CHRO Profiel: Henk-Jan Maas

CHRO Profiel: Henk-Jan Maas
HR-directeur ONVZ, Henk-Jan Maas kijkt sterk door de bril van de business en denkt en handelt vanuit de waarde die de organisatie wil creëren voor medewerkers, klanten en maatschappij naar het HR-vak. "Zo van binnen, zo naar buiten" en altijd strevend naar alignment en synergie.

Maas is vanaf 2003 HR-directeur bij zorgverzekeraar ONVZ en sinds het voorjaar van 2017 heeft hij ook het facilitaire bedrijf onder zijn hoede. Daarvoor heeft hij HR consultancy bedreven vanuit Ernst & Young en Hays. In de jaren negentig heeft Maas als officier gediend bij het Korps Mariniers. Daarin stuurde hij eenheden aan en leidde hij nieuwe mariniers en officieren op.

“ONVZ staat voor goed en gezond leven door te helpen en te inspireren, en dat is een mooie purpose, die richting geeft aan de waarde die we creëren voor onze medewerkers, onze leden en voor de maatschappij”, aldus Maas. “Gezond leven gaat dus veel verder dan beter worden bij ziekte. Het gaat juist ook over leef- en werkstijl. Iets waar ONVZ ook nadrukkelijk intern aandacht aan besteedt. Zo van binnen, zo naar buiten”. Dat zie je terug in Energiek Werken (de ONVZ invulling van het nieuwe werken, met veel aandacht voor gezondheid) en in de initiatieven op het gebied van het verhogen van de in- en externe mobiliteit en daarmee de arbeidsmarktwaarde van medewerkers. 

Maas gelooft erg in veranderen van A naar B op de manier van B. Daarom werkt zijn HR team al een klein jaar agile. Dit vooruitlopend op de transitie van ONVZ naar een LEAN-Agile enterprise. 

Over ONVZ
ONVZ is een Nederlandse zorgverzekeraar zonder winstoogmerk. De zorgverzekeraar streeft naar de beste zorg en de vrije keuze van de klant. Zo kunnen verzekerden bij ONVZ zelf hun arts en ziekenhuis kiezen. ONVZ telt circa 530 medewerkers en heeft ruim 460 duizend leden. 

Carrière

2003 – heden

Eindverantwoordelijk voor HR, facilitair zaken en huisvesting, ONVZ

2002 – 2003

Managing HR Consultant, Ernst & Young

1999 – 2002

Managing HR Consultant, Hays

1988 – 1999

Officier, Korps Mariniers

Opleiding

2011 – 2011

Transition to General Management, INSEAD

2005 – 2008

Human Resources, AOG School of Management

2006 – 2007                    

Postdoctorale Leergang Verandermanagement, AOG School of Management

2007 Summer Academy Cambridge, AOG School of Management
2005 – 2005

Postdoctorale Leergang HR-Strateeg, AOG School of Management

1988 – 1993

Bedrijfskunde, Koninklijk Instituut voor de Marine

Raad van Bestuur

Jean-Paul van Haarlem

Voorzitter RvB                                                                       

Ivo van Dijk

Lid RvB