CHRO Profiel: Janine Vos

CHRO Profiel: Janine Vos
Janine Vos is groepsdirectielid & CHRO van Rabobank. Vanwege haar uitgesproken visie op de toekomst van werk, heldere overtuiging op de toekomst van leiderschap én de vaardigheid om dit pakkend over te brengen, is zij in 2017 uitgeroepen tot ‘CHRO of the Year’. In 2021 is Janine verkozen tot ‘Topvrouw van het Jaar’ en vraagt zij vanuit deze rol aandacht voor diversiteit, gelijkheid & inclusie op de werkvloer.

Janine haalt haar dagelijkse inspiratie uit mensen die ze tegenkomt, haar team en haar collega’s in de groepsdirectie. Bij de aankondiging van Vos’ benoeming in mei 2016 stelde Rabobank dat zij met haar ervaring en visie op HR, organisatie- en cultuurverandering een belangrijke bijdrage kan leveren. Voormalig directievoorzitter Wiebe Draijer selecteerde destijds zijn directieleden op de ‘drie v’s’: vitaliteit, vakmanschap en veranderkracht. Maar ook het vermogen om te denken vanuit één Rabobank in plaats van verschillende silo’s. Vos vertelt in een interview met CHRO: “Dat geeft echt een kick. Uiteindelijk haal je inspiratie uit elkaar. Als je allemaal je eigen expertise meebrengt en daarmee iets kan betekenen voor elkaar: dat vind ik mooi.” 

Lees ook: Janine Vos CHRO of the Year 2017

Vos is haar loopbaan in 1997 begonnen bij KPN. Daar heeft zij een decennium lang verschillende managementposities heeft vervuld. Wiebe Draijer, destijds bestuursvoorzitter van Rabobank, zei over Janine Vos: “Zij heeft leiding gegeven aan een HR-organisatie bij KPN en is ook op een intensieve wijze betrokken geweest bij de grote veranderingen die dit bedrijf heeft doorgemaakt.”

Vos kiest werkomgevingen waarin zij aan de slag kan met haar passie: veranderingen en mensen. Haar sterke kant is het samenstellen van teams en het beter laten presteren van die teams. Dat doet zij door eerst goed te observeren en daarna een analyse te maken. Vervolgens probeert ze te snappen waar hun ‘drive’ zit, zodat ze een gemeenschappelijk doel kan creëren.

Een persoonlijk doel van Janine is om meer diversiteit, gelijkheid en inclusie op de werkvloer te brengen. Dit heeft haar in 2021 ook de titel Topvrouw van het Jaar opgeleverd. In haar ambassadeursjaar heeft zij o.a. een talkshow gemaakt i.s.m. met Joris Luyendijk genaamd ‘Open Deuren’ en enkele podcasts opgenomen over ‘Sleutelfiguren’.  

Momenteel richt Vos zich binnen Rabobank op het doorvoeren van een organisatietransformatie die leidt tot een naadloze medewerkersreizen. Dit vraagt een nieuwe manier van werken, waarbij collega’s met een facilitaire, HR, IT, marketing & communicatie achtergrond in multidisciplinaire teams ernaar streven om deze reizen van A tot Z te verzorgen. Van onboarding tot uitdiensttreding en alles wat ertussenin zit. Daarnaast blijft Janine vanuit haar voormalig Topvrouw van het Jaar rol uitgebreid aandacht vragen voor meer diversiteit, gelijkheid & inclusie op de werkvloer.

Rabobank

Rabobank heeft ruim 43.000 medewerkers en is actief in 37 landen. In Nederland bedienen zij particuliere en zakelijke klanten met een breed assortiment aan financiële producten en diensten. Wereldwijd focust Rabobank zich op ondernemers en ondernemingen in de food- en agrisector. De Rabobank Groep bestaat verder uit BPD, Obvion en DLL waarmee we onze klanten respectievelijk woon- en lease oplossingen bieden.

Carrière

2016 – heden

CHRO & Groepsdirectielid, Rabobank

2014 – 2016

CHRO KPN

2013 – 2014

VP HR Business Market & IT Solutions, KPN

2012 – 2013

VP HR Mobile & International, KPN

2011 – 2012

HR Directeur Consumentenmarkt, KPN

2008 – 2010

HR Director, Telfort (KPN)

2006 –  2008

HR Manager KPN Sales, KPN

2005 – 2006

HR Manager KPN Mobile, KPN

2004 – 2005

Manager KPN Mobiliteit Shop, KPN

2003 – 2004

Marketingmanager KPN Retail, KPN

2001 – 2003

Regiomanager KPN Retail, KPN

 

Overig

2023 – heden:         Lid RvC Olympia

2021 – heden:        Lid RvA SER Topvrouwen

2020 – heden:        Lid RvA Social Capital

2019 – heden:        Lid RvC KLM

2017 – 2019:          Lid Algemene Raad VNO-NCW (namens AWVN)

2015 – 2019:           Lid RvC AWVN

2015 – 2019:          Voorzitter Sociale Kring

2018 – 2019:          Columnist voor de Telegraaf

 

Opleiding

2013

2001 – 2005

1999

1997 

1991 – 1996 

Advanced Human Resource Executive Program, University of Michigan

Strategy & Innovation & Leadership, University of Stanford, IMD Lausanne

E-business research, University of San Francisco

Postdoctoraal, Universiteit van Nijmegen

Nederlands Recht en Arbeidsrecht, Bedrijfsrecht Universiteit

 

Raad van Bestuur

Stefaan DeCraene 

CEO 

Bas Brouwers 

CFO

Els de Groot

CRO

Bart Leurs 

CITO

Philippe Vollot

CFECO

Janine Vos

CHRO

Kirsten Konst

Directeur zakelijk en lokale banken 

 

Mariëlle Lichtenberg 

Directeur particulier, private banking en Rabo Foundation

Berry Marttin

Directeur Wholesale & Rural