Bedrijven zien flexibel werken als gezond beleid

Werkgevers willen werknemers meer vrijheid geven door thuiswerk te stimuleren en vaste werkplekken te schrappen.

Veertig procent van de werkgevers wil dit jaar meer aandacht te besteden aan het welzijn en de geestelijke gezondheid van hun werknemers. De helft wil met betere maatregelen komen om flexibele werkuren mogelijk te maken.

Deze goede voornemens gaan hand in hand met het schrappen van werkplekken op kantoor. Dertien procent van de werkgevers zet in op een afname van het aantal werkplekken op kantoor. Minder dan het wereldwijde gemiddelde van ruim zeventien procent. 

Dit blijkt uit de ‘Global Sentiment Survey: Employment in a Time of Crisis’ van Indeed, een wereldwijd onderzoek onder meer dan 14000 werknemers en ruim 3600 werkgevers. In Nederland deden meer dan duizend werknemers en 250 werkgevers mee aan het onderzoek. 

 “Werknemers krijgen meer de ruimte om de werkweek naar eigen wens in te vullen’, zegt Arjan Vissers, senior manager Strategy & Operations van Indeed. “Doel is om de fysieke- en mentale gesteldheid op peil te houden. Ook in buurlanden België en Duitsland zie je dat de invoering van arbeidscontracten met flexibele werktijden in toenemende mate populair is onder werkgevers.” 

 Nederlanders zijn verdeeld over de vraag of de pandemie hun privé-werkbalans beïnvloedt. Van de ondervraagde werknemers stelt 36 procent van hen dat de grens tussen werk en privé door toedoen van de pandemie is vervaagd. Dertig procent geeft juist aan dat die grens nu duidelijker is dan ooit. Bijna veertig procent voorspelt dat de ontwikkelingen in het komend jaar de privé-werkbalans ten goede gaan komen.