Carrière vooruitgang voornaamste reden wisselen baan

Carrièrevooruitgang en betere balans tussen werk en privé zijn de belangrijkste redenen waarom medewerkers van baan wisselen

Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, onder 200 Nederlandse HR-managers.
Andere resultaten uit het onderzoek
– 34% van de Nederlandse HR-managers gaat de komende maanden extra functies creëren
– 63% geeft aan zich zorgen te maken dat toptalent in 2015 het bedrijf verlaat
– Slechts 17% zegt dat het beloningspakket de voornaamste reden is waarom medewerkers kiezen voor een andere baan
Meer dan een derde (34%) van de Nederlandse HR-managers geeft aan de komende periode extra functies te creëren binnen de organisatie. Deze extra ruimte op de arbeidsmarkt, biedt medewerkers de kans om meer mogelijkheden bij andere bedrijven te verkennen met als gevolg dat het vrijwillig personeelsverloop kan stijgen en personeelsretentie voor bedrijven des te belangrijker wordt. 
Carrièrevooruitgang staat voorop
Er zijn verschillende redenen waarom medewerkers ervoor kiezen van baan te wisselen. Uit recent onderzoek van Robert Half blijkt dat volgens 33% van de HR-managers carrièrevooruitgang de belangrijkste reden is dat medewerkers besluiten over te stappen naar een andere werkgever. Op de tweede plaats staat een betere balans tussen werk- en privéleven (29%), gevolgd door een uitgebreider beloningspakket (17%) en een betere geografische locatie (17%).
 
Wat is de belangrijkste reden voor medewerkers om van baan wisselen?
 
Bron: Onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Robert Half onder 200 Nederlandse HR-managers
Talent behouden
Bijna twee derde (63%) van de Nederlandse HR-managers is bezorgd in 2015 hun toptalenten te verliezen aan een ander bedrijf. Bedrijven zetten zich daarom steeds meer in om talent binnen de organisatie te behouden. 
___________________________________________________________________________________________________
Plaats snel en eenvoudig uw vacature op Finance.nl, dé vacaturesite voor financials. Ontdek nu hoe u uw vacature onder de aandacht van 130.000 Finance Professionals brengt. Finance.nl biedt ook vele mogelijkheden voor employer branding, naamsbekendheid of andere campagnes. Meer informatie? Mail ons (info@finance.nl), bel 020 5799918 of ga direct naar Finance.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Medewerkers aan het bedrijf binden is echter niet altijd gemakkelijk, zegt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. “Er is simpelweg geen standaardbenadering waarmee een organisatie alle medewerkers aan zich kan binden. Bij het behouden van personeel is het belangrijk om als organisatie vooral flexibel te zijn en rekening te houden met de individuele wensen van medewerkers. Wat een prioriteit is voor de ene medewerker, is dat niet per se voor de ander.”
 
Acht tips voor het behouden van uw toptalenten
1. Communiceer open en duidelijk met uw medewerkers over wat hun verwachtingen, zorgen en wensen zijn.
2. Onderschat het belang van erkenning en waardering niet.
3. Bied incentives aan topperformers na afronding van een succesvol project of aan het einde van een succesvol jaar waarin ze hun doelen bereikt hebben.
4. Geef voldoende aandacht aan carrièreplanning van uw medewerkers.
5. Promoot uw ‘employer brand’ door regelmatig en consistent de missie, visie en waarden van het bedrijf te communiceren en te linken aan de bedrijfsactiviteiten of aan de manier waarop er in het bedrijf gewerkt wordt.
6. Vraag feedback aan medewerkers die al langer in dienst zijn over hun drijfveren en redenen die hen mogelijk aanzetten het bedrijf ooit te verlaten, zodat u hier op kunt anticiperen.
7. Organiseer gestructureerde exitinterviews zodat u kunt voorkomen dat andere medewerkers om dezelfde redenen hun ontslag indienen.
8. Bied een competitief en gepersonaliseerd salarispakket aan waarbij u ook voldoende aandacht geeft aan secundaire arbeidsvoorwaarden.