CHRO Florien de Nijs: ‘IT-carrière is voor iedereen met motivatie en drive’

De Exact Foundation ijvert sinds kort samen met stichting 010010 en RightBrains voor meer diversiteit in IT-sector.

“We zien dat de heersende stereotypen zeker niet kloppen in ons werk en dat IT voor iedereen met motivatie en drive is weggelegd,” zegt Florien de Nijs, CHRO bij softwarebedrijf Exact. Sinds begin 2020 is de CHRO voorzitter van de Exact Foundation, die onlangs een samenwerking aanging met stichting 010010 en RightBrains. 

Stichting 010010 heeft als doelstelling techniek toegankelijk te maken voor alle leeftijden en RightBrains is een carrièreplatform voor vrouwen in het digitale werkveld. De foundation tekende in mei de contracten voor het partnership dat inmiddels officieel is gestart. De Exact Foundation is een initiatief van werknemers van het Delftse softwarebedrijf Exact, en bestaat sinds februari 2019.

Volgende generatie IT-professionals

Het doel van de Exact Foundation is om programma’s te ondersteunen die diversiteit en inclusie nastreven voor IT-gerelateerde studies. Door verschillende lessen en programma’s aan te bieden hopen zij een gelijk speelveld te creëren voor de volgende generatie IT-professionals, waarvoor in de toekomst bijvoorbeeld meer vrouwen voor een carrière in de IT zouden kiezen.

Stichting 010010 brengt kinderen en techniek op spelenderwijs samen. Leerlingen in groep 7 van de basisschool krijgen lessen in robotica van de stichting, die op deze manier interesse voor IT wil wekken bij de jeugd. Exact gaat 010010 waar mogelijk ondersteunen bij ontwikkeling van de lespakketten, bijvoorbeeld door experts van het bedrijf beschikbaar te stellen als mentoren voor de leraren die de lessen verzorgen.

Diversiteit in de IT-branche

Schattingen van het aantal vrouwen dat werkzaam is in de IT schommelen tussen de tien en vijftien procent voor de hele sector. RightBrains wil de verhoudingen binnen de sector meer in verhouding brengen met die van de maatschappij. 

Zij geloven dat meer diversiteit binnen de IT voor meer innovatie en succes zal zorgen, en bieden daarom ontwikkel- en mentorschap programma’s aan voor vrouwen die een carrière in de IT overwegen. Exact gaat samen met RightBrains acties opzetten en aandacht vragen, om zo meer diversiteit in de IT-branche te creëren.

De Nijs nam de voorzittershamer begin 2020 over van Phill Robinson, CEO van Exact. “Dankzij Phill’s enorme inzet en passie konden we de Exact Foundation oprichten. We kijken er naar uit om zowel de eerste projecten, als 010010 en RightBrains, financieel te kunnen ondersteunen, en te blijven zoeken naar andere projecten waarmee we de diversiteit in ons vakgebied vergroten. De eerste reacties zijn in ieder geval veelbelovend.”