CBS: Meer mensen aan het werk

Over de afgelopen drie maanden daalde de werkloosheid gemiddeld met 5000 per maand en steeg het aantal werkenden met 8000.

Er waren in februari 581.000 werklozen, wat neerkomt op 6,5 procent van de beroepsbevolking. De beroepsbevolking, het aantal werkenden en werklozen, steeg met 3000. Dat meldt CBS.
UWV telde in februari 2016 469.000 WW-uitkeringen, 1 procent meer dan in januari dit jaar en 3,1 procent meer dan in februari vorig jaar. Vanuit het grootwinkelbedrijf nam het aantal uitkeringen vergeleken met een maand geleden toe met bijna 29 procent en vergeleken met een jaar geleden met bijna 44 procent. 

Faillissementen grootwinkelbedrijf
De sterke stijging houdt verband met het faillissement van een aantal grote winkelketens begin dit jaar, waaronder V&D. In enkele sectoren, zoals het onderwijs, nam het aantal lopende WW-uitkeringen af in februari.
__________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
__________________________________________________________________________ 
 
Het aantal werklozen lag in februari 7000 hoger dan de maand ervoor. Over een wat langere periode bekeken is de werkloosheid in de afgelopen drie maanden nog met gemiddeld 5000 per maand gedaald. Deze daling is minder groot dan in de periode oktober-januari toen de werkloosheid nog met gemiddeld 14.000 per maand daalde.

Toename werkende vrouwen sterker
In Nederland wonen 12,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar. Hiervan hadden er in februari ruim 8,3 miljoen betaald werk. Het gaat hierbij om 4,5 miljoen mannen en 3,8 miljoen vrouwen. Bij vrouwen was de toename van het aantal werkenden met 20.000 sterker dan bij mannen. Ten opzichte van een jaar geleden is zowel het aantal werkende mannen als vrouwen met 26.000 toegenomen.
 
De overige 4,4 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar hebben geen betaald werk. Naast de 581.000 werklozen zijn er 3,8 miljoen mensen niet op zoek of niet direct beschikbaar voor werk. In deze laatste groep zijn vrouwen met 2,2 miljoen in de meerderheid.