Cao-jaar 2016 begint veelbelovend

8 februari 2016 - Al 83 zogenaamde 2016-akkoorden - ingangsdatum 1 januari of later - zijn in januari dit jaar afgesloten. Veel meer dan de gebruikelijke 50. De achterstand waarmee 2015 begon, blijft daarmee dit jaar uit.

Dit bericht werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse update over het verloop van de cao-onderhandelingen. De organisatie adviseert werkgevers, die betrokken zijn bij het merendeel van de in totaal 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen.

Tweemaal het gemiddelde

Van de circa 400 cao’s die in 2016 aflopen is voor 54 cao’s een nieuw akkoord bereikt door de cao-partijen. Dit komt neer op 14 procent van alle in dit jaar aflopende cao’s, maar liefst tweemaal het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. 

Met een gemiddelde loonafspraak van 1,4 procent blijven de loonafspraken dicht in de buurt van die van 2015, toen gemiddeld anderhalf procent werd afgesproken. Los daarvan stijgen de cao-lonen in grotere cao’s minder hard dan in kleinere. Bij cao-afspraken voor minimaal 2000 werknemers is de cao-loonstijging 1,4 procent en bij cao’s voor minder dan 250 werknemers 1,6 procent.

Werk maken van vernieuwingen 

Halverwege 2015 bleek al dat werkgevers en bonden vaker vernieuwingen doorvoeren. In acht op de tien nieuwe cao’s stonden al afspraken om werknemers langer aan het werk te kunnen houden. Ook zijn er meer afspraken over werk voor groepen die wegens een handicap een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit aantal verdubbelde ruimschoots ten opzichte van 2014.