Bezorgdheid over automatisering en robotisering

Automatisering en robotisering? Voor veel Nederlanders is het een reden tot bezorgdheid, blijkt uit een barometer van Edelman.

Automatisering en robotisering zijn voor u als CHRO een belangrijke trend. Maar intussen krabben veel andere Nederlanders zich nog eens achter de oren. Dat blijkt uit de Edelman Trust Barometer, een jaarlijks onderzoek naar de mate van vertrouwen in instituties.

Zo is 41 procent van de Nederlanders bezorgd hun baan te verliezen door automatisering en robotisering. Het is de vraag of deze vrees gegrond is. Want deze ontwikkelingen kunnen er ook voor zorgen dat juist weer mensen nodig zijn in nieuwe beroepen.

Positieve noot

Een positieve noot is het vertrouwen dat Nederlanders hebben in hun werkgever. Want maar liefst 82 procent heeft vertrouwen in het bedrijf waarvoor zij werken. Nederland behaalt hiermee de hoogste score onder de gemeten westerse landen.

Ruim driekwart van de Nederlandse respondenten zegt te willen dat CEO’s de leiding nemen in het afdwingen van beleidswijzigingen en hiervoor niet op de overheid wacht.

Het toegenomen vertrouwen in de werkgever brengt ook nieuwe verwachtingen en verantwoordelijkheden met zich mee: 65 procent van de Nederlandse werknemers vindt dat het van cruciaal belang is dat hun CEO reageert in tijden van (maatschappelijke) crisis.

Bron: Edelman