‘Alle vormen van actie denkbaar bij Unilever’

Bij Unilever dreigen stakingen nadat de directie van het bedrijf vrijdag een ultimatum van de FNV naar de prullenbak heeft verwezen.

Het ultimatum betreft een sociaal plan voor 185 ICT-, accounting- en treasurymedewerkers. Zij komen volgens de FNV op straat te staan doordat Unilever de functies wil verhuizen naar de lagelonenlanden Mexico, India en de Filipijnen.
Alle vormen van actie denkbaar
Marjolein Dubbelaar, bestuurder FNV: “Unilever heeft ons vrijdagmorgen wel rond 11 uur een brief gestuurd, maar daarin komt zij niet tegemoet aan onze eisen. Dat is een klap in het gezicht van alle betrokken werknemers. Unilever zal vanaf nu rekening moeten houden met alle vormen van actie.”Hoe die eruit gaan zien, bepalen de leden vandaag.
De onderhandelingen over het sociaal plan strandden na een eindbod van Unilever. Dubbelaar: “Unilever kwam na twee onderhandelingen al met een in steen gebeiteld eindbod. De ontslagvergoeding is ondermaats en de werkgarantie van zes maanden veel te kort.”
‘Terecht boos op Unilever’
Andere geschilpunten zijn dat bij de ontslagvergoeding de bonus niet wordt meegerekend en de paragraaf over interne herplaatsing van mensen ontbreekt. ‘Leden voelen zich afgedankt en zijn terecht boos op Unilever,’ aldus de FNV.
De FNV-leden willen een ontslagvergoeding op het niveau van de oude kantonrechtersformule, zoals tot nu toe gebruikelijk was in alle sociaal plannen van het bedrijf. Unilever biedt de nieuwe kantonrechtersformule met factor 1,1.