6 manieren om je te ontwikkelen tot een samenwerkende leider – verander je mentaliteit

Zelfs zeer ervaren leiders stuiten nogal eens op weerstand in hun organisatie. Vaak komt dit doordat ze de samenwerking onvoldoende opzoeken, schrijven Luis Velasquez en Kristin Gleitsman in de Harvard Business Review.

“Blijvende verandering teweegbrengen is geen eenzame zoektocht, maar een inherent gedeelde inspanning. Het vereist een coöperatieve mentaliteit die verschillende perspectieven respecteert en integreert, een strategische focus behoudt en geduldig door de complexiteit van de organisatiedynamiek navigeert. Het gaat er niet om dat je je passie of pleitbezorging opgeeft, maar dat je deze inzet op een meer inclusieve, strategische en uiteindelijk effectieve manier”, schrijven Luis Velasquez (executive coach en leiderschapsbegeleider aan de Stanford University Graduate School of Business) en Kristin Gleitsman (VP Discovery Research bij Veracyte, een diagnostisch bedrijf) op de site van de Harvard Business Review.

Zij raden leiders aan hun mentaliteit te veranderen, en zich van ‘kruisvaarder’ naar ‘samenwerkende leider’ te ontwikkelen.

Kruisvaarders zijn gepassioneerd en gedreven door hun visie, maar hun aanpak kan op de lange termijn contraproductief zijn, omdat ze kunnen worden gezien als inflexibel en overdreven gepassioneerd. Collaboratieve leiders, aan de andere kant, richten zich op het opbouwen van relaties, het begrijpen van organisatiedynamiek en het gebruiken van deze kennis om te pleiten voor verandering op een gedeelde, strategische manier.

Velasquez en Gleitsman geven zes manieren om een samenwerkende leider te worden:

1. Ontwikkel culturele sensibiliteit

Of we het nu leuk vinden of niet, hoe invloedrijk we zijn, ligt uiteindelijk in handen van degenen die we willen beïnvloeden. En invloed is sterk afhankelijk van de context. In plaats van vast te houden aan je wapens en jezelf daar te zetten zonder de context te begrijpen waarin je werkt, is een betere aanpak om te identificeren hoe dingen werken in je organisatie. Zoek naar aanwijzingen over wat werkt en wat niet. Let tijdens vergaderingen op welk gedrag wordt beloond en welk gedrag niet zo effectief is. Kijk naar de meest effectieve leiders in de organisatie en overweeg hen te vragen hoe zij een bepaalde situatie zouden aanpakken. Is hun aanpak anders dan die van jou? Wanneer je de “regels” van het spel begrijpt, ben je in een veel betere positie om het te spelen.

2. ‘Choose your battles’

Kruisvaarders hebben de neiging om te pleiten voor het veranderen van grote dingen – dingen die, tot hun frustratie, complex zijn en een winnende coalitie vereisen. En in sommige gevallen is de kruisvaarder niet de juiste persoon om die veranderingen door te voeren.

Stel bijvoorbeeld dat je een manager bent bij een softwarebedrijf en inefficiënties opmerkt in zowel het softwareontwikkelingsproces als de wervingsstrategie van het bedrijf. Hoewel je passie en drive je kunnen aansporen om beide problemen aan te pakken, kan het herzien van de wervingsstrategie complexer zijn, waarbij samenwerkende inspanningen en een brede coalitie nodig zijn om deze effectief aan te pakken. Het vechten voor de wervingsstrijd kan leiden tot frustratie, burn-out en een erosie van geloofwaardigheid als veranderingen niet snel materialiseren. En hoogstwaarschijnlijk zal het wervingsteam defensief reageren op je initiatief. Richt in plaats daarvan je energie en middelen op het stroomlijnen van het softwareontwikkelingsproces, een gebied waar je een aanzienlijke en betekenisvolle impact kunt hebben gezien je expertise.

3. Zoek feedback op

Anderen zien ons vaak objectiever dan wij onszelf zien. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich niet realiseren hoe ze zich gedragen in bepaalde situaties, of dat ze hun acties verkeerd onthouden, wat leidt tot een onnauwkeurige perceptie van zichzelf. Kruisvaarders, vaak verteerd door hun visie, kunnen cruciale details of perspectieven over het hoofd zien, wat leidt tot een onvolledig beeld van de situatie.

Vraag om feedback en suggesties om beter te begrijpen hoe je aanpak wordt waargenomen en wat je de volgende keer kunt doen om effectiever te worden. Dit is een transformerende (en vaak nuchtere) stap voor een gepassioneerde kruisvaarder die overstapt naar een samenwerkende leiderschapsstijl. Het bevordert niet alleen zelfbewustzijn, maar geeft je ook een uitgebreid begrip van de gevolgen van je acties, inclusief mogelijke negatieve effecten op teamdynamiek, moraal en productiviteit.

4. Bouw aan relaties

Om een winnende coalitie van individuen op te bouwen en te koesteren die je ideeën kunnen ondersteunen, moet je je voorstellen dat de organisatie een zware wagen is die moeilijk te stoppen of in een andere richting te sturen is vanaf de buitenkant. In plaats van alleen aan de wagen te duwen of te trekken, moeten leiders op de wagen stappen en samenwerken met de bestuurders om hem van binnenuit te sturen. Deze aanpak vereist het opbouwen van relaties en coalities binnen de organisatie om steun te krijgen voor ideeën en een gevoel van gedeeld eigenaarschap te creëren.

5. Bekijk het eens vanuit een ander gezichtspunt

Om invloed te krijgen, moet je ook openstaan voor beïnvloeding. Niemand wil “onderhandelen” met iemand die niet openstaat voor andere perspectieven en de wereld alleen kan zien door zijn eigen beperkte blik. Probeer in plaats daarvan echte nieuwsgierigheid te kweken naar andere manieren om uitdagingen en oplossingen te zien. In plaats van vast te houden of je voorkeursaanpak te herhalen, stel open vragen aan collega’s die jouw mening niet delen en probeer gedeelde perspectieven te identificeren.

Hoewel je misschien een rechte lijn ziet tussen het probleem en de oplossing op basis van je perspectief en expertise, zien anderen misschien niet het traject zo duidelijk en zullen ze worstelen om de gewenste strategie uit te voeren als gevolg daarvan. Zelfs de juiste beslissing kan leiden tot het verkeerde resultaat als je er niet in slaagt een gedeeld begrip te creëren over hoe de verandering succesvol uit te voeren.

6. Focus op de lange termijn

Het realiseren van blijvende verandering vereist het behouden van de focus op het langetermijndoel. Soms is het gerechtvaardigd en gepast om een kruisvaarder te zijn, vooral als er dringend actie nodig is en je de autoriteit hebt om een verandering door te voeren. Maar deze situaties zijn meestal weinig en ver tussenin. Als je ambitieuze blijvende verandering wilt bereiken, is het onwaarschijnlijk dat dit in één keer gebeurt, en kun je het waarschijnlijk niet alleen doen.

Confronteer jezelf met deze drie vragen: Is dit probleem aan mij om op te lossen? Moet ik het alleen oplossen? Moet ik het nu oplossen? Met deze focus kun je het juiste niveau van langetermijnvisie toepassen op de dingen die er echt toe doen, inclusief het loslaten van elke strijd onderweg.