CHRO Profiel: Evamaria de Boer

CHRO Profiel: Evamaria de Boer
Evamaria de Boer was van mei 2011 tot februari 2020 HR topvrouw bij softwareontwikkelaar Exact. “HR moet zich afvragen of de organisatie managers heeft die hun personeel vertrouwen.” Sinds 2021 heeft de Boer een eigen HR & Organisatie adviesbureau.

Na een aantal switches kwam Evamaria de Boer terecht bij Exact. Ze startte haar loopbaan bij de evenementenhal RAI in Amsterdam. Vervolgens werd de Boer directeur van Unique Nederland, waar ze 3 jaar werkte. Na diverse functies bij de United Services Group werd ze in 2011 benoemd tot Global Human Resources Director bij Exact. In die hoedanigheid nam ze zitting in de Raad van Bestuur van Exact. In 2020 werd de Boer opgevolgd door Florien de Nijs.

Lees ook: start up-thinking bij Exact

Volgens de Boer is het essentieel om als HR het voortouw te nemen in innovatiekracht en start up-thinking. Dat doet de Boer onder meer door werknemers te trainen in lean-denken en het stimuleren van innovatieve ideeën. In een interview met CHRO.nl stelt ze: “Dat betekent onder andere medewerkers de ruimte geven om zelf te kiezen hoe je een verandering in je eigen werk in gang zet, vanuit je eigen verantwoordelijkheid. En dat we projecten beleggen bij multidisciplinaire, zelfsturende teams die een agile manier van werken volgen. Zo kunnen medewerkers de stappen zetten die nodig zijn om nauw aan te sluiten bij de behoeften van de klant. Dat raakt aan de rol van alle afdelingen, ook die van HR, en de rol van leiderschap.”

Want ook managers moeten daarin veranderen volgens de Boer: “De belangrijkste taak die ze hebben, is het succes borgen van de mensen die aan hen rapporteren. In plaats van taken te managen en na te kijken, mensen te evalueren en aan te sturen, moeten zij coachen en dingen mogelijk maken. Dat betekent meer feedback geven, aanmoedigen, teams op basis van vertrouwen en autonomie laten werken.”

Exact

Exact is in 1984 opgericht door zes enthousiaste techniekstudenten. Sindsdien groeide het bedrijf uit tot een wereldwijde marktspeler in bedrijfssoftware. Het bedrijf specialiseert zich met name in Cloud Business Software voor het MKB. Exact telt zo’n 1700 werknemers en is actief in 14 landen. In 2018 haalde het bedrijf een omzet van 209 miljoen euro.

Carrière

2021 – heden Eigenaar, Mare HR & Organisatie advies
 2011 – 2020  Global HR Director, Member of the Executive Committee, Exact 
 2005 – 2011  Corporate Vice President HR, USG People NV 
 2003 – 2005   Directielid, United Services Netherlands
 2001 – 2005   Corporate Director Human Resources, United Services Group
 1998 – 2001  Directeur, Unique Nederland
 1993 – 1998    Hoofd P&O, Amsterdam RAI

 

Opleiding

 Rechten, Universiteit van Amsterdam