Agnes Jongerius weg als commissaris PostNL

Voormalige vakbondsbazin vindt dat toezichthouder en lid Europlarlement niet meer samengaan.

PvdA-politicus en oud-vakbondsleider Agnes Jongerius gaat vertrekken als commissaris bij PostNL. Ze heeft besloten om af te zien van een nieuwe termijn bij het postbedrijf. Jongerius vindt de toezichtfunctie niet meer te combineren met haar werk als Europarlementariër.

Jongerius is al sinds 2013 lid van de raad van commissarissen van PostNL. Vervolgens werd ze in 2014 gekozen voor het Europees Parlement. Van 2005 tot 2012, was ze voorzitter van vakbeweging FNV.

In  2018 kreeg Jongerius kritiek omdat ze als commissaris van PostNL niet optrad tegen een schijnconstructie waarbij pakketsorteerders in slechte omstandigheden tegen te laag salaris zouden werken door het ontbreken van een CAO.

Haar voordracht tot herbenoeming voor een nieuwe termijn bij PostNL stond al op de agenda voor de aandeelhoudersvergadering op 20 april. PostNL heeft dit agendapunt nu van de lijst moeten schrappen. President-commissaris Jan Nooitgedagt laat weten het besluit van Jongerius te respecteren en te begrijpen. De raad van commissarissen zal later een nieuw lid voordragen om Jongerius te vervangen.

(ANP)