Aantal IT-vacatures verdrievoudigd in een jaar

Het aantal IT-vacatures is in een jaar tijd verdrievoudigd, van 200.000 naar 600.000. Het aantal sollicitanten is in dezelfde periode nagenoeg gelijk gebleven. Ondanks de toenemende vraag naar IT-talent, groeien de tarieven vooralsnog niet mee.

Dit blijkt uit de Staffing Monitor, een periodiek benchmarkonderzoek van De Staffing Groep. Als een gevolg van de toenemende krapte op de IT-arbeidsmarkt is het aantal reacties per vacature fors gedaald: van ruim drie in april 2020 naar minder dan momenteel twee.

“Door de coronacrisis en de bijbehorende digitale transitie is de strijd om talentvolle IT’ers in een stroomversnelling geraakt”, zegt Wessel van Alpen, CEO van De Staffing Groep. “Wij merken dat veel organisaties daarom verder kijken dan alleen de werving en selectie van de juiste mensen en zich juist richten op het behouden, belonen en ontwikkelen van talent.”

 Uit het onderzoek blijkt dat developer, functioneel beheerder en tester de meest populaire vacatures zijn onder IT-sollicitanten. Binnen de businessgerelateerde IT-functies gaat de voorkeur van sollicitanten uit naar IT-consultant, -projectmanager en -projectleider. 

“Veel traditionele IT-organisaties zijn nog te veel gefocust op het aantrekken van IT’ers, terwijl er aan de achterkant veel talent verloren gaat”, aldus Van Alphen. “Alleen door het bestaande talent binnen je organisatie optimaal in te zetten en op te leiden voorkom je dat je uit dezelfde vijver vist als veel branchegenoten.”

“In crisistijd zijn de meeste werknemers op zoek naar zekerheid, zo ook in de IT-sector. Daarnaast zien we dat purpose en zingeving een steeds grotere rol spelen bij de keuze voor een werkgever.”

“Het overbrengen daarvan vraagt om strakke onboarding van nieuwe medewerkers en een duidelijke visie op sfeer en cultuur. Juist op die gebieden valt er voor veel organisaties nog een wereld te winnen, zeker wanneer er sprake is van een omvangrijke flexibele schil.”