Checklist HR-salaris: verdient u genoeg?

HR-directeuren zagen het eigen salaris dit jaar flink toenemen. Hoe doet uw HR-salaris het in 2018 in de benchmark?

De economie groeide met 3,1 procent in 2017 als kool. En de salarissen van HR pikken daar in 2018 voldoende graantjes van mee. Hoewel de coa-lonen in Nederland achterblijven, merkt HR daar zelf weinig van. Dat blijkt uit het HR-Trendonderzoek 2018-2019 van Berenschot. 

De gemiddelde loonstijging van de vaste lonen voor HR-professionals kwam dit jaar uit op 2,7%. Dat is hoger dan vorig jaar (2,3% stijging) en hoger dan het landelijk gemiddelde van cao-lonen over de sectoren heen (2,1% in juli 2018 volgens het CBS). Goed nieuws dus voor de HR-professional. En dan brand natuurlijk de vraag: hoe doet uw HR-salaris het in de benchmark?

Zo deden HR-salarissen het in 2018

Het onderzoek van Berenschot geeft zicht op de vaste salarissen van een achttal 
geselecteerde HR-functies (figuur 13). Met een marktconform vast jaarsalaris van ongeveer € 116.000, mag de HR-directeur zichzelf logischerwijs veruit de bestbetaalde HR-professional noemen. 

Beleidsmedewerkers op HR-gebied en HR-manager mogen ook niet klagen. Salarissen zijn vergelijkbaar. Hoewel binnen de groep HR-managers een grotere spreiding van de salarissen te zien is. Met een marktconform vast jaarsalaris van rond de € 37.000 is de medewerker personeelszaken de minst betaalde HR-functie.

Berekening salaris HR
Het vaste jaarsalaris van HR is door Berenschot berekend als het product van 12 x het brutomaandsalaris (of 13 x het periodesalaris) inclusief vakantiegeld en andere vaste beloningscomponenten, maar exclusief winstuitkering en overige variabele inkomenscomponenten. In de marktconforme vergelijking gaat het onderzoek uit van de mediaanwaarneming, dat
wil zeggen de middelste waarneming. Hierdoor zijn de extremen uit het onderzoek gefilterd. Voor de interval is om diezelfde reden gekozen voor alle waarnemingen tussen het 25e en 75e percentiel.

 

In deze sectoren steeg het salaris van HR het meest

In welke sectoren liggen de salarissen van HR in 2018 het hoogst? De twee functies met het grootste percentage respondenten waren dit jaar wederom de HR-manager en de HR-adviseur. Dit maakt deze functies geschikt om de vaste beloningen per sector te vergelijken. 

Voor beide functies ligt de hoogste gemiddelde beloning binnen de financiële dienstverlening. In de industrie en de zorg mogen HR-managers en –adviseurs ook niet klagen. Maar net als vorig jaar blijken de beloningen in de groot- en detailhandel voor HR-professionals lager dan gemiddeld te zijn.

HR-directeur loopt voorop in salarisstijging

De salarissen van HR-professionals stegen in 2018 maar liefst 2,7% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is hoger dan de 2,3% stijging van vorig jaar en, opvallend genoeg, ook ruim hoger dan de 1,5% loonstijging die de respondenten van vorig jaar gemiddeld voor dit jaar voorspelden. Ook het percentage respondenten dat een groei zag in hun salaris, steeg flink. Maar liefst twee derde voelde zijn portemonnee zwaarder worden. Maar de salarissen van de zware HR-functies groeiden het meest: HR-directeuren kregen gemiddeld een percentage van 5% erbij.  

En…. wat brengt 2019 voor ons salaris?

En dan de hamvraag: mogen we onszelf volgend jaar nog ‘rijker’ rekenen? Groei is er, maar minder dan in 2018, geeft het onderzoek van Berenschot aan. De verwachte loonstijging voor volgend jaar is 2,1%, hetgeen meer is dan de 1,5% die de respondenten voor dit jaar voorzagen. 

Ook het aantal respondenten dat voor volgend jaar een stijging verwacht, is hoger dan vorig jaar (51,3% versus 44%). Voor volgend jaar is de verwachting voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie en lonen positief. Dat vertaalt zich ook in de verwachte loonstijging voor 2019. 

Vaak heeft elk team zijn eigen purpose, leider en cultuur. Teams streven naar vrijheid en autonomie. Hoe zorgen we ervoor dat zij toch met elkaar verbonden blijven, een gedeelde purpose voelen en beleven? Ga hierover op 2 april met andere CHRO's in gesprek en meld je aan met code WLHR20.