4 skills die Zelensky tot rolmodel van bedrijven maken

4 skills die Zelensky tot rolmodel van bedrijven maken
De leiderschapsstijl van de Oekraïense president werkt ook in bedrijven aldus CEO's die zijn gedrag beoordeelden.

Topmensen uit het bedrijfsleven kunnen een puntje zuigen aan de leiderschapsstijl van Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne. Engelse CEO’s keken naar zijn performance en ontdekten vier talenten waarmee hij zijn land in oorlogstijd leidt.

Aanpassingsvermogen

Het eerste grote talent van Zelensky is aanpassingsvermogen. Dat bleek wel in april, toen Russische troepen in de Oekraïense Kiev landden om hem te doden of gevangen te nemen. “Behoudend zijn, niet bereid zijn om berekende risico’s te nemen, dan verlies je. Zelensky is daar het tegenovergestelde van”, zo de zakenman Maksym Liashko, CEO van het internationale marketingbedrijf Parimatch Tech, op het Engelse platform Raconteur. “Het nemen van snelle beslissingen en het kunnen aanpassen aan de situatie die zich ontwikkelt, heeft Oekraïne geholpen om de vijand op het slagveld voor te blijven.”

Voor bedrijven is deze les al evenzeer van toepassing. Snel denken en aanpassen aan veranderende behoeften zijn van groot belang om niet van de mat te worden geconcurreerd. “Als je de marktsituatie snel kunt analyseren en de opties kunt inschatten blijf je de concurrenten voor en kom je als beste uit de bus”, aldus Liashko.

Empathie

Waar het vertrouwen in politici klein is, wordt Zelensky in binnen- en buitenland geroemd zijn empathie en zichtbaarheid. “De opvallende les van zijn leiderschap is zijn focus op zowel het beschermen van zijn volk als het pleiten voor zijn land op het internationale toneel”, zegt Pip Hulbert, de Britse bestuursvoorzitter van het Amerikaanse marketingkantoor Wunderman Thompson.

Grote indruk maakte Zelensky aan het begin van de oorlog, toen hij het aanbod van de president Biden afwees om hem uit Oekraïne te evacueren. Hij zei dat hij “munitie nodig had, geen lift”. Hij zwoer dat hij achter zou blijven om mee te vechten.
“Als bedrijfsleiders zijn de keuzes die we maken misschien niet op leven en dood”, aldus Hulbert. “Maar het is van essentieel belang om een organisatie te leiden vanuit een visie en om ook te staan voor de mensen die er werken. “Van Zelensky kunnen we leren dat zichtbaarheid en empathie het vertrouwen wekken dat de belangen van het team centraal staan bij beslissingen die worden genomen.”

Vertrouwen

Of het nu zijn nachtelijke tv-speeches zijn of toespraken voor allerlei parlementen, ze hebben Zelensky geholpen om vertrouwen op te bouwen. “Hij staat immers op zijn gemak voor de camera en weet zijn boodschap goed over te brengen”, stelt Dominik Lipnicki, oprichter en directeur van Your Mortgage Decisions, een Engelse hypotheekadviseur. “Er is geen ‘doe wat ik zeg en niet zoals ik doe’-conflict in de berichten. Hij kan op alle niveaus communiceren. Dit is een vaardigheid die belangrijk is voor leiders in zowel het bedrijfsleven als de politiek.”

Marketeer Maksym Liashko prijst Zelenksy’s vermogen om een team om zich heen te bouwen van betrouwbare mensen, zoals de opperbevelhebber van de strijdkrachten die verantwoordelijk is geweest voor complexe operaties. Betrouwbare mensen aan je zijde hebben is een must als je met een iets goots te maken hebt, of dat nu een buitenlandse indringer is of marktconcurrentie, aldus Liashko.

Zo moeten ook bedrijfsleiders de kunst van het delegeren beheersen en erop kunnen vertrouwen dat hun werknemers moeilijke beslissingen kunnen nemen. “Als elke kleine beslissing uiteindelijk door één persoon wordt gemicromanaged, leidt dat onvermijdelijk tot problemen “, zegt Liashko. Volgens zijn een dalende moraal en teruglopende productiviteit het gevolg.
“Wat we van Zelensky kunnen leren, is dat het behalen van een doel afhankelijk is van mensen die je mee kunt nemen op de reis ernaar toe”, zegt hypotheekadviseur Lipnicki.

Overtuiging

Zelensky’s veerkracht heeft Oekraïners geholpen om te geloven dat een overwinning op Rusland mogelijk is. “We zijn zichtbaar geworden, we stellen vragen die door de wereld beantwoord worden. Dankzij die zelfverzekerde benadering is Oekraïne al dichter bij toetreding tot de Europese Unie gekomen”, zegt marketingman Liashko. Door zijn overtuiging is de bevolking van Oekraïne het ook gaan geloven, zo vervolgt hij.

Zelensky vertelde aan CNN: “Het enige geloof dat er is, is geloof in onszelf, in onze mensen, geloof in onze strijdkrachten en het geloof dat landen ons niet alleen met hun woorden maar ook met hun daden zullen steunen.”
Het grootste voordeel hier is, volgens Liashko, dat bedrijfsleiders niet bang moeten zijn om brutaal te zijn en moeilijke vragen te stellen, ongeacht hoe uitdagend het antwoord ook is. “Alles is mogelijk als je het met passie en overtuiging benadert.”