Aantal werkgevers dat met moeite het juiste talent vindt is verdrievoudigd

Vorig jaar had vijf procent van de Nederlandse werkgevers moeite om de juiste medewerkers te vinden. Dit jaar geldt dat voor maar liefst 14 procent.

Dit blijkt uit de Talent Shortage Survey die ManpowerGroup jaarlijks wereldwijd onder meer dan 40.000 werkgevers houdt. Ondanks deze verhoging staat Nederland in de top drie van landen met de minste moeite om het juiste talent te vinden.
De positieve resultaten voor Nederland zijn nog geen reden tot juichen, want “de grootmachten en landen die voorop lopen als het gaat om technische ontwikkelingen kampen met een groot tekort aan geschikte werknemers”, aldus Jilko Andringa, Managing Director ManpowerGroup Nederland. “En die effecten merken we op termijn mogelijk ook in Nederland.”
Vraag naar vaklieden
Uit het onderzoek  blijkt dat het wereldwijd lastig is gespecialiseerde vaklieden aan te trekken. In Nederland is er daarnaast een tekort aan management assistants en personal assistants gevolgd door technici. Andringa: “Vooral het wereldwijde tekort aan vaklieden is opvallend. In de keuze voor een vervolgopleiding zien we al langer dat het leren van een vak als bakker of elektricien minder populair is onder jongeren en men eerder kiest voor administratieve- of managementopleidingen. We merken nu al het tekort aan vaklieden. Dat maakt een grotere instroom van jongeren op de vakopleidingen dus steeds belangrijker.”
 
Top 10 lastig in te vullen vacatures: 
 
Innovatie en ontwikkeling
Niet alleen 14 procent van de Nederlandse werkgevers, maar ook een even groot aandeel van de werkgevers in het Verenigd Koninkrijk en Spanje vindt met moeite het juiste talent. Buurland Duitsland heeft hier met 46 procent ook moeite mee. In Japan en Hong Kong heeft respectievelijk 83 en 65 procent moeite met het invullen van vacatures. “Dit is interessant. In deze landen is behoefte aan ander talent. De vraag naar én het tekort aan engineers en IT medewerkers is hier namelijk door het aantal technische bedrijven en ontwikkelingen enorm groot.”
Oog voor de toekomst
“De economie trekt aan en er komt ruimte voor groei, ontwikkeling en innovatie bij bedrijven”, aldus Andringa. “Logischerwijs zal dan ook de vraag naar talent toenemen in Nederland. Kijkend naar andere landen in de wereld kunnen we constateren dat het tekort aan talent niet morgen verdwijnt en alleen maar toeneemt. Organisaties moeten hier hoe dan ook rekening mee gaan houden, ook al voelen we de pijn in Nederland nu misschien nog niet.”
Bron: ManpowerGroup