Hoe persoonlijke spirituele waarden te combineren zijn met leiderschap in de organisatie

Helpen en dienen van anderen leidt ook bij leiders tot geluk en een groter gevoel van zingeving in het leven aldus onderzoek. Persoonlijke overtuigingen zijn ten onrechte op afstand gezet van de business.

De zakenwereld heeeft leiders ontmoedigd om hun persoonlijke opvattingen door te laten klinken in hun werk. Vooral religieuze overtuigingen zijn gescheiden van de zakelijke afwegingen. Ondanks de toenemende omarming van diversiteit en inclusiviteit, valt het niet mee om je hele zelf aan het werk te zetten.

En dus blijft het een uitdaging voor een leider om diepere persoonlijke waarden en overtuigingen mee te laten wegen in het leiderschap. Kun je als leider spiritualiteit een plek geven in je dagelijks werk?

Nodig is dat wel, zo wees onderzoek uit van Nadav Klein, een universitair docent Organisational Behaviour aan de Insead Business School. Helpen en dienen van anderen leidt ook bij leiders tot geluk en een groter gevoel van zingeving in het leven.

Managing partner van een private equity-bedrijf

Klein sprak onder anderen met diverse mensen uit het zakenleven die ervoor kozen om spiritualiteit een expliciete rol te geven in hun loopbaan. Een daarvan is een managing partner van een private equity-bedrijf. Hij combineert zijn werk met het vak van leraar Sanskriet en oude Indiase filosofie. Net als zoveel mensen in het zakenleven hield hij beide werkzaamheden zorgvuldig uit elkaar. Tot een coach hem vroeg wat er zou gebeuren als hij zich met zijn volle kracht achter zijn opvattingen zou scharen en authentieker durfde te zijn.

Dit was het moment waarop hij zijn teamleden overhaalde om hetzelfde te doen, Tegenwoordig besteedt managing partner van een private equity-firma de meeste tijd en energie aan het stimuleren van andere om na te denken over hoe ze hun leven kunnen leiden als een offer voor een hoger doel.

Leiderschapstalenten in een kerk

De tweede leider die hij sprak was partner van een groot bureau voor leiderschapsontwikkeling. Toen de zaak werd verkocht, koos hij ervoor om zijn leiderschapstalenten in een kerk te etaleren, waar hij predikant werd. Hij raadt leiders aan om trouw te zijn aan wat ze ook geloven. Blijf gevoelig voor andere opvattingen en overtuigingen, zo is zijn advies. Dring je overtuiging nooit op, maar negeer die evenmin, in welke situatie dan ook.

De derde persoon die input gaf voor het onderzoek is een Amerikaanse consultant van de Wharton Universiteit, die daar leiderschapsprogramma’s coördineerde voor leiders van over de hele wereld. Ze stapte over naar een eigen praktijk voor holistische coaching en energetische healing. Ze streeft naar verbinding en leert leiders dat ze bereid en in staat moeten zijn om zichzelf te doen gelden in integriteit en dienstbaarheid.

Toegevoegde waarde voor mens en organisatie

Ondanks aanwijzingen voor meerwaarde van spiritualiteit in het leiderschap, is het nog steeds niet de norm om hiervoor uit te komen op het werk. Terwijl het integreren van leiderschap en spiritualiteit tot een grote toegevoegde waarde kan leiden voor de mens en de organisatie.

Acht tips om spiritualiteit te integreren in het zakelijk leiderschap

  1. Ontdek je spirituele overtuigingen en waarden en verbind je eraan. Aarzel niet om ze in de leiderschapsstijl te integreren.
  2. Gebruik van coaches, vrienden en boeken om te ontdekken welke waarden voor jou belangrijk zijn . Laat je niet afleiden door de donkere momenten van twijfel, maar gebruik die om vragen te stellen en ideeën op te doen.
  3. Streef ernaar om persoonlijke overtuigingen op één lijn te brengen met je professionele inspanningen. Daardoor ontstaat een harmonieus evenwicht tussen geloof, persoonlijke overtuiging en zakendoen.
  4. Omring je met collega’s of andere relaties op je werk die jouw waarden en overtuigingen delen. Daardoor ontstaat een werkomgeving die de persoonlijke overtuiging ondersteunt.
  5. Blijf trouw aan je geloof of je diepste overtuigingen, maar blijf open van geest en respecteer verschillende opvattingen en overtuigingen, waardoor een cultuur van inclusiviteit wordt bevorderd.
  6. Oefen mindfulness en wees volledig aanwezig in je werk, waardoor intuïtie en impact een betere plek krijgen in de beslissingen die je neemt en in je rol als leider.
  7. Leid met een duidelijk doel en een toewijding om anderen te dienen, ongeacht of voor je team, je organisatie of een hoger doel is.
  8. Geef het goede voorbeeld van vriendelijkheid en integriteit in je leiderschap. Benadruk het belang van het dienen van anderen en het maken van een positieve impact.