4 HR-professionals over ChatGPT: “Je hebt er op zijn minst een sparring-partner bij”

4 HR-professionals over ChatGPT: “Je hebt er op zijn minst een sparring-partner bij”
HR-professionals hebben er een nieuwe collega bij: ChatGPT. Vier van hen delen hun eerste ervaringen met de bot. Nu al kan de HR-afdeling profiteren van de vele vaardigheden van ChatGPT, vinden zij. Die zullen de komende tijd alleen maar krachtiger worden. “Dit is de toekomst.”

Sinds het Amerikaanse bedrijf OpenAI eind november ChatGPT lanceerde, heeft deze chatbot in een paar weken miljoenen gebruikers weten te vinden. De servers waar de dienst op draait kunnen alle opdrachten maar nauwelijks aan, vaak haperen ze of zijn ze overbelast. De media raken er niet over uitgeschreven.

“Het werkt fantastisch om je te laten inspireren. Het is altijd makkelijker om op een tekst te schieten dan zelf ergens mee te starten.”

“Dit wordt een Google-killer”, heet het. Of: “Dit luidt een nieuwe industriële revolutie in.” Of op z’n minst: “Dit gaat het werk zoals wij kennen veranderen.” Ook veel vakbladen voor HR-professionals zijn lyrisch. HR-expert Josh Bersin schreef voor HR Executive een artikel over ‘the enormous possibilities for ChatGPT en elders spreekt HR Executive van ChatGPT als ‘Bigger than anything HR has ever seen’. .

Overdreven allemaal? Wellicht. Het beste kunnen we ChatGPT waarschijnlijk beschouwen als een nieuwe collega, die de HR-professional diverse klusjes uit handen kan nemen, zoals Fortune-journalist Paolo Confino zegt.

Schrijfmaat, brainstormbuddy en meer

Schrijfklusjes, om te beginnen. “ChatGPT lijkt met name geschikt als ondersteuning bij het (her)schrijven van teksten, wat kan helpen om productiever te worden. Bijvoorbeeld als hulp bij het schrijven van (standaard) e-mails en beleidsdocumenten. In die zin kan het ondersteunend zijn in het werk van kenniswerkers”, zegt Maarten Renkema, Assistant Professor aan de Universiteit Twente (UT) op het gebied van HRM en Innovatie.

Marelle van Beerschoten van adviesbureau Digital Shapers ziet daarnaast veel mogelijkheden in ChatGPT als ‘brainstormbuddy’. Het programma kan je op ideeën brengen voor onderwerpen voor artikelen en presentaties, kan titels verzinnen, mogelijke invalshoeken oplepelen – noem maar op.

Zeker als je het op de juiste manier gebruikt. “Niet door een enkele zoekopdracht in te tikken, zoals je bij Google doet. Maar door te reageren op wat het programma antwoordt op een eerste vraag en vervolgvragen te stellen. Op die manier is het mogelijk om ChatGPT te laten meedenken, en krijg je veel betere resultaten.”

Javascript-programmeur interviewen

Bijvoorbeeld als je een profiel wilt opstellen voor een nieuwe personeelsadvertentie, wilt weten of iemand met bepaalde vaardigheden geschikt is voor een functie of om zicht te krijgen op welke cursussen iemand kan volgen die toe is aan een volgende stap in zijn carrière.

Zo heeft Thomas Mulder, CHRO van VodafoneZiggo (en CHRO of the Year) bij wijze van proef al gekeken hoe je als recruiter het beste een Javascript-programmeur zou kunnen interviewen.

Ook is hij onder de indruk van hoe goed het programma teksten kan ‘screenen’ – wordt in een personeelsadvertentie wel rekening gehouden met de diversiteit van de doelgroep – en vervolgens kan herschrijven. En van hoe ChatGPT strategisch advies geeft over hoe een ‘converged telco in een volwassen markt zich het beste kan positioneren’.

“ChatGPT schrijft soms plausibel klinkende maar onjuiste of onzinnige antwoorden. Een sceptische houding is dus gerechtvaardigd.”

Ook Anne Doeser, innovation lead HR van de Rabobank, ziet veel in vragen van strategische aard. Zo heeft ze met ChatGPT geëxperimenteerd door vragen te stellen over hoe de arbeidsmarkt er in 2040 uit zou kunnen zien en welke impact vergrijzing dan heeft voor werknemers en werkgevers. Ook zij wijst erop dat hoe beter en gerichter de vraag is, hoe waardevoller het antwoord van ChatGPT.

“Als het een te algemene vraag is, krijg je ook wel een heel algemeen antwoord waar je weinig mee kunt. De informatie die ChatGPT genereert is vaag en je krijgt al snel een te beperkte blik op het onderwerp. Desondanks is ook zij ‘onder de indruk’: “Het werkt fantastisch om je te laten inspireren. Het is altijd makkelijker om op een tekst te schieten dan ergens mee te starten.”

Ontdek de impact van AI en ChatGPT op de toekomst van werk én op jouw eigen HR-werkzaamheden! Tijdens deze inspirerende middag op 21 september in AFAS Leusden nemen we je mee op een reis door de wereld van AI in HR. Ontdek hoe AI HR-werkzaamheden kan optimaliseren en stroomlijnen, en zo zorgt voor verbeterde efficiëntie en tijdwinst.

Menselijke inbreng blijft

De mogelijkheden van ChatGPT zijn nu al zo uitgebreid dat het de HR-afdeling veel werk uit handen kan nemen. Zij het dat de mens niet helemaal kan worden vervangen. ChatGPT heeft handmatig ingevoerde vragen nodig, en eerder geschreven stukken tekst om te herschrijven of samenvatten.

Bovendien blijft de aanwezigheid van de mens essentieel om de ‘output’ van ChatGPT te controleren, zegt Renkema. Het is immers onduidelijk hoe de algoritmen van ChatGPT precies werken, en die kunnen ‘biased’ zijn.

Aan bronvermelding doet de bot ook al niet, en desinformatie ligt op de loer. “Zoals OpenAI zelf schrijft: “ChatGPT schrijft soms plausibel klinkende maar onjuiste of onzinnige antwoorden”. Een sceptische houding is dus gerechtvaardigd.” Renkema denkt dat HR ‘als hoeder van de organisatie’ ervoor moet zorgen dat het gebruik van ChatGPT binnen de organisatie verantwoord gebeurt.

Absoluut geen vertrouwelijke informatie

Nog een aandachtspunt is dat alle informatie die wordt ingevoerd in ChatGPT op straat ligt. Of liever gezegd: ChatGPT kan er vrijelijk over beschikken. “Vandaar ook dat medewerkers er bij ons wel al mee mogen werken, maar absoluut geen vertrouwelijke informatie mogen invoeren”, zegt Mulder.

Te verwachten valt wel dat ChatGPT alleen maar krachtiger zal worden, en een ijveriger en betrouwbaarder collega wordt. De volgende versie van het programma, die dit voorjaar wordt verwacht, belooft in elk geval ‘intelligenter’ te worden – dus betere antwoorden, minder onzin.

Microsoft – grootaandeelhouder in OpenAI – heeft aangekondigd ChatGPT in allerlei software mee te leveren. Koppeling met HR-systemen zal de komende jaren wellicht ook steeds vaker voorkomen, waardoor ChatGPT allerlei taken zal kunnen uitvoeren.

Menselijke inbreng nodig

Soms volautomatisch – denk aan wijzigingen in het HR-beleid doorvoeren in allerlei systemen. Maar ook in de toekomst zal ChatGPT eerder ‘augmented’ dan ‘automated’ worden ingezet, zoals Mulder het uitdrukt.
Bijvoorbeeld als ondersteuning van de HR Analyticsvan een organisatie: “Zo zou je het HR-brondata kunnen laten analyseren beter inzicht te krijgen in de effectiviteit van de organisatie en individuele medewerkers. Maar menselijke inbreng zal ook dan nodig blijven”, zegt Mulder.

Voorlopig is ChatGPT een ‘krachtige digitale assistent’ maar ook nog een ‘baby’, aldus Mulder. “Een productiviteitstool die nu al kan worden ingezet, maar nog lang niet is volgroeid.” Het neemt niet weg dat hij ChatGPT nu al ‘mindblowing’ vindt. En: “Dit is de toekomst.” zegt hij.

“Ik zou elke HR-medewerker aanraden om er nu mee te experimenteren met onderwerpen waar je zelf veel vanaf weet”

“Dit gaat niet meer weg”, zegt ook Van Beerschoten. Haar advies is daarom: “Experimenteer er mee, leer het programma kennen.” Vooral dat ‘juiste vragen stellen’ aan ChatGPT is een kunst waar gebruikers zich in zouden kunnen bekwamen.

Dat is betrekkelijk makkelijk als het gaat om vragen op een bekend terrein, vandaar ook dat Doeser zegt: “Ik zou elke HR-medewerker aanraden om er nu mee te experimenteren met onderwerpen waar je zelf veel vanaf weet. Dan leer je snel genoeg waar de kracht en valkuilen van de ChatGTP zitten.”

Prompt engineers

En voor wie geen tijd heeft om te sparren met ChatGPT? Die kan eventueel iemand inhuren die daarin gespecialiseerd is. Die mensen bestaan. ‘Prompt engineers’ heten ze. Anthropic, een bedrijf in San Francisco zoekt er eentje, tegen een jaarsalaris van 250.000 tot 350.000 dollar.

Ontdek de impact van AI en ChatGPT op de toekomst van werk én op jouw eigen HR-werkzaamheden! Tijdens deze inspirerende middag op 21 september in AFAS Leusden nemen we je mee op een reis door de wereld van AI in HR. Ontdek hoe AI HR-werkzaamheden kan optimaliseren en stroomlijnen, en zo zorgt voor verbeterde efficiëntie en tijdwinst.