CHRO Profiel: Peter Vrijsen

CHRO Profiel: Peter Vrijsen
Peter Vrijsen was tot januari 2018 CHRO van het Nederlandse chemiebedrijf DSM.

Volgens Peter Vrijsen moet Talent Management de absolute prioriteit hebben van elke moderne HR-directeur. “HR is nooit hetzelfde, nooit statisch,” vertelt hij over zijn werk in een interview met CHRO.

Lees hier het interview CHRO.nl met Peter Vrijsen

Vrijsen was eerder werkzaam bij InBev en Cargill. Voor het laatste bedrijf heeft hij ook enkele jaren in de Verenigde Staten gewerkt. Hier heeft hij veel opgestoken over ontwikkelingen op zijn vakgebied: “HR moet meer een onderdeel van het bedrijf worden en niet alleen een losstaand departement. Als je weet wat er gaande is vanuit een businessperspectief, kun je dat beter vertalen naar de wensen van werknemers. DSM is goed verbonden. Dat heb ik vooral geleerd in de Verenigde Staten, die absolute koploper zijn op dit terrein.”

Bij DSM was de HR-directeur vooral bezig met de transformatie van HR. Dat maakt het mogelijk dat het bedrijf steeds beter kan reageren op trends en ontwikkelingen die zich voordoen op zijn terrein. Een bedrijf dat bovendien wordt ondersteund door een goed HR IT platform. Vrijsen vindt dat Europa duidelijk achterloopt op HR-gebied. “Veel mensen zien HR nog steeds als de basale administratieve functie, maar ik denk dat er zoveel meer uit valt te halen.”

Peter Vrijsen behaalde een master in organisatiewetenschappen aan de universiteit van Tilburg.

Koninklijke DSM

Koninklijke DSM is een Nederlands chemiebedrijf dat wereldwijd actief is. Het bedrijf is voortgekomen uit de voormalige Nederlandse Staatsmijnen. Inmiddels ligt de focus op het vervaardigen van hoogwaardige kunststoffen en voedingsingrediënten. DSM heeft zijn hoofdkantoor in het Limburgse Heerlen. Momenteel werken er zo’n 25.000 werknemers voor het bedrijf. In 2015 heeft DSM een omzet gedraaid van 7,7 miljard euro met een winst van 383 miljoen euro.

Carrière

april 2021 – heden

Chairman Of The Supervisory Board, Top Employers Institute

2020 – heden

Chairman Of The Board, Winsedswiss

2016 – heden

Chairman of the Supervisory Board, TIAS School for Business and Society

 2014 – 2018 

CHRO and member of the Executive Committee, DSM

 2007 – 2014

Chief HR Officer, Cargill

 2003 – 2006  Chief People Officer, InBev

Opleiding

 Master Organisatiewetenschappen, Universiteit van Tilburg