Afkoeling arbeidsmarkt zet door

De sourcingdruk is in het laatste kwartaal gestagneerd. Volgens onderzoeksbedrijf Intelligence Group bevestigt dit een afkoeling van de arbeidsmarkt.

Voor het tweede kwartaal op rij is sprake van afkoeling van de arbeidsmarkt. Het aantal werknemers dat wordt benaderd voor een nieuwe baan, sourcingsdruk, is het laatste kwartaal gestagneerd. Het is de belangrijkste voorspeller van schaarste op de arbeidsmarkt, meldt Intelligence Group die analyses en data levert over de Europese arbeidsmarkt.

Werkgevers zijn minder geneigd om een vast contract te geven. In het tweede kwartaal van dit jaar werden minder vaste contracten toegekend dan in het eerste kwartaal van 2019. Het aantal tijdelijke contracten is juist toegenomen. Wel zijn de vooruitzichten op een vast contract voor een flexmedewerker nog steeds gunstig.

Volgens het Rotterdamse onderzoeksbedrijf zouden alleen ingenieurs en IT-specialisten nog achterover kunnen leunen tot er een mooie aanbieding voorbijkomt. Sollicitanten voor een baan in de verkoop, marketing of functies in de financiële sector moeten weer zelf op zoek naar een baan.

Bron: ANP