder. Dat geeft veel beter inzicht in de prestaties van zowel individuele talenten als hele afdelingen en zelfs complete divisies”, stelt Oracle. 

“Geen verrassingen”
De voordelen voor finance liggen in het gemak waarmee zowel inkomsten als uitgaven in de gaten gehouden kunnen worden door een geïntegreerd systeem in de cloud, aldus Oracle: “Bijkomende voordeel is dat er, over tijd, betrouwbare uitgavenpatronen zichtbaar worden. Verder wordt beter zichtbaar welke producten en divisies het goed doen qua omzet of juist niet.”
Doordat dit beter te zien is op zowel macro- als microniveau, komt de CFO volgens Oracle minder snel voor verrassingen te staan en helpt dit hem of haar bij het uitstippelen van een toekomstbestendige strategie met de rest van het executive team.

“Schaalbaarheid voordeel”
Een groot voordeel van werken in de cloud is de schaalbaarheid. Het neerzetten van een nieuw team of afdeling, levert veel obstakels op indien er gewerkt wordt met een on-premise product, aldus Oracle. Dit kan niet gebeuren zonder intensieve samenwerking met IT en hulp van de leverancier. Ook de implementatie vraagt veel mankracht van IT. Uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de bedrijven is overgestapt naar de cloud, omdat ze niet genoeg talenten in dienst hebben of aan kunnen trekken om al hun on-premise systemen draaiende te houden. Uit het onderzoek blijkt verder dat 76 procent van de respondenten de relatie tussen IT aan de ene kant en finance en HR aan de andere kant, zag verbeteren na uitrol van de cloud. Het grootste enthousiasme hierover bestaat bij IT, maar liefst 86 procent van de respondenten van deze afdeling gaf dit aan.

Gebruiksvriendelijkheid 
Oracle signaleert dat in veel bedrijven nog niet iedereen met de on-premise ERP of HCM-systemen werkt. Dit heeft te maken met de gebruiksvriendelijkheid, voorheen was dit nog geen belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsproces. Werd dit toen nog geaccepteerd, tegenwoordig is de verwachting dat een ERP-systeem qua gebruiksvriendelijkheid de iPhone evenaart.