Banen in de FMCG-sector meest populair onder starters – consultancy verliest toppositie in 2023

FMCG-sector was het afgelopen jaar de populairste sector onder studenten en starters. Met 20 vermeldingen in de top 100 van meest populaire banen van 2023 overtreft FMCG de Consultancy- en IT-sector. Dit blijkt uit recent onderzoek van Magnet.me, het grootste online carrièrenetwerk voor studenten en starters in Nederland.

In 2023 heeft de Fast Moving Consumer Goods (FMCG) sector haar terugkeer gemaakt als de meest populaire sector onder wo- en hbo-studenten en starters. Dit blijkt uit de top 100 lijst van meest gewilde banen, waarin maar liefst 20 functies uit de FMCG-sector zijn opgenomen.

Hoewel indrukwekkend, is het verschil met de naaste concurrenten klein: de IT-sector volgt dichtbij met 19 vermeldingen. Opmerkelijk is de daling van de consultancybranche, die in voorgaande jaren nog op nummer 1 stond, naar de derde plaats met 18 noteringen.

Populariteit consultancy minder dominant

Vorig jaar voerde de consultancybranche nog de top 100 aan met een indrukwekkende 45 vermeldingen. Dit jaar echter is haar aanwezigheid in de ranglijst beduidend minder prominent, een verschuiving die Laurens van Nues, mede-oprichter en CEO van Magnet.me, niet verrast.

“Het zou kunnen dat de afname in advieswerk afgelopen jaar en de hiring freezes bij verschillende bureaus, starters ertoe heeft aangezet om hun horizon te verbreden naar andere sectoren. Zeker bij een consultancykantoor ben je als werknemer voor je eigen werk afhankelijk van de opdrachten, als jij hoort dat daar een afname in is, ga je wellicht eerder verder kijken zodat je ontwikkeling niet stil komt te staan,” licht hij toe.

De top 100

De lijst van dit jaar onderstreept opnieuw de populariteit van traineeships, met een opvallende 37 programma’s. “Zowel startersbanen in consultancy als traineeships staan bekend om het bieden van snelle en brede ontwikkelingsmogelijkheden aan jonge professionals,” merkt Laurens van Nues op. “Samen met de lichte afkoeling van de interesse in de consultancy sector, kan de veelvoud aan traineeships in de FMCG-sector een verklaring vormen voor de toegenomen populariteit van deze sector.” Bijzonder is dat de nummers 1 en 2 op de lijst bezet worden door traineeships, waarbij het Rabobank Traineeship zich onderscheidt als de meest populaire baan van 2023.

Methode

Op Magnet.me kunnen gebruikers zoeken naar banen die bij ze passen. Iedere vacature die ze zien kunnen ze liken. Vervolgens kan er worden gesolliciteerd, direct via Magnet.me of op de website van de werkgever zelf. De jaarlijkse top 100 meest populaire banen wordt gebaseerd op hoe vaak gebruikers besloten een vacature te liken of ervoor te solliciteren. In 2023 werden in totaal 149.505 vacatures op Magnet.me geplaatst.

Over Magnet.me

Magnet.me is het #1 carrière netwerk voor studenten, starters en werkgevers in Nederland. Magnet.me maakt gebruik van AI om werkzoekenden te helpen een baan of stage te vinden die bij ze past en werkgevers te helpen met het vinden van het talent waar ze naar op zoek zijn. Meer dan 300.000 studenten zijn actief op het netwerk om hun carrière een kickstart te geven, en meer dan 5000+ werkgevers maken gebruik van Magnet.me om waardevolle connecties te maken met jong talent en zo hun vacatures in te vullen zonder gedoe.

Voor nadere toelichting kan je contact opnemen met press@magnet.me.

De top 10 Meest populaire banen

1 Rabobank Traineeship Rabobank
2 Global Clearing Talent Programme ABN AMRO
3 Project Manager Quatt
4 Associate SparkOptimus
5 Nestlé Commercial Traineeship Nestlé Nederland BV
6 Management Traineeship Commercie HEINEKEN
7 Associate – Editorial & Marketing Menlo Coaching
8 Hét Retail Management Traineeship Albert Heijn
9 Digital Marketing Specialist Sana Commerce
10 Junior Consultant Marketing Strategy & Digital Transformation Sia Partners