Asscher wil APK voor alle werkenden

Minister Asscher van Sociale Zaken vindt dat een ander stelsel nodig is voor om-, bij- en nascholing voor alle werkenden.

In plaats van de bestaande opleidings- en ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) moet er volgens de minister een systeem komen waarin iedereen ‘individuele, fundamentele scholingsrechten en -plichten’ heeft. De middelen daarvoor zouden uit een algemene scholingspremie moeten komen.
Dit was de boodschap die Asscher deze week uitsprak op een congres voor O&O-fondsen in Diemen. De bewindsman laat de mogelijkheden voor zo’n algemene scholingspremie onderzoeken. De Tweede Kamer wil dat ook wordt gekeken naar de instelling van een nationaal scholingsfonds. 
Asscher hoopt dat vaste en flexibele werknemers en zzp’ers zich op die manier eenvoudiger en vaker kunnen bij- en omscholen. Dat is extra hard nodig nu de arbeidsmarkt door robotisering en internationalisering razendsnel verandert.
V&D-medewerkers 
De O&O-fondsen, die door de werkgevers en vakbonden per branche worden bestuurd en gefinancierd, beschikken doorgaans over flink wat middelen. Verreweg de meeste van deze scholingsfondsen betaalt alleen scholing voor de eigen sector. Asscher vindt deze systematiek niet meer van deze tijd. Hij neemt als voorbeeld de duizenden V&D-medewerkers die op straat zijn komen te staan. 
‘Een deel kan misschien naar Bol.com, maar anderen zullen echt moeten overstappen naar bijvoorbeeld de horeca of zakelijke dienstverlening,’ aldus de minister. Hij vindt dat er veel meer moet worden samengewerkt door de O&O-fondsen. Al werken inmiddels meerdere O&O-fondsen al intersectoraal samen, gaat dit volgens Asscher nog veel te langzaam. Hij vindt dat een deel van de fondsen beter kan fuseren.
Achterstallig onderhoud 
Op termijn wil Asscher — naast een nationaal scholingsfonds met een algemene premieheffing — naar een ‘algemeen geaccepteerde periodieke keuring’ toe. Hij spreekt van een “APK voor alle werkenden”. Daarmee kunnen mensen checken wat de status van hun loopbaan is, en bij achterstallig onderhoud zien welke stappen er nodig zijn om deze weer up to date te maken.