Anne Jaakke voelt flow: ‘Dit had me als CHRO heerlijk geleken’

“Zit je lekker in de flow? Stroomt het lekker?” We snappen allemaal wat er met de vraag bedoeld wordt, maar bijna niemand snapt hoe je in flow komt. Moet je er iets voor doen? Of komt het gewoon vanzelf als de tijd rijp is? Hoe krijg je jezelf en je business weer in flow? En hoe blijf je er zo lang mogelijk in?

Anne Jaakke was de afgelopen 5-6 jaar als CHRO bij Hunkemöller International B.V. verantwoordelijk voor de HR-strategie in alle 16 landen waar Hunkemöller actief was. Nu begint ze haar eigen bedrijf #Fantistics. Onder het motto “Van boardroom tot startup” deelt zij haar ervaringen als ondernemer met de CHRO-community. Tevens zal zij als spreker optreden op de HR Expo 2021.

Want één ding is zeker, het is superprettig om in de flow te zitten. Dingen lijken vanzelf te gaan, je creërende krachten zijn ongekend, niks zit tegen. De sterren lijken je gunstig gestemd, alles gebeurt zoals je het had gehoopt, je weet nog niet waar het heen gaat, maar het voelt in ieder geval goed. Je bent positief gestemd, vol vertrouwen en je voelt dat het allemaal wel goed komt.

Concreet houdt het in dat je slaapdronken uit bed moet stappen

Het heeft mij altijd al geïntrigeerd dat flow-concept. Helemaal dit jaar bij het opzetten van mijn eigen bedrijf in deze toch best moeilijke tijden, maar ook bij het adviseren en coachen van mijn klanten. 

Kom je in een flow door helder te zijn, door het stellen van een concreet doel, door je eigen daadkracht, je doorzettingsvermogen, koers blijven houden. Of is het iets wat groter is dan jezelf? Komt het alleen als je fysiek lekker in je vel zit, uitgerust bent, ontspannen en beter in staat om signalen van je onderbewuste op te vangen? 

Ondernemersavontuur

Of is het puur toeval en geluk? Speelt je mindset de hoofdrol? Of speelt de stand van de sterren toch een grotere rol dan we denken? Deze ingrediënten dacht ik allemaal al standaard in mijn keukenkastje te hebben, maar toch leek het of de eerste paar maanden van mijn ondernemersavontuur mijn flow ontbrak. Waarom? 

Ik besloot het te gaan onderzoeken. Op mijn manier. Om een succesvol eigen bedrijf op te zetten, moest ik me mezelf opnieuw uitvinden, dus waarom ook niet mijn manier van werken? Als ik mijn eigen code zou kunnen kraken en zou weten hoe ik flow kan creëren dan zouden de dingen moeiteloos stromen, niet alleen voor mezelf maar ook voor onze #Fantistics klanten. Hoe top en lekker relaxed zou dat zijn? 

Slaapdronken

Het eerste experiment was mij door Eelco de Boer ingegeven en het bleek voor mij te werken als een dolle. Het uitgangspunt is dat je zolang als mogelijk in slaap-waak-toestand blijft verkeren. In dit schemergebied kan je mind namelijk dingen bedenken die anders onder het oppervlak blijven. Ook is je productiviteit ongekend. Concreet houdt het in dat je slaapdronken uit bed moet stappen, je alles moet vermijden waardoor je echt wakker word. Dus geen douche, koffie, tandenpoetsen, ontbijt, lichten aan etcetera.

Het eerste experiment bleek voor mij te werken als een dolle

Gewoon slaapwandelend naar je computer en beginnen met tikken zonder enig vooropgezet doel. Ik was sceptisch en mijn bed was een stuk aanlokkelijker dan mijn computer. Zeker om 6 uur ‘s morgens. Ik zat immers al hele dagen voor het scherm. Maar het wonder voltrok zich inderdaad.

Twee uur later had ik 18 tabs openstaan, op elke tab fantastische dingen uitgewerkt en moeilijke problemen opgelost. Waarom had niemand mij verteld dat je zo in flow kon komen? Dit had me als CHRO heerlijk geleken. De ochtend thuis werken in mijn badjas zonder koffie en volledig in flow tien keer productiever, en de impact op de people en de business kunnen verdubbelen. Top! 

Onverwachte momenten

Een ander experiment betrof het verstillen, het echt tijd maken voor niets, maar dan ook helemaal niets. Een soort meditatieve toestand waarin berichten zomaar kunnen binnenkomen, best moeilijk als je altijd op ‘aan’ staat. Of vaak het gevoel te hebben geleefd te worden. Toch weten we het allemaal, de beste ideeën komen op de meest onverwachte momenten. 

Dus hoe komt het dat we niet gewoon elke dag minimaal 20 minuten inplannen – tussen de zoom-calls door – om gewoon te ontspannen, niets te doen, stil te zijn, na te denken en te luisteren naar datgene wat er onverwachts bij je binnenkomt. En nee, daar hoef je je juist niet schuldig over te voelen naar je baas toe, of je collega’s of je kinderen. Het is geen tijdverspilling, maar juist o zo nodig voor jezelf al is het maar omdat het een absoluut startpunt van flow is. Mijn flow heet sinds dat besef wandelen en duurt één uur. Hoe heet de jouwe? 

Bergen verzetten 

“En of de sterren je gunstig gezind zijn dan?” hoor ik je vragen. Tja voor mij is dat geen vraag, maar al heel lang een weet. Natuurlijk speelt dat ook een rol. Net zoals het feit dat als je fysiek niet fit bent, overspannen of te moe het ook voelt alsof je tegen de stroom in zwemt. Je kunt weliswaar met je mindset zelfs bergen verzetten, maar op het juiste moment onder de juiste condities zwemmen is toch echt een aanrader. Zwemmen met de stroom mee vind ik namelijk een stuk relaxter voor mezelf, #Fantistics en de bedrijven die we helpen. 

Sterk spul dat flowen. To flow or not to flow, de keuze is aan jou…
 

Volg Anne Jaakke direct via facebook en instagram of bezoek haar website.