CHRO Profiel: Bianca Willems

CHRO Profiel: Bianca Willems
Bianca Willems is sinds april 2021 VP of Human Resources bij NXP Semiconductors Nederland. “Innovatie is ons bestaansrecht.”

Bianca Willems was tot april 2021 HR-directeur Nederland bij halfgeleiderproducent NXP Semiconductors. Het bedrijf behoort tot een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld. “Die positie kunnen we alleen behouden door continu in innovatie te investeren. Innovatie is ons bestaansrecht,” vertelt Willems in een interview. De meest essentiële verantwoordelijkheid van HR is dan ook om bij te dragen aan de innovatiekracht van NXP door technisch talent te werven en te binden. Hierbij geeft ze de ruimte aan mensen om te innoveren door zo min mogelijk hiërarchische structuur aan te brengen en voldoende plek te bieden aan innovatieve ideeën. Zonder dat er sprake is van een afrekencultuur. “Een briljant idee mag niet onopgemerkt blijven omdat het toevallig van een junior afkomstig is.” Dat de plank dan soms wordt misgeslagen neemt het bedrijf voor lief.

Willems heeft gedurende haar arbeidscarrière diverse HR gerelateerde functies bekleedt bij bedrijven als Acer, Bolesian, KPMG en de Dienst Justitiële Inrichten. Collega’s beschrijven haar als iemand die betrouwbaar is en goed weet in te spelen op uitdagende situaties. Daarbij is ze proactief in het anticiperen van problemen en kansen, en weet ze middels heldere communicatie blijvende zakenrelaties te bouwen.

NXP Semiconductors 

NXP Semiconductors is een wereldwijd opererende halfgeleiderproducent. Het hightechbedrijf is marktleider in de ontwikkeling van chips voor de auto-industrie en met haar producten en diensten streeft NXP naar veiligheid en duurzaamheid met betere connecties en infrastructuur. In 2015 haalde het bedrijf een omzet van $6,1 miljard met een nettowinst van meer dan $1,5 miljard. Het bedrijf heeft vestigingen in 25 landen en telt ruim 45.000 werknemers die werkzaam zijn in meer dan 35 landen.

Carrière

2021 – heden VP of Human Resources

 2012 – 2021   HR Director Netherlands, NXP Semiconductors 
 2007 – 2012  HR Director Sales & Marketing EMEA, NXP Semiconductors 
 2003 – 2006  Senior HR Advisor, Dienst Justitiële Inrichtingen
 2002 – 2003  HRM Consultant, KPMG
 1998 – 2001  HR Manager, Bolesian
 1995 – 1997  HR Manager, Acer

Opleiding

 2012 – 2012   Talent Management, Stanford Graduate School of Business
 1997 – 1998  Managing Human Resources, University of the West of England 

Raad van Bestuur

 Richard Clemmer   CEO 
 Peter Bonfeld  Chairman
 Johannes P. Huth   Vice-chairman 
 Kenneth A. Goldman   Lid RvB
 Marion Helmes

 Lid RvB

 Josef Kaeser  Lid RvB
 Ian Loring  Lid RvB
 Eric Meurice  Lid RvB
 Julie Southern  Lid RvB
 Rick Tsai  Lid RvB